Türkiye’nin en büyük ulaştırma projelerinden biri olan ve Rönesans Holding tarafından inşa edilen Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep yüksek hızlı demiryolu projesine ray sağlayacak olan İngiliz çelik devi British Steel, İngiltere’deki ana üretim tesisini kapatma kararı aldı. Şirket, İngiltere’nin kuzeyinde yer alan Scunthorpe kasabasındaki iki yüksek fırını ve çelik üretim operasyonlarını durduracağını açıkladı.
ÇİNLİ JINGYE 2019’DA SATIN ALMIŞTI, OYAK VE CENGİZ YARIŞMIŞTI
Temelleri İkinci Dünya Savaşı’nın ardından atılan British Steel, 2019 yılında satışa çıkarıldığında Türkiye’den OYAK ve Cengiz Holding de devreye girmiş, ancak şirketi Çinli Jingye Group satın almıştı. Jingye, satın alma sonrası 1,2 milyar doları aşan yatırım yapmasına rağmen günlük yaklaşık 900 bin dolar zarar ettiğini açıkladı. Anlaşma sağlayamayan Jingye, İngiltere hükümetiyle yürüttüğü kurtarma görüşmelerinin ardından kapatma sürecini başlatacağını duyurdu.
BİNLERCE KİŞİ İŞİNİ KAYBEDEBİLİR
Sendikalara göre, Scunthorpe’daki operasyonların durması 2.000 ila 2.700 kişinin işini kaybetmesine yol açabilir. Bu karar, İngiltere’nin çelik endüstrisinde çalışan toplam 40 bin kişi göz önüne alındığında önemli bir istihdam kaybına işaret ediyor.
PİYASALARIN GÖZÜ TÜRKİYE’DEKİ DEV DEMİRYOLU PROJESİNDE
British Steel’in ray tedarik ettiği en önemli projelerden biri, Türkiye’de Rönesans Holding tarafından inşa edilen ve Mersin’i Adana, Osmaniye ve Gaziantep’e bağlayacak olan yüksek hızlı elektrikli demiryolu hattı. Geçtiğimiz yıl İngiltere Hükümeti, bu proje için 680 milyon sterlin (yaklaşık 878 milyon dolar) finansman sağlamıştı.
Projeye ray tedariği sağlayan British Steel’in üretim kapasitesinde oluşabilecek aksamalar, proje takvimini ve tedarik zincirini etkileyebilir. Ancak şirketin bu kritik ihracat sözleşmelerini önceliklendirebileceği, kapatılmayan üretim birimleriyle süreci yürütmeye çalışabileceği belirtiliyor.
Yorumlar kapalı.