Geçtiğimiz hafta küresel piyasalara paralel %4 değer kaybeden Borsa İstanbul güne yatay pozitif bir başlangıç yapsa da pozitif görünüm çok kısa sürdü geçen Cuma endeksin 9700 puanın üzerinde kalma çabasını izlemiştik. Bugün %1,01 düşen BİST100 Endeksi günü 9700 seviyesinin altına gerileyerek 9626 puandan tamamladı. Son dönemde endeks gerilerken işlem hacmi 70 milyarın altına iniyor bugün hacim 66 Milyar 346 milyon oldu.
En çok düşen sektör endekslerinin başında bankacılık endeksi geliyor. Gün içinde %2’nin üzerinde değer kaybeden BİST100 günü %1,6 düşüşle tamamladı. Bugün, BOFA satış tarafında yine ilk sırada yer aldı. Gün içinde 3 milyar TL’nin üzerinde satış yaptı ama kapanışta satışların 2 milyar TL’ye indiğini görüyoruz. BOFA’nın satışlarının bankalarda ve havacılık sektöründe yoğunlaştı. Bankalarda artan satış baskısının en önemli nedeni Perşembe günü açıklanacak faiz kararıyla ilgili beklentilerin bozulması.
BİST 100 Endeksi kısa vadeli ortalamalarını ve 200 günlük ortalamasını aşağı kırdı. Bulunduğumuz bölgeye en yakın 100 günlük ortalama bölgesi var ve 9534 puandan geçiyor. Destek olarak 9580 kuvvetli ortalama ve destek birbirine çok yakın 100 günlük ortalamanın altında kapanış yapmadan tepki gelebilir. Alışlar tepkiyle sınırlı kaldığı takdirde 9750 direnç olacaktır.
Dolar bazlı endeks 275 dolar desteğinin altına geldi. 271 dolardan geçen 50 günlük ortalama bölgesi destek olarak çalışabilir.
Bu hafta içeride iki önemli gündemimiz var TCMB faiz kararı ve asgari ücret. Merkez Bankası’nın 250 Baz puan indirim beklentisi 125-150 aralığına gerilemiş durumda toplantı takvimi yaklaştıkça küresel gelişmelere de bağlı olarak beklenti oranı düştü hatta pas geçmesini bekleyenlerin sayısı arttı. Merkezin 125-150 puan aralığında faiz indirmesi öngörülüyor. Goldman Sachs analistleri bu ay pas geçmesini Ocak ayında 100 puanla faiz indirimine başlamasını öngörüyor.
Faiz indirimi sürecinin başlamasıyla ilgili oluşan belirsizlik, asgari ücretteki artışın yüksek açıklanması ihtimali, piyasalarda baskı yaratıyor. Türk iş beklentisini açıkladığından beri Asgari ücretin enflasyon üzerinde yaratacağı baskının tedirginliği Var. Asgari ücret oranı ve faiz indirimi netleşene kadar piyasada tedirginlik sürebilir.
Geçtiğimiz hafta FED’in 2025 yılında daha az faiz indirimi mesajı veren tutumu, küresel çapta endekslerde risk iştahını daraltmıştı. 16 Aralık haftasında ABD borsalarından 50 milyar dolar para çıkışı gerçekleşmiş.
ABD’de Cuma günü açıklanan çekirdek kişisel tüketim giderleri endeksi (PCE) tekrar daha fazla faiz indirimi için piyasaları ümitlendirirken geçici bütçenin onaylanması da Cuma günü ABD Endekslerinde risk iştahını arttırmıştı. Gün içinde ABD Endekslerinde %2’nin üzerinde artışlar gerçekleşmesine rağmen kapanışa doğru yüzde birin altına geriledi. Bugün ABD borsalarında yatay negatif bir görünüm hâkim. Bu hafta küresel piyasaların birçoğunda noel tatili var tatilin etkisiyle BİST’te işlem hacmi düşük seyredebilir.
JPMorgan’ın haftalık raporuna göre, gelişmekte olan piyasa fonlarından geçen hafta 6 milyar doların üzerinde çıkış oldu. Gelişmekte olan ülkelerin Tahvil fonlarından 1,5 milyar dolar, hisse senedi fonlarında 4,6 milyar dolar düzeyinde satışı yapıldı. 2024 Yılında hisse fonlarından toplamda 30, tahvil fonlarından 28,2 milyar dolar çıkış gerçekleşmiş. Enflasyon, büyüme ve jeopolitik riskler yatırımcıların riskli varlıklardan uzaklaşmasına neden oluyor gerekçe olarak gösteriliyor.
Yorumlar kapalı.