Çin, ABD Başkanı Donald Trump’ın ülkeye yönelik ekonomik ve siyasi baskıyı artırmasının ardından ABD ile “her türlü savaşa” hazır olduğunu söyledi.
ABD’deki Çin Büyükelçiliği, Çarşamba günü X’te yaptığı paylaşımda, “ABD’nin istediği savaşsa, ister gümrük savaşı, ister ticaret savaşı, isterse başka bir savaş olsun, sonuna kadar savaşmaya hazırız” dedi ve ABD’ye karşı giderek daha saldırgan bir tutum sergileyeceğinin sinyalini verdi.
Bu açıklamalar, Trump’ın Çin’den ithalata uyguladığı %10′luk ek gümrük vergilerinin Salı günü yürürlüğe girmesinin ardından geldi. Böylece, sadece bir ay içinde uygulanan toplam gümrük vergileri %20′ye çıktı.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Çarşamba günü, “ABD’nin aklında başka bir gündem varsa ve Çin’in çıkarlarına zarar vermek ABD’nin istediği şeyse, sonuna kadar savaşmaya hazırız. ABD’yi baskıcı olmayı bırakıp diyalog ve iş birliğinin doğru yoluna erken bir tarihte geri dönmeye çağırıyoruz” dedi.
ABD vergilerine hızlı bir misilleme olarak Pekin, Salı günü 10 Mart’tan itibaren belirli ABD mallarına %15′e kadar varan ek gümrük vergileri uygulanacağını ve belirlenen ABD kuruluşları için bir dizi yeni ihracat kısıtlaması uygulanacağını duyurdu.
ABD Savunma Bakanı Peter Hegseth, Çarşamba günü Fox News’e verdiği röportajda, Çin Büyükelçiliği’nin açıklamalarına ilişkin bir soruyu yanıtlarken, ABD’nin Çin ile aktif olarak çatışma peşinde olmadığını ancak ülkenin “hazırlıklı” olduğunu söyledi.
″Çok farklı ideolojilere sahip güçlü, yükselen ülkelerin olduğu tehlikeli bir dünyada yaşıyoruz” diye ekledi, ”Çinliler veya diğerleriyle savaşı caydırmak istiyorsak güçlü olmalıyız.”
Teneo Genel Müdürü Gabriel Wildau, Pekin’in ABD tarım ihracatını hedef alan gümrük vergisi kararının, Trump’a çiftçiler tarafından siyasi baskı uygulanmaya çalışıldığını belirtti.
Tarım ürünleri, ABD’nin Çin’e yaptığı en büyük ihracat olup , Pekin’in %10′luk yeni vergilerle vurduğu soya fasulyesi listenin başında yer almaktadır. Son ABD-Çin ticaret savaşı sırasında, Çin tarifeleri yerel ithalatçıları soya fasulyesi alımlarını Brezilya ve Arjantin’e kaydırmaya teşvik etti .
ABD’nin uyguladığı gümrük vergilerinin Çin’in ihracatını olumsuz etkilemesi, yavaşlayan bir ekonomide nadir görülen bir olumlu gelişme olurken, Pekin bu yıl vergilerin etkisini azaltmak için parasal ve mali teşvikler kullanmaya istekli olduğunu gösterdi.
Trump, Asya ülkesinin fentanil ticaretindeki iddia edilen rolüne yanıt olarak Çin’e yönelik iki tur gümrük vergisi duyurdu. Öncülleri çoğunlukla Çin ve Meksika’da üretilen bağımlılık yapan uyuşturucu, ABD’de her yıl on binlerce aşırı doz ölümüne yol açtı
Çin, ABD’nin gümrük vergileri uygulama gerekçesinin fentanil ile ilgili olmasını “zayıf bir bahane” olarak niteledi.
Şubat ayında ABD’nin uyguladığı ilk yeni gümrük vergilerinin ardından Çin’in misilleme önlemleri arasında bazı ABD enerji ithalatlarına uygulanan vergileri artırmak ve iki ABD şirketini Asya ülkesinde iş yapma kabiliyetlerini kısıtlayabilecek güvenilmez kuruluşlar listesine almak yer alıyordu.
14. Ulusal Halk Kongresi’nin üçüncü oturumunun sözcüsü Lou Qinjian, Salı sabahı gazetecilere yaptığı açıklamada, Çin’in ABD ile ilişkilerinde anlaşmazlıklar yaşanacağını ancak Pekin’in baskı veya tehditleri kabul etmeyeceğini söyledi.
Çin’in bu yılki en büyük siyasi toplantısı Salı günü Pekin’de başladı. Hükümet burada 2025 için temel ekonomik hedefleri belirledi ve yıl için ekonomik planlarını açıklamaya devam edecek. Etkinliğin 11 Mart’ta sona ermesi planlanıyor.
Washington ve Pekin’in bir dizi müzakerenin ardından bazı tarifeleri geri çekme konusunda anlaşmaya varması temel senaryo olarak kalırken, Wildau “iki ekonominin geniş ve kalıcı bir şekilde ayrışması” risklerinin arttığı konusunda uyardı.
Çin, Çarşamba günü yayınladığı hükümet çalışma raporunda , ulusal güvenliğini “güvence altına almak” amacıyla bu yıl savunma harcamalarını %7,2 oranında artıracağını söyledi .
Yorumlar kapalı.