Analistler, ABD dolarının son zamanlarda güçlenmesinin Avrupa’ya hem fayda sağlayabileceğini hem de zarar verebileceğini söylüyor. Piyasa gözlemcileri, ABD’de seçilmiş Başkan Donald Trump’ın göreve başlaması ve ekonomik belirsizliğin devam etmesiyle 2025’te bloğun başlıca para birimlerinin daha da zayıflamasını bekliyor.
ABD dolarını bir dizi rakip karşısında ölçen ABD dolar endeksi, geçen hafta ABD’den beklenenden daha sıcak bir istihdam raporunun ardından Pazartesi günü iki yıldan uzun süredir en yüksek seviyesine ulaştı.
Salı günü Londra saatiyle sabah 6:29’da dolar endeksi %0,3 düşerek 109,59’da işlem gördü. Bir gün önce, Kasım 2022’den bu yana en yüksek fiyatı olan 110’a tırmandı.

Amerikan doları yukarı doğru hareket ederken, Avrupa para birimleri kendilerini çok yıllık düşük seviyelerde buldu. Avro
Pazartesi günü Londra saatiyle 12:50’de %0,4 düşerek 1,0199 dolara geriledi ve bu Ağustos 2022’den bu yana dolara karşı en düşük değeri oldu. Salı sabahı çok az değişti.
Bu arada, artan hükümet borçlanma maliyetleri ve İngiltere ekonomisine ilişkin endişeler nedeniyle son haftalarda zaten baskı altında olan İngiliz sterlini
Pazartesi günü %0,8 düşerek 2023’ün başından bu yana en düşük seviyesi olan 1,2125 dolardan işlem gördü.

Conotoxia’da piyasa analisti olan Bartosz Sawicki’ye göre, ABD doları, Avrupa para birimlerinin ivme kazanmakta zorlandığı Başkan seçilen Donald Trump’ın tekrar göreve gelmesiyle birlikte yüksek kalmaya devam edecek.
“Piyasaların Donald Trump’ın ilk başkanlığı sırasında gözlemlediğimiz şekilde davranma olasılığının yüksek olduğunu düşünüyorum – keskin, oynak hareketler, ancak gerçekten güçlü eğilimler olmadan, bu nedenle ABD doları kısa vadede güçlü kalacaktır,” dedi.
Sawicki, uzun vadede doların, özellikle Federal Rezerv’den büyük faiz indirimleri beklentilerinin zayıflamasıyla, daha düşük bir eğilim gösterebileceğini öngörüyor. Ancak bunun Avrupa para birimleri için iyi haberlerin garantisi olmadığını belirtti.
CNBC’ye verdiği demeçte, “Önümüzdeki birkaç çeyrek hem euro hem de sterlin için zor olacak, bu da yatırımcıları cezbetmede ve ticaret savaşları ve belirsizlik olasılığından büyük ölçüde etkilendikleri için sermaye girişlerini çekmede başarısız olabilir,” dedi.
“Yıl sonunda euronun 1,05 dolardan, [İngiliz sterlini]nin ise 1,25 dolardan işlem göreceğini görüyoruz. Yani Avrupa para birimleri için gerçek bir rahatlama yok.”
Kazananlar ve kaybedenler
Pazartesi günü müşterilerine gönderdiği bir notta, Deutsche Bank’ta döviz araştırmalarının küresel başkanı George Saravelos, hem euro hem de sterlin konusunda düşüş eğiliminde olduğunu söyledi.
Deutsche Bank’taki ekibi, bu yıl euro için 0,95 ila 1,05 dolar aralığında bir tahminde bulunuyor ve Trump’ın olası yeni tarifeleri de risk faktörlerinden biri.
Saravelos, Pazartesi günü İngiliz sterlini hakkında “Bank of England fiyatlandırması şahinliğin zirvesinde ve veri akışındaki zayıflama göz önüne alındığında riskler daha fazla kesintiye doğru kayıyor” dedi. “Dış akış tablosu, yükselen enerji fiyatları ve sürekli zayıf portföy akışı ve [yabancı doğrudan yatırım] tablosu ile zayıf… Geçtiğimiz yıl [sterlini] destekleyen sıcak para taşıma kaynaklı döviz girişleri tersine dönme riski altında.”
