Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, küresel ekonomide jeoekonomik bir düzenin başladığını belirterek, ekonomik gücün artık jeopolitik hedefler için kullanılan stratejik bir araç haline geldiğini vurguladı. Ardıç, “Teknolojiyi öncelikleyen ve inovasyonu teşvik eden ülkeler, yeni dünya düzeninde lider konumda olacak” dedi.
“EKONOMİK GÜÇ, JEOPOLİTİK HEDEFLERE YÖNELİK KULLANILIYOR”
ASO Meclis Toplantısı’nda konuşan Ardıç, dünya genelinde ekonomik değişkenlerin ön plana çıktığı bir sürecin yaşandığını ifade ederek, “Gıdadan makineye kadar tüm reel sektörde teknoloji odaklı yaklaşımların benimsenmesi, küresel güç dengelerinde belirleyici olacak. Ülkeler artık yalnızca ekonomik büyüme ile değil, bu gücü jeopolitik avantaj sağlamak için nasıl kullandıklarıyla öne çıkacak” dedi.
Dünyadaki hızlı değişim ve dönüşümün sadece ekonomik faktörlerle açıklanamayacağını belirten Ardıç, “Yeni dünya düzenini ‘jeoekonomi’ odağında algılamak, geleceği daha iyi anlamamızı sağlayacaktır. Ekonomik gücün jeopolitik hedeflerle nasıl entegre edildiği, ülkeler arası ilişkilerde kritik bir rol oynayacak” ifadelerini kullandı.
“ENERJİ SAVAŞLARI, TEKNOLOJİ SAVAŞLARINA EVRİLİYOR”
Teknolojinin küresel rekabetin yeni merkezi haline geldiğine dikkat çeken Ardıç, geleneksel enerji savaşlarının yerini yapay zeka, çip ve yarı iletkenler, kuantum bilgisayarlar ve biyoteknoloji gibi alanlardaki mücadeleye bıraktığını belirtti.
Ardıç, “Ülkeler artık jeopolitik üstünlüklerini koruyabilmek için enerji kaynakları yerine teknolojiye yatırım yapıyor. Bu dönüşümü kaçıran ülkeler, küresel rekabette geri kalacak” diye konuştu.
“KÜRESEL PASTADAN PAY ALMAK İÇİN STRATEJİK ADIMLAR ŞART”
Ardıç, küresel ekonomik rekabette söz sahibi olabilmek için ülkelerin yeni teknolojilere hızla adapte olması gerektiğine vurgu yaparak, “Ülkelerin ekonomik ve sosyal sermayelerini nasıl yönettikleri, teknolojik dönüşüme ne kadar hızlı adapte oldukları, küresel pastadan alacakları payı belirleyecek” dedi.
Bu kapsamda ülkelerin odaklanması gereken başlıca konuların küresel tedarik zincirlerindeki değişimler, yeşil enerjiye geçiş, dijitalleşme, iş gücü politikaları ve firmalara yönelik destek programları olduğunu ifade etti.
SONUÇ: JEOEKONOMİK DÜZENDE REKABETİN YENİ KURALLARI
Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç’ın vurguladığı jeoekonomik dönüşüm, küresel güç dengelerinin ekonomik stratejilerle şekillendiğini gösteriyor. Bu yeni dönemde ülkelerin sadece üretim ve ihracat gücüyle değil, teknoloji ve inovasyon alanında attıkları adımlarla da rekabet avantajı sağlamaları gerekecek.
Kaynak: Dünya Gazetesi
Yorumlar kapalı.