Borsa İstanbul’un 3 Aralık 2024 tarihli düzenlemesi ile şirketlerin işlem görecekleri pazarlar tekrardan yapılandırılmıştı. Bu yapılandırmanın bir normalleşme adımı olduğunu dile getirmiş ve konuya ilişkin görüşlerimi de aşağıdaki yazı ile ayrıntılı olarak anlatmıştım
Bahse konu normalleşme adımlarının bir diğeri de Borsa İstanbul’un Kotasyon Yönergesinde yapılan değişiklikle atıldı
Daha önceki yazılarımda belirttiğim üzere; 2020-2024 döneminde halka arz edilen şirketlerin hepsi Yıldız Pazar’da işlem görecek şekilde kotasyon işlemleri yürütüldü.

Böylece Fonların bu hisselerde pozisyon alması ve kredi kullanım oranlarının en üst limitten hesaplanmasına yönelik adımlar atılmış, bir nebze de olsa yapılacak spekülasyon veya manipülasyonlar için alt yapı hazırlanmış oluyordu.
Yeni yapılan pazar düzenlemesi ile mevcut Borsa İstanbul’da ilem gören şirketlere ilişkin usul ihdas edilerek bu sorunun ortadan kaldırılmasına yönelik adım atılmıştır
Yeni halka arz edilecek şirketler için de başka bir adım atılarak Kotasyon Yönergesinde düzenleme yapıldı. Artık şirketlerin işlem görecekleri pazarın belirlenmesinde Halka Arz Edilecek payların büyüklüğü belirleyici unsur olacak.

31 Aralık 2024 tarihinde yayımlanan SPK bülteninde belirlendiği üzere halka arz için gerekli büyüklüklerden aktif büyüklük kısıtının 2,4 milyar TL olması sebebiyle, halka arz şartlarını sağlayan şirketler çoğunlukla Ana Pazar’da işleme başlayacak gibi görülmekte. Kotasyon Şartlarını tam olarak sağlamamakla birlikte İstisnai hükümler çerçevesinde halka arz olmayı düşünen şirketler için de Alt Pazarda işlem görecek şekilde sistemin kurgulandığı açık olarak görülmektedir.
Bence art arda atılan; açığa satışın kısıtlı da olsa getirilmesi, pazar değişikliklerinin yapılması ve şimdi de halka arz edilecek şirketlere yönelik kotasyon şartlarının değiştirilmesi gibi adımlarla; borsanın dinamiklerinin düzelilmesine yönelik bir irade beyanının olduğunu net olarak görülmektedir.
Yorumlar kapalı.