ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump, Cuma günü Avrupa Birliği’ne ABD ile olan ticaret açığını petrol ve gaz alımları yoluyla azaltmaları gerektiğini, aksi takdirde kotalar ile karşı karşıya kalacaklarını söyledi.
Trump, Truth Social platformunda “Avrupa Birliği’ne, ABD ile olan muazzam açığını petrol ve gazımızın büyük ölçekli alımıyla kapatmaları gerektiğini söyledim. Aksi takdirde, her şeyde kotalar uygulanacak” diye yazdı.
ABD rakamlarına göre, ülkenin Avrupa Birliği ile olan mal ve hizmet ticaret açığı 2022’de 131,3 milyar dolardı.
Konunun hassasiyeti nedeniyle ismini vermek istemeyen üst düzey bir AB diplomatı, CNBC’den Silvia Amaro’ya Trump’ın Cuma günkü yorumuna şaşırmadıklarını ve enerjinin daha fazla ABD malı satın almak için “iyi bir seçenek” olduğunu söyledi.
Aynı sebepten dolayı ismini vermek istemeyen bir diğer AB yetkilisi de Amaro’ya, Alman Şansölyesi Olaf Scholz’un dün gece Trump ile görüştüğünü söyledi.
Bu yorum, AB devlet başkanlarının Perşembe günü yılın son toplantısını yapması ve bu toplantıda Avrupa-ABD ilişkileri konusunun ele alınmasının ardından geldi.
Avrupa Konseyi Başkanı António Costa, toplantının ardından “Mesaj açık: Avrupa Birliği, transatlantik bağları güçlendirmek için pragmatik bir şekilde ABD ile çalışmaya devam etmeye kararlıdır” dedi.
Trump, Çin, Meksika ve Kanada gibi ABD’nin ticaret ortaklarına yönelik kapsamlı yaptırımlar uygulama tehditlerini başkanlık kampanyasının önemli bir parçası haline getirdi ve ekonomistlerin iç enflasyona yönelik riskler konusunda uyarmalarına rağmen göreve başlamaya hazırlanırken bu anlatıyı sürdürdü.
Analistler, Trump’ın yaptırımları kapsamı konusunda büyük belirsizlik olduğunu ve söylemlerinin ne kadarının anlaşmalar yapmak için bir başlangıç noktası olduğunu söylüyor.
İtalya’nın eski başbakanı ve IE Siyaset, Ekonomi ve Küresel İlişkiler Okulu Dekanı Enrico Letta, Cuma günü CNBC’nin “Squawk Box Europe” programına yaptığı açıklamada, AB’nin Trump’ın tehdidine misilleme yapmaya hazır olması gerektiğini söyledi.
“Bunun işlemsel bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum, bu işlemsel yaklaşıma yanıt vermeliyiz. [Trump] enerjiyi ve mallara, üretime vb. uygulanan tarifeleri bir araya getiriyor. Bence bu yanlış çünkü iki konu tamamen farklı,” dedi Letta.
“Anlaşma Trump tarafından öneriliyorsa – birbiriyle bağlantılı olmayan konularda böyle asimetrik bir anlaşma – bence biz de aynısını yapmalıyız.”
“En asimetrik kısmın finansal taraftaki ilişki olduğunu düşünürsek, belki de finansal tarafta yanıt vermenin bir çözüm olabileceğini düşünmeye başlamalıyız,” dedi.
ABD, AB mallarının en büyük alıcısı ve bloğun ihracatının neredeyse beşte birini oluşturuyor. ABD’nin AB ile en büyük ticaret açığı makine ve araçlarda olup, 2023’te bu açık 102 milyar avroya (106 milyar $) ulaşacaktır. Enerjide, Washington’ın Avrupa bloğu ile 70 milyar avro değerinde bir ticaret fazlası vardı.
ABD, 2024’te rekor ham petrol üretimi öngören ABD Enerji Bilgi İdaresi’ne göre, dünyanın en büyük petrol üreticisidir ve 2023’te küresel arzın %22’sini oluşturmaktadır. Üreticiler, Trump yönetimindeki düzenlemesiz bir ortamda daha da yüksek arz seviyeleri öngörüyor.
AB, önümüzdeki yıllarda daha fazla ABD enerjisi satın almayı beklediğini zaten belirtti. Geçtiğimiz ay, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen gazetecilere, Rus sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatını ABD hacimleriyle değiştirmenin daha ucuz olacağını ve AB’nin Trump 2025’te göreve geldiğinde bu konuda müzakere etmeyi ve görüşmeyi düşüneceğini söyledi.
Kasım ayındaki ABD seçimleri öncesinde, AB yetkilileri, Trump’ın zaferi durumunda ABD korumacılığına doğru bir gidişata ve Beyaz Saray ile daha çatışmacı bir ilişkiye hazırlanmak için aylar harcadılar. AB ayrıca, ticaret ve savunma konusunda olası çatışmalara karşı bir önlem olarak, 2020’de bloktan ayrılan İngiltere ile ilişkilerini güçlendirme yönünde adımlar attı.
Avrupa borsaları Cuma sabahı keskin bir düşüş yaşadı, euro ise ABD dolarına karşı %0,2 değer kazanarak 1,038 dolara çıktı.
Yorumlar kapalı.