featured
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Dünyanın Yeni Tanıştığı Kavram; Sosyal Medya Göçü

Dünyanın Yeni Tanıştığı Kavram; Sosyal Medya Göçü

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD Yüksek Mahkemesi yargıçları TikTok’un ABD’deki geleceğini düşünürken, giderek artan sayıda Amerikalı sosyal medya kullanıcısı, Çin’de oldukça popüler bir sosyal medya uygulaması olan Xiaohongshu’ya geçerek beklenmedik bir alternatife yöneldi.

ABD’li kullanıcılar tarafından genellikle RedNote olarak kısaltılan “Küçük Kırmızı Kitap” anlamına gelen uygulama, Salı günü Apple’ın ABD App Store’unda en üst sıraya yükseldi.

2013 yılında kurulan Xiaohongshu, araştırma şirketi Qian Gua’ya göre 300 milyon kullanıcıyla Çin’in en büyük sosyal medya platformlarından biri. Çin’in Instagram’a cevabı olarak tanımlanan uygulama, özellikle seyahat, makyaj ve moda ipuçlarını paylaşmak için popüler hale geldi.

Ancak Çin pazarını ele geçirmiş olsa da, Çince konuşan dünyanın ötesinde pek öne çıkmadı. Ta ki şimdiye kadar.

Xiaohongshu neden her yerde?

Xiaohongshu, TikTok’un ABD’de potansiyel olarak çevrimdışı kalabileceği aynı haftada dünya çapında popülerlik kazanıyor.

San Francisco merkezli piyasa istihbarat şirketi Sensor Tower, Salı günü CNN’e yaptığı açıklamada, Xiaohongshu’nun ABD’deki mobil indirmelerinin geçen hafta, bir önceki yedi güne kıyasla neredeyse üç katına çıktığını söyledi.

Reuters, şirkete yakın bir kişiye atıfta bulunarak, iki gün içinde 700.000’den fazla yeni kullanıcının Xiaohongshu’ya katıldığını bildirdi.

Çarşamba günü itibarıyla, “TikTok mültecisi” hashtag’i yaklaşık 250 milyon görüntüleme ve 5,5 milyondan fazla yorum aldı. Katılan Amerikalı kullanıcıların çoğu, Washington’ın TikTok’a yönelik hamlesine karşı bir meydan okuma eylemi olarak katıldı.

Heather Roberts adlı bir kullanıcı, 45.000’den fazla beğeni toplayan Xiaohongshu’da bir video mesajında, “Hükümetimiz bu TikTok yasağına katlanacağımızı düşünüyorsa aklını kaçırmış olmalı,” dedi. “Sadece yeni bir Çin uygulamasına geçiyoruz ve işte buradayız.”

Kendini “mülteci” olarak ilan eden bir başkası, video mesajında, “Bu, TikTok’tan çok daha iyi,” dedi. “Amerikalılar buraya geliyor… bu yüzden bizden nefret edeceğiniz için üzgünüm, ancak elimizden gelenin en iyisini yapacağımıza söz veriyorum.”

Çinli ve Amerikalı kullanıcılar platformda nasıl etkileşim kuruyor?

ABD’li kullanıcıların Xiaohongshu’ya ani göçü, Çinli ve Amerikalı kullanıcıların birbirleriyle etkileşim kurması için beklenmedik bir platform yarattı.

Bir kullanıcı, “Sizinle iletişim kurmanın bir yolunu bulmaya çalışmak, topluluğunuza saygılı olmak istediğimizi size temin etmek istiyorum,” dedi. “İyi konuklar olmak istiyoruz.”

Bazı Amerikalı yeni gelenler, vatandaşlarından platformdaki Çinli kullanıcılara saygı göstermelerini istedi.

Bir kullanıcı, “Buraya gelen Amerikalı kullanıcılara kısa bir mesaj: Lütfen buraya siyaset getirmeyin. Burada eğlenmek istiyoruz, burada eğlenmek istiyoruz ve halihazırda burada olan insanlara saygı göstermek istiyoruz,” diye yazdı.

Çoğu Çinli kullanıcı, yeni gelenleri sıcak bir şekilde karşıladı, hatta bazıları yeni “TikTok mültecilerinin” uygulamada gezinmesine yardımcı olmak için video eğitimleri bile paylaştı.

