Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik tam kapsamlı işgali konusunda Fransa ve AB nasıl bir strateji benimsemeli? Fransız milletvekilleri bu soruyu pazartesi akşamı parlamento alt kanadı olan Ulusal Meclis’te tartıştılar.
Bu sembolik tartışma (sonunda oylama yapılmadı) Beyaz Saray’ın Ukrayna’ya askeri yardımları durdurmasıyla ilgili haberlerin çıkmasından saatler önce ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ABD’nin Rusya ile yakınlaşmasına yanıt olarak ortak bir AB savunma çerçevesi için çaba sarf ettiği sırada gerçekleşti.
Önerilen stratejinin 27 üyeli bloğa maliyeti 200 milyar avroyu bulabilir ve AB’nin nükleer başlıklarına sahip tek ülkesi olan Fransa’nın nükleer cephaneliği etrafında şekillenmesi bekleniyor.
Milletvekillerinin çoğunluğu Kiev’i ve sıkıntı içindeki lideri Volodimir Zelenski’yi desteklese de Ulusal Meclis, benimsenecek strateji konusunda derin bir şekilde bölünmüş durumdaydı.
Askeri konular Fransız Cumhurbaşkanlığı’nın yetki alanında olsa da, savunma harcamalarını artırma yetkisi nihayetinde parlamentoya aittir.
Ukrayna’nın Fransa Büyükelçisi Vadym Omelchenko’yu tüm milletvekilleri ayakta alkışlayarak karşıladı.
Fransa Başbakanı François Bayrou, geçen hafta Volodimir Zelenski ile ABD Başkanı Donald Trump arasında yaşanan sert tartışmayı kastederek, “vahşetin ve aşağılama arzusunun damga vurduğu çarpıcı bir sahne” olarak nitelediği tartışmayı kınayarak açılış konuşmasını yaptı.
Trump ve Başkan Yardımcısı JD Vance’in Ukrayna lideriyle alay edip, Rusya’nın tam kapsamlı işgalini durdurmak için yeterli çaba göstermediği suçlamasında bulunmasının ardından düzenlenen basın toplantısı tüm dünyada şok etkisi yarattı.
ABD’nin desteğini çektiği bir dönemde François Bayrou, Kiev’e tam destek vererek Avrupa’nın “güçlü” olduğunu ve “kendi güvenliğini” garanti altına alması gerektiğini savundu.
Başbakan, “Biz Avrupalılar güçlüyüz ve bunu bilmiyoruz; sanki zayıfmışız gibi davranıyoruz,” dedi. “Eğer güçlüysek, Avrupa’nın güvenliğini ve savunmasını garanti altına almak bize kalmış ve her şeyden önce bir acil durumda Ukrayna’yı savunmasız bırakamayız,” dedi Başbakan.
Bu arada aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi’nin lideri Marine Le Pen, Ukrayna’nın desteklenmesi gerektiğini ancak Fransa’nın “ulusal çıkarlarını aklında tutması” gerektiğini söyledi. Ayrıca, ortak bir AB askeri stratejisine ve Fransız askerlerinin Ukrayna’ya gönderilmesine karşı çıktı.
Hem Komünistler hem de aşırı sol görüşlü Fransa Boyun Eğmedi Partisi askeri harcamaların artırılmasına karşı çıktı.
Ancak Yeşil Parti ve Sosyalist Parti alışılmadık bir ittifakla hükümetin Ukrayna konusundaki tutumu ve AB’nin daha güçlü bir savunma çerçevesi konusunda anlaştı.
Yeşil Parti Ulusal Meclis Lideri Cyrielle Chatelain, AB’nin “ABD’ye çok fazla güvendiğini” söyledi. Partisinin bloğun “siyasi ve askeri bir güç” haline gelmesinden yana olduğunu duyurdu.
Senato’da Salı günü sembolik bir tartışma daha yapılması planlanıyor. Burada, Washington’ın Kiev’e askeri yardımları durdurması da dahil olmak üzere barış çabalarındaki son gelişmelerin ele alınması bekleniyor.
Yorumlar kapalı.