İngiltere, Fransa ve Almanya da dahil olmak üzere Avrupa güçleri, Ukrayna’nın kaderi hakkında yapılacak herhangi bir gelecekteki müzakereye katılmaları gerektiğini belirterek, yalnızca güvenlik garantileri içeren adil bir anlaşmanın kalıcı barışı sağlayacağını vurguladı.
“Ortak hedeflerimiz Ukrayna’yı güçlü bir konuma getirmek olmalı. Ukrayna ve Avrupa herhangi bir müzakerenin parçası olmalı” dedi yedi Avrupa ülkesi ve Avrupa Komisyonu, Paris’teki dışişleri bakanları toplantısının ardından yaptıkları ortak açıklamada.
Trump, Putin ile görüştüğünü ve Ukrayna ateşkesini müzakere etmeyi kabul ettiğini söyledi
“Ukrayna’ya güçlü güvenlik garantileri sağlanmalı. Ukrayna’da adil ve kalıcı bir barış, güçlü bir transatlantik güvenlik için gerekli bir koşuldur” denildi ve Avrupa güçlerinin Amerikan müttefikleriyle ileriye dönük yolu tartışmayı dört gözle bekledikleri eklendi.
Görüşme, ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü ve ikilinin Ukrayna’daki savaşın sona ermesi için derhal müzakerelere başlamaya hazır olduğunu söylemesinin ardından gerçekleşti.
Hızlı gelişmeler Avrupa’yı endişelendirdi, Putin ve Trump kıtanın güvenliğinin geleceğini Avrupa liderlerinin üzerinden müzakere ediyor gibi görünüyor. ABD savunma bakanı Pete Hegseth, Çarşamba günü Brüksel’de Ukrayna savunma bakanlarından oluşan bir temas grubuyla görüştükten sonra Perşembe günü Brüksel’de düzinelerce NATO bakanıyla bir araya gelecek.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot Çarşamba günü Fransa, İngiltere, Almanya, Polonya, İtalya, İspanya, Ukrayna ve Avrupa Komisyonu bakanlarının katıldığı toplantıda, “Avrupalıların katılımı olmadan Ukrayna’da adil ve kalıcı bir barış olmayacak” dedi.
Almanya’dan Annalena Baerbock ve İspanya’dan Jose Manuel Albares Bueno, toplantıda Ukrayna hakkında “Ukrayna olmadan” hiçbir karar alınamayacağını söylediler ve AB ülkelerini bu konuda birlik olmaya çağırdılar.
Albares Bueno şunları ekledi: “Ukrayna için barış istiyoruz ancak adil bir barışla adaletsiz bir savaşın sona ermesini istiyoruz.”
Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski ise toplantıda “ABD ile devam eden iş birliğinin” tartışılan bir konu olduğunu söyledi. Sikorski, “Kıtamızın güvenliği için yakın transatlantik iş birliğinden daha iyi bir garanti yoktur” dedi.
Herhangi bir Avrupa ülkesinin barış görüşmelerine katılıp katılmayacağı sorulduğunda, Beyaz Saray Basın Sekreteri Karoline Leavitt, “Şu anda sizin için okuyabileceğim dahil olan herhangi bir Avrupa ülkesi yok” dedi.
Haftalar önce planlanan Paris toplantısı, bloğun savunma stratejisini ana hatlarıyla belirlemeyi, Ukrayna’nın nasıl güçlendirileceğini tartışmayı, gelecekteki barış görüşmelerini planlamayı ve bu hafta sonu Münih’te bir güvenlik konferansında bir araya geldiklerinde ABD yönetimiyle görüşmelere nasıl yaklaşılacağını tartışmayı amaçlıyordu.
Ancak Hegseth’in Çarşamba günü Brüksel’de Ukrayna’nın uluslararası destekçileriyle yaptığı toplantıda, Trump yönetiminin Ukrayna ve Rusya arasındaki yaklaşık üç yıllık savaşa yaklaşımıyla ilgili en açık kamu açıklamalarını yapmasının ardından rayından çıktı.
Ukrayna’nın 2014 öncesi sınırlarına geri dönmesinin gerçekçi olmadığını ve ABD’nin Kiev için NATO üyeliğini savaşa bir çözümün parçası olarak görmediğini söyledi. “Bu hayali hedefin peşinden gitmek sadece savaşı uzatacak ve daha fazla acıya neden olacak,” dedi.
Hegseth’in yorumlarının ardından Trump ve Putin arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti ve ardından Trump ekiplerinin derhal müzakerelere başlamayı kabul ettiğini söyledi. Diplomatlar, Avrupa güçlerinin bu görüşmeden önceden haberdar edilmediğini ve Hegseth’in pozisyonunun açık sözlülüğünden şaşırdıklarını söyledi.
Ukrayna için NATO üyeliğini dışlayan Hegseth, barışın bunun yerine “yetenekli Avrupalı ve Avrupalı olmayan birlikler” tarafından sağlanması gerektiğini söyledi ve bu birliklerin ABD’den gelmeyeceğini vurguladı.
Hegseth, Ukrayna’ya konuşlandırılan herhangi bir İngiliz veya Avrupalı birliğin bir NATO misyonunun parçası olmayacağını veya ittifakın 5. madde garantisi kapsamında olmayacağını, bunun da katılımcı ülkelerden yardıma bağımlı olacakları anlamına geldiğini ekledi.
İngiltere Savunma Bakanı John Healey, Londra’nın Hegseth’in “Avrupa ülkelerinin harekete geçmesi çağrısı”nı duyduğunu söyledi. “Dikkat ediyoruz ve edeceğiz.” Times’ın bildirdiğine göre, Hegseth ile günün erken saatlerinde yaptığı ikili görüşmenin ardından, İngiltere’nin bu yıl Ukrayna’ya askeri yardım için 4,5 milyar sterlin harcayacağını duyurdu.
Bu haftanın başlarında, Zelenskyy, Guardian’a Avrupa’nın ABD’nin katılımı olmadan Kiev’e dayanıklı güvenlik garantileri sunamayacağını söyledi. “Amerika olmadan güvenlik garantileri gerçek değildir” dedi.
Zelenskyy, ateşkes sonrasında Ukrayna’da konuşlanacak çok uluslu bir caydırıcılık gücünün 100.000 ila 150.000 kişiden oluşması gerektiğini söyledi, ancak bu, işgal altındaki Ukrayna’daki 600.000’den fazla Rus askerinden çok daha küçük olacaktır.
Üst düzey bir Avrupalı diplomat Guardian’a “Avrupa şu anda böyle bir güç konuşlandıramaz” dedi. “Ama ABD’yi [birlik göndermeye] zorlayamayız. Bu yüzden bunu kabul etmeli ve ne yapabileceğimizi bulmalıyız.”
Kaynak The Guardian
Yorumlar kapalı.