featured
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Nurdan Şahin ile Gün Sonu

Nurdan Şahin ile Gün Sonu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Borsa İstanbul 2025 yılına dolu dolu bir gündemle ve pozitif bir kapanışla başladı. Yılı 10 bin puanın üzerinde kapatamasa da 2025’e güzel bir başlangıç yaparak %1,33 değer kazandı. Bugünün önemini arttıran konu   BİST 50 hisselerinde açığa satış yasağının kalkmasıydı. BİST yasağın kalkmasına olumlu yanıt verdi.  

Gün boyu Alımların daha çok banka hisselerinde yoğunlaştığını gördük.  XBANK Endeksi %3,05 değer kazanarak 14998 puandan kapandı. Ulaştırma endeksi yüzde 2’ye yakın değer kazanırken, sanayi endeksi yatay bir görünüm sergiledi.

 Para girişi BİST30 şirketlerinde yoğunlaşıyor. BİST30,  %1,88 değer kazanarak 10959 puana yükselirken,  BİST100 Endeksi %1,33 artışla  günü 9961puandan tamamladı. İşlem hacmi 105,876 milyona yükseldi. Yüksek hacimde açığa satış işlemlerinin de etkisi var.

Teknik olarak 200 günlük ortalamanın üzerindeki hareket devam ediyor. 9950’den geçen 20 günlüklerin üzerinde kapatması pozitif havayı güçlendiriyor. Aynı zamanda bolinger bant görünümü de tekrar yükseliş sinyali oluşturdu yarın da aynı seviyenin üzerinde kapanış yaptığı takdirde 10050, 10250 ve 10400 dirençleri yeni hedefler haline gelecek. 10 bin puanın üzerinde tutunamayan endeks 9800 puanda ve 200 günlük ortalamada tutunabiliyor. Artan işlem hacmiyle desteklendiği sürece olumlu hava devam edecektir. Bugün endeksin yükselişinde yurt dışı piyasalardaki seyir de etkili oldu.

Yarın Endeksin pozitif performansı yarın açıklanacak enflasyon verisiyle hızlanabilir. Günlük ara dirençlere dikkat etmekte fayda var.

Enflasyon Ocak ayında TCMB ‘nin 0,25 puan daha faiz indirime gitmesiyle ilgili beklentiyi gündeme getirecek. Beklenti %45,2 aylık bazda ise %1,63. Memur ve Emekli zamlarıyla ilgili süreç veriden sonra başlayacak. Bugün gelen İTO verisi Merkez Bankasına yakın geldi. İstanbul’da İTO’nun açıkladığı verilere göre Aralık ayında perakende fiyatlar aylık %1,74 yıllık %55,27 oldu. En yüksek artış %4,55’le konut harcamalarında gerçekleşti. Gıda enflasyonu ise 0,93 oldu.  Ocak ve Şubat aylarında aylık enflasyon yüksek gelebilir fakat baz etkisiyle yıllık enflasyon düşmeye devam edecek. Piyasanın hedefi 2025 yıl sonunda 28-30 arasında bir orana inmesi yönünde.

 TCMB Aralık ayında 2025 yılında 12 değil 8 toplantı yapacağını açıklamıştı mevcut politika faizi 47,5, merkez 8 toplantının hepsinde 0,25 faiz indirse politika faizi 27,5 seviyesine gerilemiş olacak. Dezenflasyon süreci beklendiği gibi ilerlerse TL varlıklar özellikle BİST için 2025, 2024’e göre daha verimli bir yıl olacaktır. Faizin yıl sonuna kadar 20 baz puan gerilemesiyle ilgili beklenti paranın sabit getiriliden riskli varlıklara yönelmesini sağlayabilir.

 Bugün İSO (İstanbul Sanayi Odası) İmalat PMI Endeksi ve Bloomberg Tüketici Güven Endeksi açıklandı. Endekse göre tüketici güveni son bir buçuk yılın zirvesinde İmalat PMI endeksi 49,1’e yükseldi. Verinin eşik değeri 50 Kasım ayında manşet PMI 4,3 düzeyindeydi. Aralık ayında üretimdeki düşüş son 9 ayın en düşük düzeyinde. İhracat siparişlerinde daralma da azalıyor.

Küresel piyasalarda yılın ilk işlem gününde PMI verileri gündemdeydi. Avrupa PMI verisi kötü ABD PMI verisi olumlu görünüyor. ABD Endekslerinde pozitif görünüm veriyle ilgili. Çin PMI verisi de piyasalar açısından ümit verici 50’nin üzerinde açıklandı. Sanayi emtiaları ve petrolde Çin beklentisiyle birlikte yükseliş hakimdi.

Bugün Gazprom’dan yapılan açıklamaya göre Rus Gazının Ukrayna’dan Avrupa’ya sevkiyatı durduruldu. Karar Avrupa’da enerji krizi başlatabilir. Gaz akışı için tek güzergâh Türkiye olarak görülüyor. Türk Akım bugüne kadar Türkiye’ye 40 milyar m3 gaz akışı sağlarken Avrupa’ya 53 milyar metre3’ten fazla doğalgaz akışı sağladı. Avusturya, Macaristan, Slovakya ve bazı Balkan ülkeleri halen Ukrayna üzerinden gelen Rus gazını kullanmaya devam ediyor. Katar gazının Türkiye ve Suriye üzerinden Avrupa’ya taşınması gündemde. Haberin etkisiyle vadeli piyasada Doğal gaz fiyatları yüzde 1,35 yukarıda 3,68 oldu. Brent Petrol %2,32 artarak 76,38 dolara yükseldi.

2024 halka arzlar açısından yine yoğun bir yıl oldu ancak halka arz edilen şirketlerin borsadaki performansları geçtiğimiz yılların gerisinde kaldı Sermaye piyasası Kurulu her yılın sonunda sayısal düzenlemeler yapıyor.  Halka arz büyüklüğü aktif büyüklüğü gibi şartlarda yüzde 660 civarında artışa gidilmiş. Bu artış yeniden değerleme oranı olan yüzde 44 oranının üzerinde. Mevcut başvurular yeni düzenlemelerden etkilenmeyecek.

 Halka arzlar için açıklanan düzenlemeler şöyle;

-Halka arz büyüklüğü 1,5 milyardan 2,4 milyar TL’ye ciro şartı da 750 milyon TL’den 1,2 milyar TL’ye yükseldi.

-Aracı kurumların halka arzlarda yüklenim zorunluluğu rakamlarına da düzenleme getirildi.

600 Milyonun altında halka arzlar için aracı kurumun yüklenim oranı tamamı olacak.

Halka arz 1,2 milyar TL’den küçük olursa 600 milyonluk kısmın tamamı kalan kısmın da yarısını aracı kurum satın almak zorunda olacak

ÖRNEK 900 milyonluk bir halka arz büyüklüğü var sadece 200 milyonluk kısmına talep geldi. Aracı kurum kalan 700 milyonun 600 milyonunun tamamının 100 miyomun yarısını yani 50milyonluk kısmı toplamda 650 milyonluk kısmın yüklenicisi olacak.

-Gayrimenkul yatırım ortaklılığı kurulabilmesi için minimum kuruluş sermayesi tutarı 500 milyon TL’den 1 Milyar TL’ye yükseltildi.

Belli büyüklüğün üzerinde şirketlerin halka arzına izin verilmesi ve satılmayan kısmının bir aracı kurum tarafından satın alınması uygulamalarının yatırımcıyı koruyan önemli tedbirler olduğunu düşünüyorum.

Nurdan Şahin ile Gün Sonu
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.