featured
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Döviz Kurundaki Oynaklık Fiyatları Olumsuz Etkiledi

Döviz Kurundaki Oynaklık Fiyatları Olumsuz Etkiledi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İstatistik Kurumu TUİK Mart ayına ilişkin fiyat endekslerini açıkladı. Mart Ayı enflasyonu beklentilerin altında geldi

Manşet enflasyon aylık 2,78 beklenirken, 2,46,

Yıllık bazda %38,54 beklenirken, %38,10 olarak gerçekleşti. Mart ayında çekirdek enflasyon yıllık %37,42 oldu.  

-Geçtiğimiz ay yıllık TÜFE %39,06, aylık TÜFE ise %2,27 olarak açıklanmıştı.

-4 aydır hizmet enflasyonun altında kalmaya devam eden mal enflasyonu Mart ayında hizmet enflasyonunu aştı. Şubat ayında 3,61 olan hizmet enflasyonu Mart ayında 1,96’ya gerilerken, mal enflasyonu ise 2,71 artı.

Mal enflasyonunda yaşanan artış kurda yaşanan yükselişten kaynaklanıyor. Geçtiğimiz yıl %10’a kadar yükselen hizmet enflasyonu kontrol altına alınarak %2’ye gerilediğini izliyoruz.

-Mart ayında yıllık bazda fiyatı en fazla artan grup %80,42 ile eğitim oldu. Eğitim grubunda aylık artış %4,68 oranında gerçekleşti.

-En yüksek fiyat artışında İkinci sırada konut fiyatları yer alıyor. Konutta fiyat artışı yıllık %68,63 oldu. Konut fiyatlarında aylık artış %2,10 oldu. Konut fiyat artışının aylık bazda yumuşadığını görüyoruz.

Mart ayında alkollü içecek ve tütün fiyatları %9,96 yükselirken, bu grupta yıllık artış oranı %46,74 ile üçüncü sırada yer aldı.

Gıda ve alkolsüz içeceklerde %5’e yakın 4,94’lük artış olduğu görülüyor. 1,23 puanla Mart ayı enflasyonuna en yüksek katkıyı sağlayan grup gıda ve alkolsüz içecekler oldu.

Ulaştırma da yıllık artış% 21,59 aylık bazda %0,25 ile sınırlı kaldı.

Giyim ve ayakkabı fiyatları Mart ayında %2,48 gerilemiş.

Üretici fiyat endeksi Mart’ta %1,88 arttı. Üretici Fiyat Endeksinde yıllık artış %23,50 oldu. TÜFE %38’lerde seyrederken ÜFE %23’lere gerilemiş durumda TÜFE’nin ÜFE’nin üzerinde seyretmeye devam etmesi tüketim talebinden kaynaklanıyor.

19 Mart’ta yaşanan siyasi gelişmeler sonrası döviz kurunda %12’ye varan artış gerçekleşmişti. Merkez Bankası’nın müdahalesiyle kur artışı dengelense de kur atağının etkisi mal fiyatlarının artmasına neden olmuş.  Yaşanan siyasi gerilimin etkileri Nisan ayı enflasyonuna yansıyacak gibi görünüyor. Nişan ve Mayıs aylarında kurdaki olumlu desteğin azalmasıyla enflasyonun yükselmesi söz konusu olabilir. 17 Nisan’da TCMB Para Piyasası Kurulu toplantısı var faizde değişikliğe gidilmesi beklenmiyor.

FİTCH RAİTİNGS ’ten yapılan değerlendirmede 19 Mart’tan beri olan süreçte ekonomi politikalarında kararlılığın sürdüğüne vurgu yaparken, içeride ve dışarıda güveni azaltacak bir gelişme yaşanıldığına da değiniliyor. FİTCH yetkilileri  not güncellemesi için makro göstergeler ve rezervlerdeki gelişmelere bakılacağını bildirdi. 

Döviz Kurundaki Oynaklık Fiyatları Olumsuz Etkiledi
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.