Bir Çinli kullanıcı, “Bu tarihi bir an olabilir,” diye yorum yaptı. “Bir anda çok şey değişmiş gibi hissediyorum. İki ülkeden sıradan insanlar daha önce hiç gerçekten bağ kurmamıştı… Umarım herkes bu kısa fırsatı anlamlı fikir alışverişlerinde bulunmak için değerlendirebilir.”

Hatta bir kişi, 2.000’den fazla beğeni toplayan viral bir gönderide, Amerikan netizenlerinin akınının sunduğu fırsatı değerlendirerek İngilizce ödevlerinde yardım istedi.

Çin teknoloji analisti ve danışmanlık şirketi Wavelet Strategy’nin kurucusu Ivy Yang, yeni Amerikan kullanıcılarının “son yıllarda gördüğümüz ABD ve Çin arasındaki en organik kültürel değişim biçimlerinden birini beklenmedik bir şekilde yarattığını” söyledi.

“Kullanıcılar dil engellerini aşmanın, kültürel farklılıklar arasında gezinmenin ve büyüleyici şekillerde bir arada yaşamanın yaratıcı yollarını buluyorlar” diye ekledi. “Gerçek zamanlı olarak gerçekleşen bu topluluk oluşturmanın kalıcı bir etkisi olabilir ve ben ihtiyatlı bir şekilde iyimserim.”

2021’de kısa bir süre için, benzer alışverişler Çinli ve Amerikalı kullanıcıların sanal sohbet odalarında hassas konularda sansürsüz diyaloglar kurduğu sosyal medya uygulaması Clubhouse’da da görüldü, ardından Çinli sansürcüler uygulamayı engellemek için müdahale etti.

Salı günü itibarıyla, medya istihbarat firması PeakMetrics’in yaptığı bir analize göre, Xiaohongshu’daki Amerikalı yeni kullanıcıların gönderilerinin yalnızca “çok küçük bir kısmı”, çevrimiçi söylemin dikkatlice sansürlendiği Çin’deki hassas konulara değindi.

Xiaohongshu, TikTok’tan nasıl farklıdır?

Öncelikle, Xiaohongshu İngilizce konuşanlar için tasarlanmamıştı ve TikTok ise Çin’de hiç yok.

Xiaohongshu’nun adı, Komünist Çin’in kurucu babası Mao Zedong’un kırmızı kapaklı alıntılar kitabına yapılan esprili bir gönderme olarak görülebilir.

Uygulamanın temel özelliklerinden biri, kullanıcıların takip ettiği kişilerden ziyade ilgi alanlarına odaklanan içerik algoritmasıdır. Bazı kullanıcılar bunun daha özgün içerikler ürettiğini ve güçlü etkileyicilerin hakimiyetini azalttığını söylüyor.

Uygulamanın arkasındaki şirket olan Xingin Information Technology, Charlwin Mao ve Miranda Qu tarafından kuruldu ve merkezi Şanghay’da bulunuyor.

TikTok, Çinli internet şirketi ByteDance’e aittir ve küresel bir kitleye göre tasarlanmıştır. TikTok, kardeş uygulaması Douyin’in yerel pazara hizmet verdiği Çin’de de erişilebilir değildir.

ABD’li TikTok kullanıcıları Xiaohongshu dışındaki uygulamalara mı geçiyor?

Yine ByteDance’e ait bir yaşam tarzı topluluk uygulaması olan Lemon8, şu anda Apple’ın ABD mağazasında en çok indirilen ikinci uygulama olarak sıralanıyor.

Lemon8, TikTok ile benzer bir video paylaşım işlevine sahiptir. Instagram ve Pinterest’ten esinlenerek ilk olarak 2023’te ABD’de piyasaya sürüldü.

TikTok’a yönelik yaklaşan yasağın Lemon8’in ABD’deki operasyonlarını da tehlikeye atıp atmayacağı belirsizdir.

Geçtiğimiz yıl Kongre tarafından çıkarılan ABD yasası, elden çıkarma veya yasaklama gereksiniminin genel olarak ByteDance’e ait veya ByteDance tarafından işletilen tüm uygulamalar için geçerli olacağını belirtiyor; bu da Lemon8’in yasada açıkça belirtilmemiş olmasına rağmen yasağın platforma da uzanabileceği anlamına geliyor.

Dünyanın Yeni Tanıştığı Kavram; Sosyal Medya Göçü
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.