featured
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. ABD 50’den Fazla Çinli Şirketi Kara Listeye Aldı

ABD 50’den Fazla Çinli Şirketi Kara Listeye Aldı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD, Donald Trump yönetimi altında ilk kez bir adım atarak, Salı günü onlarca Çinli teknoloji şirketini ihracat kara listesine ekledi . Bu, Pekin’in yapay zeka ve gelişmiş bilgi işlem yeteneklerini kısıtlamaya yönelik kararlılığını daha da artırıyor.

ABD Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu, 50′den fazlası Çin’den olmak üzere 80 kuruluşu “tüzel kişilik listesine” ekledi ve Amerikan şirketlerinin hükümet izinleri olmadan listedeki kuruluşlara tedarik yapmasını yasakladı.

Kurum, Pekin’in çok yüksek hızlarda büyük miktarda veriyi işleyebilen eksascale hesaplama teknolojisine ve kuantum teknolojilerine erişimini daha da kısıtlama çabalarının bir parçası olarak, şirketlerin ABD’nin ulusal güvenlik ve dış politika çıkarlarına aykırı hareket ettikleri iddiasıyla kara listeye alındığını belirtti .

Ticaret Bakanlığı, onlarca Çinli kuruluşun askeri amaçlar için gelişmiş yapay zeka, süper bilgisayarlar ve yüksek performanslı yapay zeka çipleri geliştirmedeki rolleri nedeniyle hedef alındığını belirterek, iki firmanın Huawei ve bağlı çip üreticisi HiSilicon gibi yaptırım uygulanan kuruluşlara tedarik sağladığını belirtti.

Çin’in askeri modernizasyonunu desteklemek amacıyla ABD menşeli ürünler satın alan 27 Çinli kuruluş ve Çin’in kuantum teknolojisi yeteneklerinin ilerlemesine yardımcı olan yedi firma kara listeye alındı.

“Varlık listesinde” yer alan kuruluşlar arasında, 2023 yılında Joe Biden yönetimi tarafından kara listeye alınan Çinli bulut bilişim firması Inspur Group’un altı yan kuruluşu da yer aldı .

Singapur Ulusal Üniversitesi’nde kıdemli öğretim görevlisi ve “Tekno-Milliyetçilik: Ticareti, Jeopolitikayı ve Toplumu Nasıl Yeniden Şekillendiriyor” kitabının yazarı Alex Capri, son eklemelerin ”üçüncü ülkelere, geçiş noktalarına ve aracılara yönelik giderek genişleyen bir ağ oluşturduğunu” söyledi.

Çinli firmaların bazı üçüncü taraflar aracılığıyla ABD’nin stratejik ikili kullanım teknolojilerine erişim sağlamayı başardığını belirten yetkili, Çinli şirketlerin kısıtlamalara rağmen ABD teknolojilerine erişmesine olanak tanıyan boşluklara atıfta bulundu.

“ABD yetkilileri, Nvidia tarafından üretilen gelişmiş yarı iletkenlerin kaçakçılığını hedefleyen izleme ve takip operasyonlarını artırmaya devam edecekler.”ve Gelişmiş Mikro Cihazlar“dedi.

Genişletilmiş ihracat kısıtlamaları, Trump yönetiminin Çin’e yönelik gümrük vergilerini artırmasıyla Washington ile Pekin arasındaki gerginliğin arttığı bir dönemde geldi.

Çinli yapay zeka girişimi DeepSeek’in hızlı yükselişi, Çin’de açık kaynaklı düşük maliyetli yapay zeka modellerinin benimsenmesini artırdı ve daha yüksek maliyetli, tescilli modellere sahip önde gelen ABD’li rakipler üzerinde baskı oluşturdu.

Biden yönetimi, sözde “küçük bahçe, yüksek çit” politikası kapsamında yarı iletkenlerden süper bilgisayarlara kadar her şeyi kapsayan kapsamlı ihracat kontrolleri uyguladı . Bu yaklaşım , önemli askeri potansiyeli olan az sayıda teknolojiye kısıtlamalar getirirken diğer alanlarda normal ekonomik alışverişi sürdürmeyi amaçlıyor.

Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Müsteşarı Jeffrey I. Kessler, kurumun Trump yönetiminin ABD teknolojilerinin “ulusal güvenliğimizi tehdit eden yüksek performanslı bilgi işlem, hipersonik füzeler, askeri uçak eğitimi ve İHA’lar (insansız hava aracı) için kötüye kullanılmasını” önleyeceği yönünde “açık ve güçlü bir mesaj” gönderdiğini söyledi.

“Varlık listesi, Amerikan teknolojisini kötü amaçlar için kullanmaya çalışan yabancı düşmanları tespit edip engellemek için elimizdeki birçok güçlü araçtan biridir” diye ekledi.

ABD 50’den Fazla Çinli Şirketi Kara Listeye Aldı
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.