Bulgaristan’dan Türkiye’ye geri gönderilen Antep fıstıkları, yapılan analizlerde yüksek miktarda aflatoksin içerdiği gerekçesiyle gündeme geldi. İnsan sağlığına ciddi zararlar veren ve kanserojen etkileriyle bilinen Aflatoksin B1, gönderilen ürünlerde mevzuat limitlerinin üzerinde tespit edildi.
AFLATOKSİN ORANLARI KRİTİK SINIRLARI AŞTI
Test sonuçlarına göre, Antep fıstıklarında maksimum 10,0 mg/kg olması gereken toplam aflatoksin miktarının 28,7 mg/kg olarak ölçüldüğü belirtildi. Aflatoksin B1 seviyesinin de yasal sınırların üzerinde olduğu açıklandı. Bu maddeler, insan sağlığı üzerinde kansere yol açabilecek ve genetik yapıyı bozabilecek etkilere sahip.
İHRACATTA SORUN: YÜZDE 1,13 GERİ DÖNÜŞ ORANI
Tarım ve Orman Bakanlığı, Antep fıstığı ihracatında aflatoksin sorunuyla mücadele kapsamında zirai ilaç kullanımını azaltmaya yönelik çalışmalar yaptığını ifade etti. 2023 yılı içinde 1320 sevkiyattan 15’inin yüksek aflatoksin seviyeleri nedeniyle geri döndüğü belirtilirken, bu oran yüzde 1,13 olarak açıklandı.
GERİ DÖNEN ÜRÜNLER NE OLUYOR?
Geri dönen ürünler analizlerden geçiriliyor ve mevzuata uygun olmayanların iç piyasaya sürülmesine izin verilmiyor. Bunun yerine, bu ürünler farklı ülkelere ihraç edilebiliyor, yem olarak değerlendirilebiliyor ya da enerji üretiminde kullanılabiliyor. Mevzuata tamamen aykırı ürünler ise imha ediliyor.
GIDA GÜVENLİĞİNDE ÖNEMLİ ADIMLAR
Türkiye, gıda güvenliğini artırmak amacıyla Gıda ve Yemde Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) bildirimlerini 2023 yılında 2021’e kıyasla yüzde 54 oranında azalttı. Ancak Antep fıstığındaki aflatoksin sorununun çözümü için daha etkili denetimler ve zirai ilaç kullanımına yönelik sıkı tedbirler gerektiği vurgulanıyor.
Türkiye’nin gıda ihracatında kaliteyi artırma çabaları sürerken, yaşanan bu durum hem üretici hem de ihracatçı firmalar için önemli bir uyarı niteliği taşıyor.
Yorumlar kapalı.