Türk hazır giyim sektörü, son yıllarda yaşadığı ihracat kayıplarını yeniden büyümeye çevirmek için çözüm arayışlarını sürdürüyor. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, Rusya’da düzenlenen Collection Premiere Moscow (CPM) ve Child & Junior Fashion (CJF) fuarları kapsamında yaptığı açıklamada, sektörün toparlanması için 3 kritik adımın atılması gerektiğini belirtti.
İHRACATI ARTIRMAK İÇİN 3 TEMEL ÖNERİ
Paşahan, hazır giyim sektörünün son 3 yılda 3 milyar dolarlık bir kayıp yaşadığını ve bu süreci tersine çevirmek için şu adımların atılmasının zorunlu olduğunu vurguladı:
1. Girdi maliyetleriyle döviz kuru arasında dengenin sağlanması
2. İstihdam Destek Programı’nın tüm firmalara uygulanması
3. 5 puanlık prim indiriminin 10 puana çıkarılması ve 2 yıl boyunca sürdürülmesi
Paşahan, önerilen bu adımların hayata geçirilmesiyle 2024’ün ikinci yarısında sektörün toparlanacağını ve büyüme trendine gireceğini söyledi.
SEKTÖRDEKİ KAYIPLAR ARTIYOR: İSTİHDAM DESTEĞİ YETERSİZ KALIYOR
Türk hazır giyim sektörü, 2022’de 21 milyar dolar ihracatla rekor kırarken, 2023’te 19,2 milyar dolara, 2024’te ise 17,9 milyar dolara geriledi. Bu düşüş, iç pazara da yansıdı. Son üç yılda sektörde faaliyet gösteren şirket sayısı 43 binden 39 bine düştü, istihdam kaybı ise 200 bini aştı. Tekstil sektörü de dahil edildiğinde bu rakam 300 binin üzerine çıkıyor.
Hükümet, bu kayıpları azaltmak için 2025’in başından itibaren hazır giyim, tekstil, deri ve mobilya sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lere çalışan başına 2.500 TL’lik istihdam desteği sunacağını açıkladı. Ancak Paşahan, sektörde faaliyet gösteren büyük ölçekli firmaların KOBİ statüsüne girmemesi nedeniyle bu destekten faydalanamadığını ifade etti.
Kaynak: Ekonomim
Yorumlar kapalı.