featured
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. YUNUS EMRE VAKFI’NDA YOLSUZLUK SKANDALI: MİLYONLARCA EUROLUK USULSÜZLÜK ORTAYA ÇIKTI

YUNUS EMRE VAKFI’NDA YOLSUZLUK SKANDALI: MİLYONLARCA EUROLUK USULSÜZLÜK ORTAYA ÇIKTI

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkçeyi dünyada yaygınlaştırmak amacıyla kurulan Yunus Emre Vakfı (YEV), yolsuzluk ve usulsüzlük iddialarıyla gündemde. Avrupa’daki binalarının restorasyonu sürecinde birçok yolsuzluk yapıldığı öne sürülen vakıfla ilgili yeni detaylar ortaya çıktı. Kasası tabela şirketlerden alınan naylon faturalarla boşaltılan vakfın eski başkanı Şeref Ateş’in Almanya’ya kaçtığı iddia edilirken, birçok yönetici gözaltına alındı.

RESTORASYON SÜRECİNDEKİ USULSÜZLÜKLER

Oda TV haberine göre,Vakfın yurt dışındaki binalarını restore eden Oraybir İnşaat, yaşanan süreci Odatv’ye anlattı. Şirket, Frankfurt’taki Yunus Emre Vakfı binasının restorasyonu için teklif sürecine 2023 yılı eylül ayında davet edildi. Görüşmelerde, dönemin vakıf başkan yardımcısı R.G. ve destek hizmetleri daire başkanı M.Ç., kurum binalarındaki tadilat işlerinden bahsederek şirketten teklif istedi. Ancak süreç ilerledikçe ciddi usulsüzlüklerin yaşandığı ortaya çıktı.

Restorasyonun hukuki süreçlere takılacağını belirten firma yetkililerine YEV yönetiminin “Buralar Türk toprağı, bir şey olmaz” diyerek güvence verdiği iddia edildi. Ancak, restorasyonu yapılacak binaların tescilli kültür varlığı olduğu anlaşılınca, vakıf yetkilileri baskı yaparak işlemleri tamamlamalarını istedi.

MİLYONLARCA EUROLUK TEKLİF FARKI

Almanya’daki restorasyon için bir şirket 10,5 milyon euroluk bir teklif sunarken, ihaleyi kazanan firmanın teklifinin yaklaşık 5 milyon euro daha düşük olduğu belirlendi. İnşaat şirketi, diğer ülkelerde de iş yapması için yönlendirilirken, Macaristan, Polonya ve Irak’taki restorasyon süreçlerine de dâhil edildi. Ancak, tüm projeler ilerlerken aniden durduruldu.

İnşaat şirketi, vakfın restorasyon süreçlerini ciddiye almadığını belirterek, tekliflerin Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na gönderildiğini, ödeneklerin onaylandığını ancak tüm sürecin usulsüz yürütüldüğünü ifade etti.

“ÜST MAKAMLAR İSTEDİ, BİZ YAPTIK”

İnşaat şirketi ile vakıf arasında süren sözleşme krizinde, yeni sözleşme talepleri ve tek taraflı fesih kararları süreci çıkmaza soktu. YEV Hukuk Müşavirliği, sözleşme iptaliyle ilgili “Üst makamlar istedi, biz yaptık” diyerek kararın baskı altında alındığını ima etti.

Şirket, restorasyon süreçlerinin yarım bırakılmasından dolayı büyük maddi zarara uğradığını, kur farkları, ekipman, kira ve personel ödemeleri nedeniyle ciddi kayıplar yaşadığını belirtti.

Bu skandalın ardından Yunus Emre Vakfı’nda denetimlerin devam ettiği öğrenilirken, kamu kaynaklarının nasıl kullanıldığına dair soru işaretleri giderek büyüyor.

Kaynak: ODA TV

YUNUS EMRE VAKFI’NDA YOLSUZLUK SKANDALI: MİLYONLARCA EUROLUK USULSÜZLÜK ORTAYA ÇIKTI
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.