featured
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Buzullar Alarm Veriyor!

Buzullar Alarm Veriyor!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilim insanları, küresel deniz buzullarının Şubat ayında rekor seviyede düştüğünü, bunun gezegeni ısıtan kirleticilerin atmosfere verdiği zararın bir belirtisi olduğunu açıkladı

AB’nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), perşembe günü yaptığı açıklamada, kuzey ve güney kutupları etrafındaki toplam buz alanının Şubat ayı başında günlük minimum seviyeye ulaştığını ve ayın geri kalanında önceki rekorun altında kaldığını söyledi.

C3S Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, “Daha sıcak bir dünyanın sonuçlarından biri de eriyen deniz buzlarıdır” dedi ve ekledi “Her iki kutuptaki rekor veya rekora yakın düşük deniz buzu örtüsü, küresel deniz buzu örtüsünü tüm zamanların en düşük seviyesine itti.”

Ajans, deniz buzu alanının Arktik’te Şubat ayındaki en düşük aylık seviyeye ulaştığını, ortalamanın %8 altında olduğunu ve Antarktika’da Şubat ayındaki dördüncü en düşük aylık seviyeye ulaştığını, ortalamanın %26 altında olduğunu buldu. Uydu gözlemleri 1970’lerin sonuna, tarihi gözlemleri ise 20. yüzyılın ortalarına kadar uzanıyor.

Bilim insanları, Şubat ayının başında kuzey kutbunda aşırı bir sıcaklık anormalliği gözlemlemişti ve bu da sıcaklıkların ortalamanın 20C üzerine çıkmasına ve buzun erimesi için gereken eşiğin aşılmasına neden olmuştu. Son kırılan rekoru “özellikle endişe verici” olarak tanımladılar çünkü buz güneş ışığını yansıtıyor ve gezegeni soğutuyor.

Finlandiya Meteoroloji Enstitüsü’nden iklim bilimci Mika Rantanen, “Deniz buzunun olmaması, daha koyu okyanus yüzeyleri ve Dünya’nın daha fazla güneş ışığını emebilme yeteneği anlamına geliyor, bu da ısınmayı hızlandırıyor” dedi.

Şubat ayının başlarında Arktika’da yaşanan güçlü kış ısınma olayı deniz buzunun normal şekilde büyümesini engellemişti, diye ekledi. “Bu meteorolojik olayın, insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle deniz buzunun uzun vadeli azalmasıyla birleşince, kayıtlardaki en düşük Arktika deniz buzu kapsamının birincil nedeni olduğuna inanıyorum.”

Dünya genelindeki deniz buzu miktarı yıl boyunca değişiklik gösterse de genellikle yıllık minimum seviyesine şubat ayında, yani güney yarımkürede yaz mevsiminde ulaşıyor.

C3S, Şubat 2025’in gördüğü en sıcak üçüncü Şubat olduğunu söyledi. Küresel sıcaklıklar, sanayi öncesi seviyelerden 1,59C daha sıcaktı ve bu, sanayi öncesi seviyelerin 1,5C’den fazla üzerinde olan son 20 aydaki 19. ay oldu.

C3S gibi dünya gözlem programları, iklimin durumunun anlık görüntülerini oluşturmak için uydulardan, gemilerden, uçaklardan ve hava istasyonlarından milyarlarca ölçümün yeniden analizine güvenir. Ajans, 1,5C’nin üzerindeki marjların birkaç ayda küçük olduğunu ve diğer veri kümelerinde biraz farklılık gösterebileceği konusunda uyardı.

Kırık deniz buzu rekoru, geçen yılın kayıtlardaki en sıcak yıl olarak teyit edilmesinin ardından geldi ve Guardian’ın C3S verileri üzerindeki analizi, dünya yüzeyinin üçte ikisinin 2024’te rekor kıran aylık sıcaklıklarla kavrulduğunu ortaya koydu . Yılın ilk yarısındaki El Niño hava durumu modeli, güneş ışığını hapseden fosil yakıt kirliliğinin arka plan ısıtma etkisine eklendi.

El Niño o zamandan beri azaldı ve daha soğuk benzeri La Niña’nın zayıf bir biçimine dönüştü. Dünya Meteoroloji Örgütü Perşembe günü Aralık ayında ortaya çıkan La Niña’nın kısa ömürlü olmasını beklediklerini söyledi.

Reading Üniversitesi’nden iklim bilimci Richard Allan, Arktika deniz buzunun uzun vadeli tahmininin kötü olduğunu söyledi.

“Bölge hızla ısınmaya devam ediyor ve yalnızca sera gazı emisyonlarında hızlı ve büyük kesintilerle kurtarılabilir,” dedi. “Bu ayrıca dünya genelinde aşırı hava olaylarının ve uzun vadeli deniz seviyesi artışının artan şiddetini de sınırlayacaktır.”

Buzullar Alarm Veriyor!
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.