Ancak bir Avrupa para birimi için Saravelos olumlu bir görünüme sahipti.
Pazartesi günkü notunda “İsviçre’de frank konusunda iyimseriz” dedi. “İsviçre Ulusal Bankası’ndan (SNB) sürekli gevşeme görüyoruz, ancak sıfır alt sınırına yakında ulaşılacağı için, gevşemenin dünyanın geri kalanına göre hızının yavaşlaması gerekecek.”
İsviçre frangının beş yıllık aralığının ortasında işlem gördüğünü ve göreve gelen ABD yönetiminin “muhtemelen döviz müdahalesini daha az kabul ettiğini” ekledi. 2020’de, o zamanki başkan Trump döneminde, ABD İsviçre’yi para birimini dolara karşı kasıtlı olarak devalüe etmekle suçladı – ülkenin yetkilileri bu iddiayı reddetti.
Saravelos Pazartesi günü “SNB’nin frankın gücüne agresif bir şekilde karşı koyması ve daha iyi performans göstermesine izin vermesi olası değil” dedi.
Eski bir döviz tüccarı ve kişisel finans platformu Generation Money’nin kurucusu olan Alex King, CNBC’ye doların yükselen değerinin birçok Avrupa ekonomisi için etkileri olduğunu söyledi.
Örneğin, İngiltere’nin kendisini yeni fiyat artışlarıyla boğuşurken bulabileceğini söyledi.
“ABD dolarının gücü, İngiltere’nin net bir enerji ithalatçısı olması nedeniyle enerji ithalatını daha pahalı hale getiriyor – ABD LNG ve petrol ithalatı dahil,” diye açıkladı e-posta ile gönderilen yorumlarda. “Bu, önümüzdeki aylarda enflasyonu artırabilir ve bu da gelecekteki olası ABD tarifeleri konusundaki mevcut enflasyon endişelerini artırabilir.”
King, bunun İngiltere ekonomisini tehlikeli bir duruma sokabileceğini, çünkü İngiltere Merkez Bankası’nın artan hükümet borçlanma maliyetleri, yapışkan enflasyon ve artan ücret maliyetleri arasında “artan enflasyonu hafifletmek için çok az manevra alanına” sahip olduğunu öne sürdü.
“Öte yandan, İngiltere ABD ile ticaret fazlası veriyor, bu nedenle ürünleri ABD ithalatçıları için nispeten daha ucuz hale gelen İngiltere ihracatçıları için potansiyel olarak iyi bir haber,” diye ekledi.
Benzer şekilde, Almanya son yıllarda ABD LNG’sinin önemli bir ithalatçısı haline geldi, diye ekledi King, bu nedenle zayıf bir avro enerji maliyetlerini artırabilir ve ülkenin imalat sektörünün en çok etkilenmesi muhtemeldir.
“Birçok Alman üreticisi bir süredir daha yüksek enerji maliyetleriyle mücadele ediyor, bu nedenle daha fazla artış potansiyel olarak yıkıma yol açabilir,” dedi.
Avrupa’da potansiyel bir kazanan söz konusu olduğunda, King Norveç’in güçlü bir dolardan bir miktar ödül alabileceğini söyledi.
Salı günü Londra saatiyle sabah 7:20’de Norveç kronu yaklaşık %0,2 arttı.
“Büyüklük olarak küçük bir Avrupa oyuncusu olan Norveç, büyük bir petrol ihracatçısı olduğu için güçlenen bir ABD dolarından faydalanmaya hazır,” diye belirtti King. “Ana ihracatının dolarla fiyatlandırılmasıyla Norveç’in geliri artacak. Aynı zamanda, Norveç’in devasa egemen servet fonu dolar cinsinden varlıklara önemli ölçüde maruz kalıyor, bu nedenle bunun da değerinde bir artış görülmesi gerekiyor.”
Yorumlar kapalı.