Elektrikli araç üreticisi BYD, küresel operasyonlarını büyütebilmek için Hong Kong’da son dört yılın en büyük halka arzını gerçekleştirdi.
BYD yetkilileri, Salı günü Hong Kong’da son dört yılın en büyük hisse satışlarından birini gerçekleştirerek 5,6 milyar dolar (yaklaşık 204,08 milyar TL) topladıklarını açıkladı.
Gelirin, küresel operasyonların gelişiminde kullanılması bekleniyor. Şirket şu an Türkiye, Macaristan, Brezilya’da fabrikalar kurabilmek için çabalıyor.
BYD, hisse başına 40,9 euro (yaklaşık 1578 TL) bedelle 129,8 milyon hisseyi sattı. Hisse başına biçilen bedel, pazartesi gününün kapanış rakamından yüzde 8 daha az.
BYD, Tesla ile iş birliğine sıcak bakıyor
BYD’den yetkililer Financial Times’a verdikleri mülakatta, yollardaki benzinli araç sayısını azaltmak üzere rakip Tesla ile iş birliği yapmayı planladıklarını duyurdu.
“Ortak düşmanımız içten yanmalı motorlu otomobiller. Değişim istiyorsak birlikte çalışmamız gerekiyor,” dedi firmanın başkan yardımcısı Stella Li.
Şimdilik iki marka, elektrikli otomobil pazarına hakim olmak için mücadele etse de, Li, BYD’nin yabancı şirketlerle teknolojilerini paylaşmaya istekli olduklarını vurguladı.
Otonom sürüş yazılımının yanı sıra elektrikli araç teknolojisine de atıfta bulundu. Bu teklif, Çin ile ABD arasında tırmanan jeopolitik gerginliklere rağmen gündeme geldi.
BYD, son birkaç yıldır birçok Avrupalı elektrikli araç üreticisinden nispeten daha ucuz modeller sunarak kıtadaki pazar payını istikrarlı bir şekilde artırmaya çalışıyor.
Şirketin sofistike batarya teknolojisi de AB’de talebin artmasına katkıda bulundu.
“Blade” diye tanımlanan bu teknoloji, daha iyi soğutma verimliliğine ve gelişmiş enerji yoğunluğuna sahip bir tür lityum demir fosfat (LFP) batarya. Bu da elektrikli araç modellerinin daha iyi bir menzile sahip olmasına olanak tanıyor.
Avrupa’da Tesla satışları
Öte yandan, Tesla’nın Avrupa satışları, analistlerin kısmen CEO Elon Musk’ın siyasete artan katılımına bağladıkları bir etkiyle geriliyor.
Almanya için Alternatif (AfD) partisi gibi aşırı sağcı partilere verdiği desteğin yanı sıra ABD Başkanı Donald Trump ile olan dostluğu da buna dahil.
Odak noktasında hibrit otomobiller var
2024’ün sonlarında AB, Çin’in elektrikli araç şirketlerine “haksız sübvanse” sağladığını öne sürüp, bloğa ithal edilen araçlara gümrük vergisi getirmişti.
Bu doğrultuda, BYD’ye halihazırda uygulanan yüzde 10’luk vergiye ek olarak yüzde 17’lik bir gümrük vergisi daha ilave edildi.
Geely, yüzde 18,8’lik vergiye tabii tutulurken, devlete ait otomobil markası SAIC Group yüzde 35,3’lük bir tarife ile karşı karşıya kaldı. Bu iki oran, yüzde 10’luk sabit vergilerin üstüne getirildi.
Vergiler, araç fiyatlarını önemli ölçüde artırabileceğinden, Çin menşeli elektrikli araç satışlarının önümüzdeki aylarda düşeceğine yönelik endişelerde de artış görüldü.
Fakat bu sebeple Çinli birçok elektrikli araç üreticisi, Avrupa’daki pazar paylarını korumak üzere mevcut tarifelerde yer almayan hibrit araçlara odaklandı.
Kaynak Euronews
Yorumlar kapalı.