Akaryakıt sektöründe tartışmaların odağına yerleşen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), sendikaların tepkisiyle karşı karşıya. Sektör temsilcileri, yeni sistemin bayiler ve vatandaşlar üzerinde ciddi mali yükler oluşturacağını belirterek hukuki mücadeleye başladı. Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS), yürütmenin durdurulması talebiyle ilk davayı açtı. Petrol Ürünleri İşveren Sendikası (PÜİS) ve Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) de dava hazırlıklarını tamamlamak üzere.
KÜÇÜK BAYİLER ZORDA, KURYELER MAĞDUR
TABGİS Başkanı Murat Bilgin, bayi kazançlarının zaten kredi kartı maliyetleriyle eridiğini, UTTS’nin getireceği ek yüklerin küçük kentlerdeki bayilerin kapanmasına yol açabileceğini vurguladı. Bilgin, LPG’li araçlar ve elektrikli araçların sistemden muaf tutulduğunu, ancak kurye ve dağıtım işlerinde kullanılan motosikletler için sistemin zorunlu hale geleceğini ifade etti.
PÜİS: “BU YÜK TAŞINAMAZ”
PÜİS Başkanı İmran Okumuş ise uygulamanın maliyetinin ağır olduğunu, bayilerin bu yükü taşıyamayacağını belirtti. Teknik ekiplerinin dava hazırlığı için yoğun mesai harcadığını aktaran Okumuş, “Mahkemeye, uygulamanın sakıncalarını en iyi şekilde anlatmamız gerekiyor” dedi.
EPGİS: “HALKA 90 MİLYARLIK YÜK BİNER”
EPGİS Başkanı Fesih Aktaş ise UTTS’nin halka ve bayilere toplamda 80-90 milyar liralık bir ek maliyet getireceğini söyledi. Aktaş, “Kaçak önleme bahanesiyle halka devasa bir mali yük bindiriliyor. Tahmini 2-3 milyar liralık bir kaçak önlemek için bu kadar yüksek maliyete gerek var mı? Devlet bu yatırımı kendi yapmalı, bayilere ve halka yüklememeli” diye konuştu.
SİSTEME TEPKİ BÜYÜYOR
UTTS, sektör temsilcilerinin yanı sıra kargo ve kurye hizmetlerinde çalışanların da tepkisini çekiyor. Sistem, bu tür araçlar için zorunlu hale gelirken, maliyetlerin kuryeler tarafından karşılanması bekleniyor. Hem vatandaş hem de bayiler, uygulamanın getireceği yükün kabul edilemez olduğunu savunuyor.
UTTS ile ilgili hukuki süreç hız kazanırken, gözler mahkemelerin vereceği karara çevrildi. Sektör temsilcileri, yürütmenin durdurulması ve sistemin iptali için mücadeleyi sürdürüyor.
Kaynak: Sözcü gazetesi
Yorumlar kapalı.