Türkiye’de faaliyet gösteren bir yazılım şirketi, yapay zekâ destekli deepfake teknolojisiyle hazırlanan bir dolandırıcılık tuzağına düştü. Ankara merkezli KOBİ, sahte bir müşteriyle gerçekleştirdiği görüntülü toplantılar, imzaladığı sözleşmeler ve teslim ettiği projeler sonrası 5 milyon TL zarara uğradı.
ZOOM’DA GÖRÜŞTÜLER, KODLARI TESLİM ETTİLER
Dolandırıcılık girişimi geçtiğimiz Aralık ayında başladı. Kendini İngiltere merkezli “AlverraTech” adlı bir teknoloji firması olarak tanıtan sahte müşteri, profesyonel bir web sitesi, aktif LinkedIn profilleri ve gerçekçi şirket belgeleriyle güven sağladı. İlk temas e-posta ile kuruldu, sonrasında ise Zoom toplantılarıyla sürdü. Görüşmelere katılan kişiler, kusursuz İngilizce konuşuyor, net görüntü kalitesiyle ekrandaydı. Hatta, Türkçe konuşan ve soyadı “Kara” olan bir kişinin İngiltere vatandaşı Türk kökenli bir yönetici olduğu söylendi.
Görüşmeler sonunda karşılıklı sözleşmeler imzalandı, şirket tescil belgeleri paylaşıldı. Yazılım firması, kendisine ait özel kodları teslim etti. Ancak ödeme günü geldiğinde müşteri ortadan kayboldu.
“BİZİM GELİŞTİRDİĞİMİZ YAPAY ZEKÂYI BİLE KANDIRDILAR”
Dolandırılan yazılım firmasının yöneticisi, olayla ilgili yaptığı açıklamada “Bizim geliştirdiğimiz yapay zekâyı bile kandırdılar. Görüntüde ve seste hiçbir pürüz yoktu. Tüm kontrolleri yaptık ama bu kadar ileri bir yapay zekâ ile ilk kez karşılaştık” dedi.
UZMANLAR UYARIYOR: YENİ NESİL DOLANDIRICILIKLARA DİKKAT
Siber güvenlik uzmanları, yapay zekâ teknolojilerinin dolandırıcılık amacıyla kullanılmasındaki artışa dikkat çekerek, şirketleri dijital kimlik doğrulama ve çok aşamalı güvenlik protokolleri konusunda uyarıyor. Özellikle yüksek hacimli işler yapılmadan önce fiziksel temas ve resmi kaynaklardan çapraz doğrulama yapılması gerektiği vurgulanıyor.
Yorumlar kapalı.