featured
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Ukrayna Rusya’yı Barış İstememekle Suçladı

Ukrayna Rusya’yı Barış İstememekle Suçladı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD ve Rus yetkililerin, Washington’un kalıcı barışa doğru ilk adım olmasını umduğu görüşmelere başlamasının ardından, Rusya’nın düzenlediği füze saldırısında 88 kişinin yaralanmasının ardından Ukrayna, Moskova’yı “barış hakkında içi boş açıklamalar yapmakla” suçladı .

Ukraynalı yetkililer, Pazartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada, füzenin Sumi kentindeki okullara ve konut binalarına isabet etmesi sonucu hayatını kaybedenler arasında 17 çocuğun bulunduğunu, Moskova’nın Ukrayna’ya saldırı düzenlemek için ateşkes öncesi pencereyi kullandığını söyledi .

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy , gece yayınladığı video mesajında, “Böyle geçen her gün, Rus füzeleri ve insansız hava araçlarının ülkemize saldırdığı her gece, savaşın her günü Ukrayna’nın asla istemediği kayıplar, acı ve yıkım anlamına geliyor” dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, ” Rusya, barış hakkında içi boş açıklamalar yapmak yerine şehirlerimizi bombalamayı bırakmalı ve sivillere yönelik savaşını sonlandırmalıdır.” dedi.

Zelenskiy’nin açıklamalarından kısa bir süre sonra Rus medyası, ABD’li ve Rus yetkililerin Suudi Arabistan’da 12 saat süren görüşmelerini sonlandırdığını ve Donald Trump’ın sınırlı bir ateşkes için arabuluculuk çabalarına devam ettiğini bildirdi.

Rus medyası, ortak bir bildiri taslağının onay için Moskova ve Washington’a gönderildiğini ve tarafların bunu Salı günü yayınlamayı hedeflediğini bildirdi.

Ukrayna ve Rusya, Trump’ın geçen hafta ülkelerin liderleriyle görüşmesinin ardından enerji altyapısına yönelik saldırıları bir ay boyunca durdurma konusunda prensipte anlaştılar . Ancak kısmi ateşkesin nasıl ve ne zaman yürürlüğe gireceği ve kapsamının enerji altyapısının ötesine geçip hastaneler, köprüler ve hayati önem taşıyan tesisler gibi diğer kritik alanları da kapsayıp kapsamayacağı konusunda belirsizlik devam ediyor.

ABD’li yetkililer, Ukrayna ile pazar akşamı ilk görüşmeleri gerçekleştirdi ve pazartesi günü Rusya ile ayrı ayrı müzakerelerde bulundu. Görüşmelerin çoğu Riyad’daki Ritz-Carlton otelinde gerçekleşti.

ABD’nin Karadeniz’deki nakliye güvenliğini sağlamak için ayrıntıları kesinleştirmek ve ayrı önlemler müzakere etmek üzere iki ülke arasında mekik dokuması bekleniyor. “Nihai hedef 30 günlük bir ateşkes, bu süre zarfında kalıcı bir ateşkesi tartışıyoruz. Buna çok da uzak değiliz,” dedi ABD özel elçisi Steve Witkoff

Rusya-ABD görüşmeleri Riyad’da başlarken Trump, Washington ile Kiev’in yakın zamanda Ukrayna’nın kritik mineralleri konusunda bir gelir paylaşımı anlaşması imzalamasını beklediğini söylemişti.

Trump ayrıca gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin Ukrayna’daki elektrik santrallerine kendi şirketlerinin sahip olma potansiyeli hakkında Ukrayna ile görüştüğünü söyledi.

Washington’da muhabirlere konuşan Trump, masada olduğunu söylediği konuları sıraladı: “Şu anda toprak hakkında konuşuyoruz. Sınır çizgilerinden, güçten, elektrik santrali mülkiyetinden bahsediyoruz.”

Ukraynalı yetkililer mineraller anlaşmasının imzalanmasını desteklediler ancak Zelenskiy, ABD şirketlerinin Ukrayna’daki enerji santrallerine sahip olması fikrini açıkça reddetti.

