featured
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Rusya’nın Baltık Komşuları Bazı Hazırlıklar İçerisinde!

Rusya’nın Baltık Komşuları Bazı Hazırlıklar İçerisinde!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Baltık ülkeleri Litvanya, Letonya ve Estonya, uzun zamandır beklenen Rusya’nın elektrik şebekesinden ayrılmalarını tamamlarken bu hafta sonu olası sabotaj ve siber saldırılara karşı kendilerini hazırlıyorlar.

Baltık ülkeleri Cumartesi günü Moskova’nın kontrolündeki “BRELL” enerji şebekesinden ayrıldı ve Pazar günü Avrupa elektrik sistemine bağlantılarını tamamlamaları bekleniyor.

Baltık ülkelerinin şebeke operatörleri Cumartesi sabahı ayrılmanın başarılı olduğunu söylediler ve Litvanya Enerji Bakanı Zygimantas Vaiciunas, Litvanya yayın kuruluşu LRT’nin bildirdiğine göre bir basın toplantısında, “Baltık elektrik sistemi sonunda bizim elimizde – kontrol bizde” dedi.

Ayrılma, enerji bağımsızlığını ve güvenliğini sağlamanın ve Baltık ülkelerini Rusya’ya bağlayan Sovyet sonrası dönemin kalıntılarını ortadan kaldırmanın önemli bir yolu olarak görülüyor.

Estonya Siber Güvenlik Merkezi başkanı Gert Auväärt, CNBC’ye yaptığı açıklamada, ülkenin siber güvenlik alanında komşularıyla yakın bir şekilde çalışarak ayrışma gerçekleştiğinde olası risk senaryolarına hazırlandığını söyledi.

“Geçiş tamamen planlandı ve uzmanlar ciddi sorunların olasılığını düşük olarak değerlendiriyor. Ancak Rusya, belirsizlik yaratmak için bu dönemi istismar etmeye çalışabilir” dedi

Güçlü ulusal ve uluslararası iş birliği sayesinde Estonya en kötü senaryolara bile hazırlıklı – ancak bu, bu tür tehditlerin gerçekleşeceği anlamına gelmiyor,” diye ekledi.

Rusya’nın, Baltık ülkelerinin BRELL’den (Belarus, Rusya, Estonya, Letonya ve Litvanya’nın kısaltması olup, 2001’de elektrik şebekelerini senkronize etme anlaşmasına atıfta bulunur) önemli bir şekilde kopmasına izin verip vermeyeceği henüz belli değil.

Ancak Rusya’nın misilleme yapma potansiyeli, Estonya’nın devlet şebekesi operatörü Elering gibi Baltık enerji bakanlıkları ve iletim sistemi operatörleri tarafından ciddiye alınıyor.

Elering’in başkanı Kalle Kilk, Perşembe günü yaptığı açıklamada, süreci “ölçeği ve karmaşıklığı açısından enerjinin yakın tarihinde benzersiz bir girişim” olarak tanımlayarak, “Hazırlıklar tamamlandı ve senkronizasyonun bozulmasına hazırız,” dedi.

“Büyük teknik değişiklikler her zaman belirli riskler içerse de, bunları kapsamlı bir şekilde analiz ettik ve uygun eylem planları geliştirdik. Planlı bir geçişle, ortalama elektrik tüketicisi herhangi bir değişiklik fark etmemelidir.”

“Ancak, yüzde yüz tahmin edilemeyen şey, enerjinin bir silah olarak kullanıldığı bir durumdur. Dolayısıyla, tehlikeli olan Rusya’dan kopmak değil, çünkü yıllardır buna hazırlanıyoruz, ancak Rusya elektrik sistemine bağlı kalmaya devam etmektir,” dedi Kilk.

Enerji bağımsızlığına geri sayım

Estonya, Letonya ve Litvanya, 2004 yılında Avrupa Birliği’ne katılarak ülkelerin Rusya ile ilişkilerindeki kadranı süresiz olarak değiştirdi.

