featured
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Çin Borsası Niye Çok İlgi Çekiyor

Çin Borsası Niye Çok İlgi Çekiyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çinli şirketler, sıkı kurumsal yönetim reformu ortasında rekor temettü ödemeleri ve hisse geri alımlarıyla yatırımcıları cezbediyor ve bazı piyasa gözlemcileri daha fazlasının ufukta olduğunu söylüyor.

Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu’nun (CSRC) verilerine göre, geçen yıl Çinli halka açık şirketler rekor düzeyde 2,4 trilyon yuan (328 milyar $) temettü ödedi. Ayrıca şirketler 147,6 milyar yuan değerinde hisse geri alımı yaptı – bu tüm zamanların en yüksek seviyesi.

Goldman Sachs, Çin şirketlerinin nakit dağıtımının bu yıl 3,5 trilyon dolara ulaşarak yeni bir zirveye ulaşabileceğini tahmin ediyor, bankanın Çin hisse senedi stratejisti Kinger Lau Şubat ayı başında yayınlanan bir notta yazdı.

HSBC’nin Asya hisse senedi stratejisti Herald van der Linde, rekor düzeyde temettülerin bir başka yılı hakkında soru sorulduğunda benzer duyguları dile getirdi.

“Bence devam edecekler. Şirketler nakitlerini nereye koyacaklarını bilmiyorlar. Bankadan çok fazla para almıyorlar, bu yüzden hissedarlara geri ödüyorlar. Bu zihniyette çok büyük bir değişim” dedi.

CSRC, yaptığı açıklamada, Aralık 2024 ve sadece Ocak ayında 310’dan fazla şirketin 340 milyar yuanı aşan temettü dağıtmasının beklendiğini, bunun geçen yılın aynı dönemine kıyasla temettü ödeyen şirket sayısında dokuz kat ve toplam ödemede 7,6 kat artış anlamına geldiğini ekledi.

Goldman Sachs’ın verilerine göre, Çin hisselerindeki temettü getirisi de yaklaşık on yılın en yüksek seviyesi olan yaklaşık %3’e çıktı.

Endeks verilerine göre, yüksek temettü getirisi olan Çin hisseleri, Asya’nın gelişmekte olan piyasalarındaki hisselerden yaklaşık %15 daha iyi performans gösterdi.

HSBC’den van der Linde, Çin hükümetinin şirketlere vergi teşvikleri sağlayarak daha yüksek hissedar getirileri ödemelerini aktif olarak teşvik ettiğini söyledi.

Hissedar getirilerini iyileştirmek, 2024 yılında Devlet Konseyi ve CSRC için bir öncelik haline geldi. Geçtiğimiz Ekim ayında, Çin merkez bankası, halka açık şirketlerin ve büyük hissedarların hisseleri geri satın almalarına yardımcı olmak için 300 milyar yuan hedefli bir yeniden ihrac programı başlattı. Nisan 2024’te, düzenleyiciler ayrıca hisse senedi listeleme standartlarını güçlendirdi, yasadışı hisse senedi satışlarını kısıtladı ve temettü ödemelerinin düzenlenmesini güçlendirdi.

Çin Kamu Şirketleri Derneği’nin verilerine göre, geçen yılın Ağustos ayında, 2023’te geçen yılın aynı dönemine göre 500’den fazla olan 677 halka açık şirket nakit temettü planları bildirdi.

Devlete ait işletmeler, özellikle, temettü ödemelerindeki ve hisse geri alımlarındaki bu artışın ön saflarında yer aldı, Allianz Global Investors kaydetti. Bazı önemli şirketler arasında, yaklaşık %8 temettü getirisi olan PetroChina ve %7,54 getirisi olan CNOOC Group yer alıyor.

Rayliant Global Advisors’ın kurucusu ve başkanı Jason Hsu, “Bu, büyük ölçüde Pekin’in kurumsal verimliliği artırma hamlesi tarafından yönlendiriliyor. Pekin atla dediğinde, SOE’ler ‘ne kadar yükseğe?’ diyor” dedi ve Çin hükümetinin Çinli şirketlere temettü artışını finanse etmek için uygun kredi oranları sağladığını ekledi.

Özel şirketler de nakit ödemelerini artırıyor. Örneğin, e-ticaret devi JD.com, %1,9 temettü getirisine ek olarak, Eylül ayında üç yıl boyunca 5 milyar dolarlık bir geri alımı onayladı.

HSu “Özellikle büyük sermayeli şirketler için yatırımcılar, özellikle SOE devlerinden daha fazla rekor temettü ödemesine güvenebilirler” dedi

Ancak, hissedarlara dağıtılan temettüleri şirketin net gelirine göre ölçen Çin’in temettü ödeme oranı hala bazı Asyalı rakiplerinin gerisinde kalıyor.

Reuters ve LSEG tarafından derlenen verilere göre, Çin’in temettü ödeme oranı Ocak ayı sonu itibarıyla %52,58 idi. Japonya’nın %36,12’sinden ve Güney Kore’nin %27,6’sından yüksek olsa da bu rakam hala Avustralya’nın %89,2’sinin ve Singapur’un %78,13’ünün gerisinde kalıyor.

Yerlileri borsaya geri çekmek

BBVA Research’ün Asya baş ekonomisti Le Xia, hükümetin yüksek temettü ödemeleri için yaptığı baskının Çin hisselerini kısa vadede canlandırdığını, aynı zamanda yurtiçi ve yurtdışı piyasalardan uzun vadeli yatırımcıları çektiğini söyledi.

Ancak bu, Çin’den yurtdışı piyasalara daha fazla nakit ödemesi anlamına gelebilir ve bu da Çin yuanı üzerinde bir miktar baskı yaratabilir, dedi Xia

Çin Piyasa Araştırma Grubu’nun yönetici müdürü Shaun Rein, ülkenin gayrimenkul ve hisse senedi piyasası durgunlukta kaldığı için, daha yüksek temettü ödemelerinin kısa vadede yerel yatırımcıları yatıştırmak için iyi olduğunu, çünkü Çinlilerin paralarını altın dışında tutabilecekleri başka bir yer olmadığını söyledi.

Çin ekonomisi ve piyasaları etrafındaki duygu son yıllarda zayıftı. Eylül ayında getirilen bir dizi hükümet önlemiyle tetiklenen ülkenin kıyaslama endeksi CSI 300’deki ilk artış söndü.

Julius Baer’in Asya baş yatırım görevlisi Bhaskar Laxminarayan, “Basit bir şekilde bakıldığında, değerlemelerde toparlanma olmayabileceği gerçeğinin acısını çekmeniz için size temettü veya başka bir yaygın eylem olarak yeterince ödeme yapılmalıdır,” dedi.

Yatırımcılara sabırları için ödeme yapıldığını söyledi. “Eğer yapmıyorsanız, o zaman buna değmez.”

Rayliant Global Advisors’dan Hsu, temettülerin hanelerin eline nakit sağladığını ve cazip getirilerin yatırımcıları, özellikle düşük getirili banka mevduatlarına alternatif arayanları hisse senedi piyasasına geri çekeceğini söyledi.

Hsu, “[Bir] katalizör beklerken çok yüksek bir temettü getirisi almak oldukça iyi bir ticarettir” dedi.

Kaynak CNBC

Çin Borsası Niye Çok İlgi Çekiyor
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.