featured
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Ülkelerin Trump’ın Başkanlığına Bakışı

Ülkelerin Trump’ın Başkanlığına Bakışı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump Pazartesi günü Beyaz Saray’a geri dönerken dünyanın büyük bir kısmı nefesini tutarak izliyor.

Daha öngörülemez dış ve ticaret politikaları olasılığı, özellikle %10-20’lik evrensel ticaret tarifeleri tehdidi, uluslararası alanda endişeleri körükledi ve finans piyasalarını ürküttü. Ancak Trump’ın işlemsel yaklaşımı ve “Önce Amerika” (MAGA) politikası evrensel az da olasa yüreklere su serpti.

Aslında, birçok ülke “Trump 2.0” olarak adlandırılan yeni bir dönemi memnuniyetle karşılıyor.

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi düşünce kuruluşu, Çin ve Rusya’daki insanların Trump’ın iktidara dönüşü konusunda Avrupa ve Asya’daki uzun süreli müttefiklerden daha iyimser olduğunu gösteren küresel bir anket yayınlarken “Trump’ın dönüşü Amerika’nın uzun vadeli müttefikleri tarafından yas tutuluyor, ancak başka neredeyse hiç kimse bu konuyu dert etmiyorl” dedi.

24 ülkede 28.000’den fazla kişiyle yapılan ankette, “Birçok kişi Trump’ın sadece Amerika için iyi olmayacağını, aynı zamanda Ukrayna, Orta Doğu ve ABD-Çin ilişkilerinde barış getireceğini veya gerginliği azaltacağını düşünüyor” bulundu.

ECFR, bulgular hakkında “Hindistan ve Çin’den Türkiye ve Brezilya’ya kadar ülkelerde, daha fazla katılımcı Trump’ın kendileri için kötü olacağını düşünmektense Amerika, ülkeleri ve dünya barışı için iyi olacağını düşünüyor” dedi.

Anket, Hindistan, Suudi Arabistan ve Rusya’daki katılımcıların Trump’ın göreve dönüşü konusunda en iyimser olanlar olduğunu, hem ABD vatandaşları hem de kendi ülkeleri için iyi olması açısından gösterdi.

Rus katılımcıların neredeyse %60’ı Trump’ın seçilmesinin ABD vatandaşları için iyi olduğunu düşünürken, %49’u Rusya için iyi bir şey olduğunu düşündü.

Yakından takip eden Çinli katılımcıların %46’sı Trump’ın dönüşünün Çin için iyi olduğunu düşündü. Bu, Trump’ın Çin’den ithal edilen mallara %60 ila %100 arasında gümrük vergisi koyma tehdidine rağmen böyleydi. Bu hareket Çin ekonomisine darbe vurabilir ancak ters tepebilir ve muhtemelen ABD’li tüketiciler için fiyatları artırabilir.

Biraz daha neşeli olan İngiliz katılımcıların yalnızca %15’i Trump’ın İngiltere için iyi olacağını düşünüyordu.

“Donald Trump Beyaz Saray’a döndüğünde, dünyanın büyük bir kısmı onu memnuniyetle karşılayacak. Avrupa’da kaygı yaygın, ancak diğer birçok ülkedeki insanlar Trump’ın ikinci dönemi hakkında rahat veya aktif olarak olumlu hissediyor,” diye belirtti ECFR, Kasım ayında gerçekleştirilen anketi yayınlarken.

“Avrupa ve Güney Kore’deki ABD müttefikleri, göreve gelen başkan konusunda belirgin şekilde karamsar – bu da jeopolitik ‘Batı’nın daha da zayıfladığını gösteriyor,” diye ekledi.

Trump güçlendi

Jeopolitik analistler, bu sefer Başkan Trump ile işlerin farklı olacağını ve dünyanın buna hazır olması gerektiğini söylüyor.

Sadece 2024 seçim zaferinin ölçeği, birleşik Cumhuriyetçi Parti’nin sağlam desteği ve Beyaz Saray’a daha fazla deneyimle dönmesiyle cesaretlenmekle kalmayacak, aynı zamanda ideolojik olarak kendisiyle daha uyumlu sadıklarla da çevrili olacak, diye belirtti Eurasia Group’un kurucusu ve başkanı Ian Bremmer.

Bremmer, CNBC’ye Trump 2.0’ın başkanın eskisinden daha fazla güç ve nüfuza sahip olacağını, Batı ve Yedili Grup’un (İngiltere, Kanada ve Almanya’yı içeren bir grup) ise statü kaybedeceğini söyledi.

Bremmer, CNBC’ye gönderdiği e-posta yorumlarında, “Trump bu sefer diğer ülkelere karşı önemli ölçüde daha fazla güce sahip – hem ABD müttefikleri hem de rakipleri – bu yüzden onu dinlemeye ve ciddiye almaya daha meyilliler,” dedi.

Bremmer, “Trump’ın ayrıca ‘önce ülkem’ yönetim yaklaşımını desteklemek için sıraya giren daha fazla ülke ve nüfus var” diye ekledi.

“İlk döneminde İsrail ve Körfez ülkeleriyle güçlü bir ilişkisi vardı, ancak şimdi buna İtalya, Macaristan, Arjantin, El Salvador ve diğer birçok ülkedeki büyük nüfus kesimlerini de ekleyin. Trump’ın G20’ye gelmesi ve herkesin arkasından kıkırdamasından çok farklı,” diye belirtti.

“Bugünün G-Sıfır dünyası çok farklı bir ortam,” diye ekledi Bremmer, uluslararası düzeni korumak için küresel bir gündem oluşturmaya istekli ve muktedir hiçbir güç veya güç grubunun olmadığı bir dünya görüşüne atıfta bulunarak.

Piyasa analistleri, Trump’ın ABD’nin en büyük ekonomik rakibi olan Çin’e karşı antipatisinin iyi bilindiği halde, NATO’ya karşı uzun süredir devam eden ikircikli tutumu ve Avrupa’nın büyük bir kısmıyla devam eden ticaret açığına duyduğu öfkenin, kıtadaki müttefikleri Trump’ın muhtemelen daha iddialı ve potansiyel olarak düşmanca ticaret ve savunma politikalarının hedefi haline getirdiği konusunda hemfikir.

Avrupa ülkeleri NATO’nun bileşenlerinin çoğunluğunu oluşturuyor ve AB, ABD’nin bir blok olarak en büyük ticaret ortağı.

“Burada Avrupa’da endişeliyiz,” piyasa stratejisti Bill Blain [bağımsız değilse lütfen hangi şirket/kuruluştan olduğunu belirtebilir miyiz] geçen hafta e-postayla gönderilen yorumlarda söyledi. “Ancak, dünyanın geri kalanı, gelebilecek değişimin ölçeğinden büyük ölçüde rahatsız değil.”

“Jeopolitik çizgilerin yeniden çizildiği açık. Küresel ekonominin temelleri de yeniden tanımlanacak,” diye ekledi Blain.

Ülkelerin Trump’ın Başkanlığına Bakışı
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.