Borsa İstanbul gün boyu satıcılı bir seyir izledikten sonra seansın son saatlerinde gelen alışlarla düne göre %0,66 yükselerek 10125 seviyesinden kapanış yaptı. Satış ağırlıklı geçen seans boyunca işlem hacminin daraldığını gözlemledik. Seans sonu gelen alışlarla birlikte işlem hacmi ancak 83 milyar oldu.
Haftanın geneline baktığımızda; Borsa İstanbu’un neredeyse geçtiğimiz 2 hafta boyunca ve pazartesi günü de Suriye etkisiyle 9 seans üst üste yükselişini izledik. Salı gününden itibaren bugün seansın son saatine kadar devam eden kar realizasyonuyla birlikte 9970 ve 10100 puan boşlukları kapandı. 10200 direncini test etmeden önce geriye dönüp gapleri alması teknik açıdan trendin daha sağlıklı ilerlemesine yardımcı olacaktır. Endeks geri çekilirken hacmin daralması olumlu bir gösterge. Haftanın ilk günlerinde 10200-10250 deneyebilir.
Esad’ın devrilmesi pazartesi günü BİST’te coşkuyla karşılandı ve bitti. 26 Aralık TCMB PPK Toplantısına yaklaşırken borsanın gündemi tekrar faiz kararı oldu. Faiz indirim beklentisi geçtiğimiz 2 haftalık yükselişte bankaları ön plana çıkarmıştı bu hafta, özellikle bugün seans sonuna doğru gelen alışlarda XBANK diğer BİST30 hisselerinin gerisinde kaldı. Borsa İstanbul’da en çok işlem hacmi üreten kurumlardan biri olan Amerikalı yatırım bankası Bank of Amerika’nın gün sonu itibariyle banka hisselerinde genel olarak satış tarafında yer aldığını, GYO, sigorta ve iletişim hisselerinde alıcı olduğunu görüyoruz.
Küresel piyasalarda hafta genelinde oldukça yoğun bir veri trafiği takip edildi. Beklentilere paralel gelen ABD enflasyonundan sonra FED’in Aralık’ta 0,25 faiz indirmesine kesin gözüyle bakılıyor. Önümüzdeki hafta FED toplantısı var toplantıda indirim beklentisi %96 oranında fiyatlanıyor. Aralıkta indirim kesinlik kazandı ama 2025 yılında Amerika’da ve dünya genelinde ekonomik aktivitenin hız kazanması bekleniyor Trump başkanlık koltuğuna oturduktan sonra uygulanacak politikaların enflasyonist etkisi faiz indirim hızını etkileyebilir endişesi devam ediyor. Faiz indirim oranının düşmesi ve beklenenden yavaş gerçekleşmesi gelişmekte olan ülkelere para akışı açısından olumsuz ancak Türkiye’nin 2025 yılında, diğer gelişen ülkelere göre daha ön planda olması bekleniyor.
Bütün bu pozitif beklentilere neredeyse haftada 3-4 kez yayınlanan yabancı finans kurumu raporlarına rağmen BİST’e yabancı ilgisi çok zayıf Perşembe günü açıklanan veriye göre bir önceki hafta aldıkları 280 milyon dolarlık hisse senedinin iki katından fazlasını satmışlar. Geçtiğimiz hafta Borsa İstanbul’da yabancı satışı toplamda 610 milyon dolar oldu. Ördüğümüz kadarıyla yabancı 2025 yılının ilk çeyreğinde de Türkiye’den umutlu değil.
Merkez Bankası tarafından yapılacak her şey yapılmış görünüyor. Yabancı sermaye Türkiye riskini almak için daha yapısal reformlar bekliyor.
Küresel piyasalar içerisinde, Ana ihracat pazarımız olan Avrupa’nın makro verileri Borsa İstanbul’u diğer küresel piyasalardan daha fazla etkiliyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) dün, beklendiği şekilde 25 baz puanlık faiz indirimine gitti. 3 Toplantıda üst üste faiz indiren banka 2024’ün 4. Ve son faiz indirim kararını aldı. FED’in karar metninden önümüzdeki dönem indirime devam edileceği bekleniyor bu gelişmelerle birlikte EURUSD Paritesinin tekrar1,05 desteğinin altında geriledi 1,04 paritenin destek bölgesi. Avrupa’da faiz indirimleri ekonomiyi canlandırma ihtimali yarattığı için bizim için olumlu ancak dış ticarette ihracat kalemlerimiz EURO, ithalat kalemlerimiz ağırlıklı olarak DOLAR olduğu için EURUSD Paritesinde gerileme sanayi şirketlerini olumsuz etkiliyor. Ekonomistler 2025 yılının ilk çeyreğinde de sanayi üretiminden umutlu değil. Eğer verilerde iyileşme sürerse ilk çeyrek bilançolardan sonra 2. Çeyrek beklentisi BİST’te sanayi şirketlerine talep yaratabilir.
ECB’nin karar metninde 2025 yılında çekirdek TÜFE beklentisi 2,3 açıklaması yer aldı. Avrupa Bölgesi’nde ekonomik görünüm zayıf önümüzdeki hafta Avrupa için PMI verisi takip edilecek, veri ekonomik aktivitede düzelmeye işaret ederse Bist’te sanayi şirketlerinin fiyatlarına olumlu bir etki yaratacaktır.
Yıl sonuna yaklaşırken dolar kuru yurt dışı piyasalara ayak uydurdu 35 TL’ye yaklaşan gösterge kur 34,91 oldu. DolarTL ufak ufak yükselmeye devam etse de 2024 yılını beklentilerin altında kapatacak gibi görünüyor. 35 ve 35.10 direnç olarak izlenebilir.
Küresel piyasalarda yükselen dolar altın fiyatlarının gerilemesine neden oluyor. 2700 doların üzerini test eden ONS 2660 desteğine geriledi
Güzel bir hafta sonu diliyorum.
Yorumlar kapalı.