Görüşmelerin öncesinde, Trump’ın Putin’e kişisel temsilcisi olarak atadığı Witkoff’un, Rusya’nın dört Ukrayna bölgesinde düzenlediği referandumları meşrulaştırmak için yaptığı bir dizi Rusya yanlısı açıklama dikkat çekti.

Carlson’a konuşan Witkoff, Moskova’nın Rusya’ya katılma konusunda geniş çapta kınanan referandumlar düzenlediği dört bölgede “halkın ezici çoğunluğunun Rus yönetimi altında olmak istediğini” ileri sürdü.

Luhansk, Donetsk, Herson ve Zaporizhia eyaletlerindeki referandumlar batıda yaygın olarak gayrimeşru olarak kınandı ve Rusya’nın bölgeleri yasadışı ilhakını meşrulaştırmak için ince örtülü bir girişim olarak görüldü. Bu ilhaklar, Avrupa’da ikinci dünya savaşından bu yana en büyük zorla toprak ele geçirmesiydi.

Carlson’a verdiği röportajda Witkoff, Putin’in, elçinin Moskova gezisinden sonra yanında getirdiği “önde gelen bir Rus ressama” Trump’ın portresini yaptırdığını da iddia etti.

Witkoff, Trump’a yönelik geçen Temmuz ayındaki suikast girişiminden sonra Putin’in ona yerel kilisesini ziyaret ettiğini, rahibiyle görüştüğünü ve Trump için dua ettiğini söylediğini söyledi. Witkoff, “Amerika Birleşik Devletleri başkanı olduğu veya Amerika Birleşik Devletleri başkanı olabileceği için değil, onunla bir dostluğu olduğu ve arkadaşı için dua ettiği için” dedi.

“Putin’i kötü bir adam olarak görmüyorum. Bu karmaşık bir durum, savaş ve ona yol açan tüm bileşenler,” diye ekledi.

Witkoff’un Kremlin’in söylemlerini tekrarlamaya istekli olması ve Putin’e övgüler yağdırması, Ukrayna’da ve Avrupa başkentlerinde kaygıyı artırma olasılığı taşıyor.

Zelenskiy, Pazartesi günü yayınlanan ancak Witkoff’un açıklamalarından önce Time dergisiyle yaptığı röportajda, bazı ABD’li yetkililerin kendi istihbaratlarıyla çelişse bile Putin’in sözlerine inanmaya başladıklarını söyledi.

“Rusya’nın Beyaz Saray ekibindeki bazı kişileri bilgi yoluyla etkilemeyi başardığına inanıyorum,” dedi. “Amerikalılara verdikleri sinyal, Ukraynalıların savaşı bitirmek istemediği ve onları buna zorlamak için bir şeyler yapılması gerektiğiydi.”

Moskova ve Kiev, kabul edilebilir bir barış antlaşmasının şartları konusunda hâlâ çok uzak görüşlere sahipken, Putin’in Ukrayna’ya karşı savaştaki maksimalist hedeflerinden herhangi birinden vazgeçtiğine dair bir işaret yok.

Moskova, uzun vadeli bir çözüm için birkaç maksimalist koşul ortaya koydu – bunların çoğu Kiev ve Avrupa müttefikleri için baştan itibaren kabul edilemez. Bunlar arasında Ukrayna ile tüm yabancı askeri yardım ve istihbarat paylaşımının durdurulması, silahlı kuvvetlerinin büyüklüğüne ilişkin kısıtlamalar ve Rusya’nın 2022’de düzenlenen referandumların ardından yasadışı olarak ilhak ettiği dört Ukrayna bölgesinin uluslararası alanda tanınması yer alıyor.

Kremlin ayrıca Ukrayna’da Batılı birliklerin varlığını reddedeceğinin sinyalini verdi; Kiev, bunu kalıcı güvenlik garantilerinin sağlanması için olmazsa olmaz olarak görüyor.

Ukrayna, Moskova’nın geçmişte taahhütlerini yerine getirmediği örnekleri hatırlatarak, Rusya ile herhangi bir anlaşmaya karşı derin şüpheler beslemeye devam ediyor.

Ukrayna Rusya’yı Barış İstememekle Suçladı
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.