O zamandan beri, devletler elektrik şebekelerini AB’nin geri kalanıyla uyumlu hale getirmeye çalıştılar. Blok, stratejik bir öncelik olarak görülen senkronizasyon için 1,2 milyar avrodan (1,24 milyar dolar) fazla hibe sağladı.

Rusya’nın 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından, ayrışma konusunda aciliyet duygusu hız kazandı ve çatışma, Baltık ülkeleri de dahil olmak üzere diğer eski Sovyet cumhuriyetleri arasında gelecekte benzer bir Rus saldırganlığıyla karşı karşıya kalabilecekleri korkusunu uyandırdı.

Litvanya, Letonya ve Estonya’nın Sovyet dönemi enerji altyapısını kullanmaya devam etmesi de büyük bir güvensizlik kaynağı olarak görüldü ve Rusya’nın istediği zaman elektrik tedarikini kesintiye uğratabileceği endişeleri vardı.

Baltık ülkelerinin Rusya ve müttefiki Belarus ile “ön cephede” olduğu görülüyor (Letonya’nın her ikisiyle de sınırı var, Estonya Rusya ile sınır komşusuyken Litvanya Belarus ve Rus toprakları Kaliningrad ile sınır paylaşıyor) ve eski Sovyet statüleri onları siber saldırılardan Baltık Denizi altındaki elektrik ve iletişim kablolarına yönelik şüpheli sabotajlara kadar uzanan “karma” tehdit faaliyetlerinin hedefi haline getirdi.

Estonya’dan Auväärt, CNBC’ye yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tam ölçekli işgalinin ardından 2022’de Estonya’ya yönelik siber saldırıların arttığını söyledi.

“Bunlar, hacktivistlerin yönlendirdiği DDoS [dağıtılmış hizmet engelleme] saldırılarından, hükümet kurumlarına ve işletmelere yönelik daha karmaşık, hedefli operasyonlara kadar uzanıyordu. Estonya bu tehditlerle mücadelede ustalaşmış olsa da, genel risk seviyesi yüksek kalmaya devam ediyor. Düşmanca siber faaliyetin belirli olaylarla mı yoksa daha geniş bir stratejinin parçası mı olduğunu belirlemek genellikle zordur,” diye belirtti.

Son bölüm

1991’de Sovyetler Birliği’nin çöküşüne rağmen Baltık ülkeleri ve Rusya’nın enerji sistemleri birbirine bağlı kalırken, 30 yıldan uzun bir süre sonra planlanan Rusya’dan ayrılma hem önemli hem de semboliktir.

“Üç Baltık ülkesinin hareketi, Sovyet dönemi ağlarından kritik enerji altyapısını ayırmak için çok yıllık ve çok milyar avroluk çabaların doruk noktası olacak; bu ağlar bir güvensizlik kaynağı olarak görülüyor,” dedi risk danışmanlığı şirketi Teneo’da Orta ve Doğu Avrupa danışmanı Andrius Tursa

“Ülkeler, bu son derece sembolik ve teknik olarak karmaşık geçiş sırasında olası dış kesinti çabalarını öngörerek enerji sistemlerinin fiziksel ve siber güvenliğini artırdılar,” diye belirtti.

BRELL anlaşmasıyla yönetilen IPS/UPS iletim sisteminden bağlantının kesilmesi, Litvanya’da başlayıp Estonya’da sona ererek Cumartesi günü gerçekleşti. Şebeke operatörü Elering, Baltık ülkelerinin daha sonra hafta sonu ortak frekans ve voltaj testleri gerçekleştireceğini, “Baltık ülkelerinin frekansı korumak ve bağımsız olarak başa çıkma yeteneklerini değerlendirmek için” dedi.

Kaynak CNBC

Rusya’nın Baltık Komşuları Bazı Hazırlıklar İçerisinde!
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.