Bundan tam 5 ay önce ilk büyük satışını haberleştirdiğimiz Berkshire Hathaway’in kurucusu ve yatırım camiasının hakkında en çok konuşulan kişisi olan Warren Buffet o günden bugüne nakit pozisyonunu artırmaya devam ediyor.
Warren Buffett’ın şaşırtıcı derecede savunmacı duruşunun ardındaki gizem hafta sonunda daha da derinleşti.
Berkshire Hathaway’in 94 yaşındaki CEO’su son çeyrekte daha fazla hisse senedi sattı ve nakit parasını rekor seviyeye çıkararak 334 milyar dolara çıkardı, ancak uzun zamandır akıllıca hisse senedi alımlarıyla bilinen yatırımcının neden bu kadar ısrarla beklediğini yıllık mektubunda açıklamaktan kaçındı.
Buffett ise her sorulduğunda, bu duruşun hiçbir şekilde hisse senetlerine olan sevgisinden uzaklaşma anlamına gelmediğini açıkladı.
Buffett, Cumartesi günü yayınlanan 2024 yıllık mektubunda, “Bazı yorumcuların Berkshire’daki nakit pozisyonunu şu anda olağanüstü olarak görmelerine rağmen, paranızın büyük çoğunluğu hisse senetlerinde kalmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı. “Bu tercih değişmeyecek.” diye ekledi
Berkshire’ın nakit üzerindeki korkunç mülkiyeti, özellikle faiz oranlarının uzun yıllardır görülen en yüksek seviyesinden düşmesi beklenirken, hissedarlar ve gözlemciler arasında sorulara yol açtı. Berkshire CEO’su ve başkanı son yıllarda pahalı bir pazar ve az sayıda satın alma fırsatı nedeniyle hayal kırıklığı yaşadığını dile getirdi. Bazı yatırımcılar ve analistler, harekete geçilmemesi nedeniyle sabırsızlanmaya başladılar ve bunun nedenini açıklamaya çalıştılar.
Buffett, Berkshire’ın hisse senetlerini defalarca satmasına rağmen nakite tercih etmeye devam edeceğini söyledi.
Buffett, “Berkshire hissedarları, paralarının önemli bir çoğunluğunu hisse senetlerine yatıracağımızdan emin olabilirler; çoğunlukla Amerikan hisse senetleri, ancak bunların birçoğunun önemli uluslararası operasyonları olacak” diye yazdı. “Berkshire, iyi işletmelerin mülkiyetine kıyasla nakit eşdeğeri varlıkların mülkiyetini asla tercih etmeyecektir, ister kontrol ediliyor olsun ister sadece kısmen sahip olunsun.”
Şirketin cumartesi günü yayınlanan yıllık raporuna göre, Omaha merkezli holding geçen yılın son döneminde dokuzuncu çeyrekte de net hisse satışı yaptığı için hissedarlar biraz daha beklemek zorunda kalacak.
Bu arada Buffett’ın da kendi hissesini cazip bulmadığı anlaşılıyor. Şirketin cumartesi günü bildirdiği faaliyet gelirlerindeki büyük artışa rağmen Berkshire, geri alım durdurma uygulamasını sürdürdü ve dördüncü çeyrekte ve Şubat ayına kadar geçen birinci çeyrekte hiçbir hisse geri alımı yapmadı.
Çoğu zaman hiçbir şey ilgi çekici görünmüyor
S&P 500’ün üst üste iki yıl %20’den fazla değer kazanmasına ve bu yıl da şimdiye kadar tekrar yeşile dönmesine rağmen Buffett’ın boğa piyasası ortasında sessizce oturması akılları karıştırmaya devam ediyor.
Ancak son bir dönemde ; ekonominin yavaşlaması, yeni Başkan Donald Trump’ın hızlı politika değişikliklerinden kaynaklanan oynaklık ve genel hisse senedi değerlemeleri konusunda artan endişeler sonrası Buffet’i sorgulayan uzmanlarda bazı soru işaretleri oluşmasını sağladı.
Berkshire hisseleri son iki yılda sırasıyla %25 ve %16 değer kazanırken, bu yıl şu ana kadar %5 değer kazandı.
Buffett, mektubunda hisse senedi değerlemelerinin endişe verici olabileceğine dair küçük bir ipucu vermiş olabilir.
Buffett, “Sermaye araçları seçiminde tarafsızız, tasarruflarımızı (ve ailemin tasarruflarını) en iyi şekilde nerede değerlendirebileceğimize bağlı olarak her iki türe de yatırım yapıyoruz” diye yazdı ve şu ifadeyi ekledi “Çoğu zaman hiçbir şey ilgi çekici görünmez; “Çok nadiren kendimizi fırsatlar içinde buluruz.”
Buffett, bu yılki mektubunda, hisse senedi fırsatlarını seçme becerisi nedeniyle halefi Greg Abel’ı destekledi, hatta onu merhum Charlie Munger’la bile karşılaştırdı.
“Çoğu zaman hiçbir şey ilgi çekici görünmez; Çok nadiren kendimizi fırsatların içinde buluruz. Buffett, “Greg, Charlie gibi böyle zamanlarda hareket etme yeteneğini canlı bir şekilde gösterdi” dedi.
Buffett, geçen yılki yıllık toplantıda sigorta dışı operasyonlardan sorumlu başkan yardımcısı olan Abel’in, Berkshire’ın halka açık hisse senedi portföyünün denetimi de dahil olmak üzere tüm yatırım kararlarında son sözü söyleyeceğini duyurarak birçok kişiyi şaşırtmıştı.
Bazı yatırımcılar ve analistler, Buffett’ın son bir yıldaki muhafazakar hamlelerinin piyasa çağrısı olmadığını, ancak onun büyük pozisyonları azaltarak ve bir gün kullanmak üzere nakit biriktirerek şirketi Abel’e hazırladığını ileri sürüyor.
Buffett, sermayesini bir alana yatıracağının sinyalini verdi: Yaklaşık altı yıl önce satın almaya başladığı beş Japon ticaret şirketi.
“Zamanla Berkshire’ın beşinin tamamındaki sahipliğinin bir miktar arttığını göreceksiniz” diye yazdı.
Buffet’in japon şirketlerine olan ilgisini de 5 ay önce gündeme taşımıştık
Yorumlar kapalı.