Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı. Enflasyon raporu toplantısı İstanbul’da yapıldığı için katılım yüksek oldu. Karahan’ın konuşması piyasa tarafından güvercin olarak algılandı.
Raporda, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 21’den yüzde 24’e revize edildi. 2026 için yüzde 12 tahmini korunurken, 2027’de TÜFE’nin yüzde 8’e gerileyeceği öngörüldü. Enflasyondaki revizyonun 0,8 puanı ağırlıkların güncellenmesinden, 1,7 puan ise yönetilen yönlendirilen fiyatlardan kaynaklanıyor.
TCMB’nin yılın ilk toplantısında enflasyonda güncelleme yapması beklenmiyordu, yapılan güncellemeyle göre enflasyonda ana hedef olan %5 seviyesine ancak 4 yıl sonra ulaşılabilecek.
Karahan reel sektör ve hane halkı beklentilerinin aşağı gelmesi faiz indirimi için alan tanıyor ifadesini kullandı ancak Merkez Bankası’nın enflasyon hedefini güncellemesi piyasa beklentisinin de yükselmesine neden oluyor.
Ekonomist beklentileri, Haziran toplantısına kadar faiz indirimlerinin 250 puanla devam etmesi, yılın 2. Yarısından sonra veriye bağlı düzenleme olacağı yönünde. Piyasa 1 ay vadede %42,5 yılsonunda %28-30 aralığında bir politika faizi fiyatlıyordu. Gün sonunda bu beklentide değişiklik olup olmadığı izlenecek.
Rapordan sonra piyasalara baktığımızda, Karahan’ın kullandığı yumuşak ifadeye rağmen Borsa İstanbul’da bir önceki toplantının aksine satışlar a önce arttı fakat daha sonra dengelendi. Açıklamadan hemen sonra bankacılık endeksi %2,5’e yakın negatif bir performans sergiledi.
Raporun TL Tahviller üzerinde önemli bir etkisi olmadı. Enflasyon hedefinin revize edilmesi borsada tedirginlik yarattı hedefin değişmesi piyasanın beklentisini de yukarı çekeceği için enflasyonist baskının artmasına neden olacağı düşünülüyor.
Haziran ayında politika faizi % 42,5’e gerilediğinde de borçlanma araçları fonları pozitif getiri sağlamaya devam edecek, Enflasyonda beklenen düşüş gerçekleşir ve faiz inerse Haziran ayında bu fonların aylık getirisinin %3’lere düşmesi öngörülüyor, politika faizinin düşmesiyle, tahvil faizleri düşeceği için borçlanma araçları fonları ve hisse senetleri daha cazip hale gelebilir.
Rapordan Öne Çıkan Başlıklar
“Dezenflasyon süreci devam ediyor. Para piyasasındaki sıkı duruşumuz devam edecek. Makroekonomik göstergeler süreçle uyumlu, talep enflasyondaki düşüşü destekliyor.”
“Faiz indirim miktarı ve sayısı enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. “
“Politika faizindeki indirim mevduat ve kredi faizlerine beklentilerimizle uyumlu yansıdı .”
“Stopaj artışın dolarizasyona neden olacağını düşünmüyoruz. “
Cevdet Akçay T’nin değerlenmesi ile ilgili bir soruya ‘’Dezenflasyon programında TL’nin reel değerlenmesi bir süre için elzem ancak baskının ilerlememesi için enflasyonun bir an önce düşmesi gerekir” cevabını verdi.
Merkez Bankası Herhangi bir rezerv seviyesini hedeflemiyor. Rezervlerdeki iyileşmenin %85’i yurtiçi yerleşiklerin döviz pozisyonlarını bozarak TL cinsi pozisyonlara geçmesinden kaynaklanıyor. Bundan sonrası için yurtiçi yerleşiklerin davranışları etkili olacak. Sermaye çıkışları rezerv üzerinde baskı yaratmaz ifadesi kullanıldı.
Enflasyonda piyasanın beklediği %30 yapışkanlık endişesi ile ilgili soruya Cevdet Akçay şu cevabı verdi ‘’ Önemli olan, hedeflerimizden sapma olduğunda gerekli hamleyi yapma imkânımız var mı? ’’
Yorumlar kapalı.