Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilen yeni düzenlemeyle engellilerin ÖTV muafiyetiyle araç alımında önemli değişiklikler yapıldı. 5 yılda bir olan araç alım hakkı 10 yıla çıkarılırken, araçlarda %20 yerli üretim oranı şartı getirildi.
ENGELLİLERİN ARAÇ ALIMINA DÜZENLEME
Devlet Memurları Kanunu ve diğer bazı kanunlarda değişiklikler içeren düzenleme, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Yeni düzenlemelerle engellilerin ÖTV muafiyetli araç alımına ilişkin önemli kriterler belirlendi.
YERLİ ÜRETİM ŞARTI GELİYOR
Düzenleme kapsamında, ÖTV muafiyetinden yararlanılarak alınacak araçlarda artık en az %20 yerli katkı oranı aranacak. Bu değişiklikle, Türkiye’deki yerli otomotiv sektörünün desteklenmesi amaçlanıyor.
ARAÇ ALIM HAKKI 10 YILDA BİR KULLANILACAK
Daha önce 5 yılda bir ÖTV muafiyetiyle araç alma hakkı, yeni düzenleme ile 10 yıla çıkarıldı. Bu karar, engelli bireylerin daha uzun süre araç kullanmasını teşvik ederken, araçların ikinci el piyasasındaki hareketliliğini de azaltacak.
CUMHURBAŞKANINA YETKİ VERİLDİ
Cumhurbaşkanına, engellilere tanınan ÖTV muafiyeti uygulamasında bazı yetkiler tanındı. Yeni düzenlemeye göre Cumhurbaşkanı, motor hacmi, emisyon türü, araç değeri ve yerli katkı oranına göre istisna uygulanacak araçları belirleme yetkisine sahip olacak.
YENİ DÖNEMİN DETAYLARI
• ÖTV muafiyetli araç alım süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı.
• Araçlarda %20 yerli katkı oranı şartı getirildi.
• Cumhurbaşkanı, ÖTV muafiyeti uygulanacak araç kriterlerini belirleyebilecek.
Bu düzenlemeler, engelli bireylerin araç alımında fırsat eşitliğini sağlarken, aynı zamanda yerli otomotiv sektörünü desteklemeyi hedefliyor.
KİMLER YARARLANABİLECEK?
Yeni düzenleme, engellilik oranı %90 ve üzeri olan bireylerin ÖTV muafiyetinden faydalanmasına yönelik mevcut kuralları koruyor. Ancak, araç alımında yerli katkı oranının zorunlu hale gelmesi, ithal araçların bu muafiyetten yararlanmasını sınırlandırabilir.
YENİ DÜZENLEME NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?
Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecek olan bu düzenleme, engelli bireylerin araç alımlarında yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor.
Yorumlar kapalı.