Çin’in endüstriyel kârları, bir yıl öncesine göre Kasım ayında %7,3 düşerek dördüncü ay üst üste düşüş yaşadı ve Pekin’in teşvik önlemlerinin henüz şirket kazançlarındaki düşüşü anlamlı bir şekilde durduramadığını gösterdi.
Ancak kârlardaki düşüş önceki aylardaki düşüşlerden daha azdı. Eylül ayındaki %27,1’lik düşüşün ardından Ekim ayında yıllık bazda %10 düşmüşlerdi. Bu, Wind bilgilerine göre Mart 2020’den bu yana en büyük düşüşleriydi.
UOB’de araştırma başkanı Suan Teck Kin, özellikle Çin’in enflasyonsuz ortamında endüstriyel şirketlerin sürekli olarak daha düşük kârlarla karşı karşıya kalması konusunda “sürpriz olmadığını” söyledi.
Ancak, teşvik hamleleri dizisi göz önüne alındığında Çin ekonomisi için “en kötüsü geride kaldı” diye ekledi. CNBC’nin “Street Signs Asia” programına verdiği demeçte, “Bence temelde dip yaptı ve şimdi yükselişe geçiyor” dedi.
Endüstriyel karlar, Çin’deki fabrikaların, kamu hizmetlerinin ve madenlerin finansal refahının temel bir göstergesidir. Kazançlar, Pekin’in ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan adımlarının ardından işletme bilançolarının nasıl biriktiğini göstermektedir.
Ocak ve Kasım ayları arasında Çin’in endüstriyel karları, 2024’ün ilk 10 ayında bir önceki yıla göre %4,3’lük bir düşüşe kıyasla geçen yılın aynı dönemine göre %4,7 düştü.
Hong Kong, Makao ve Tayvan’dan yatırımları olanlar da dahil olmak üzere yabancı yatırımları olan endüstriyel firmalar, bir yıl öncesine kıyasla Ocak’tan Kasım’a kadar karlarında %0,8 düşüş gördü.
Madencilik sektörünün karları yılın ilk 11 ayında bir önceki yıla göre %13,2 düşerken, üretim karları %4,6 düştü. Ancak elektrik, ısı, gaz ve su temini gibi kamu hizmetleri sektörü, Ocak ve Kasım ayları arasında bir önceki yıla göre %10,9’luk bir kar artışı gördü.
Ulusal İstatistik Bürosu’nda istatistikçi olan Yu Weining, yorumlarının Çince’ye çevrilmesine göre, “Mevcut politikaların etkili bir şekilde uygulanması, kademeli politika paketinin hızlandırılmış bir şekilde uygulamaya konulması ve politika kombinasyonunun devam eden etkisiyle, belirlenen büyüklüğün üzerindeki endüstriyel üretim istikrarlı bir şekilde arttı” dedi.
Eylül ayının sonundan bu yana getirilen bir dizi teşvik önlemine rağmen, Çin’den gelen son ekonomik veriler, dünyanın ikinci büyük ekonomisinin zayıf tüketici talebi ve emlak piyasasındaki uzun süreli düşüşle yönlendirilen enflasyon düşüşüyle boğuşmaya devam ettiğini gösteriyor.
Çin’in tüketici enflasyonu Kasım ayında beş aylık düşük seviyeye düşerken, ülkenin ihracat ve ithalat verileri beklentilerin altında kaldı. Çin’in en son perakende satış verileri de hayal kırıklığı yarattı ve tahminleri kaçırdı.
Ancak Çin ekonomisinin bazı kesimleri toparlanma belirtileri gösterdi, üretim faaliyetleri üst üste iki ay genişledi ve Kasım ayında beş aylık yüksek seviyeye ulaştı.
Bu ayın başlarında, Çin’in üst düzey yetkilileri, sorunlu ekonomiyi desteklemek için faiz oranlarını düşürmek de dahil olmak üzere parasal genişleme çabalarını artırma taahhüdünde bulundu.
Dünya Bankası Perşembe günü, son politika ayarlamalarını yansıtarak Çin’in 2024 ve 2025’teki ekonomik büyümesine ilişkin tahminini yükseltti. Şimdi Çin’in GSYİH’sinin 2024’te önceki %4,8’lik projeksiyonuna kıyasla %4,9 büyümesini beklerken, 2025’te Çin’in GSYİH’sinin kuruluşun önceki %4,1’lik tahmininden daha yüksek olan %4,5 oranında genişlemesi bekleniyor.
Ancak Dünya Bankası, Çin’in sıkıntılı emlak sektörünün yanı sıra zayıf hane halkı ve iş güveninin de büyümesine karşı rüzgar olmaya devam edeceği konusunda uyardı.
Yorumlar kapalı.