Talep Daralması ve Finansman Krizi, Tekstil ve İnşaat Başta Olmak Üzere Pek Çok Sektörü Zorluyor
Ekonomideki durgunluk ve iç talepteki daralma reel sektör firmalarını zora sokarken, konkordato başvurularında 2025’in ilk çeyreğinde ciddi bir artış yaşandı. Mahkemelerce geçici mühlet kararı verilen dosya sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 172 artarak 583’e ulaştı. En fazla risk altındaki sektörler ise tekstil, inşaat ve metal ürün imalatı olarak öne çıkıyor.
MART AYINDA 189 YENİ GEÇİCİ MÜHLET KARARI
KonkordatoTakip.com’un Basın İlan Kurumu verilerine dayandırdığı bilgilere göre, 2025 yılı ocak ayında 231, şubat ayında 163 ve mart ayında 189 olmak üzere toplam 583 dosyada konkordato geçici mühlet kararı verildi. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu sayı sadece 214’ti. 2024 yılı genelinde ise toplam 1.723 geçici mühlet kararıyla son 6 yılın rekoru kırılmıştı.
KESİN MÜHLET KARARLARINDA YÜZDE 264 ARTIŞ
Yılın ilk üç ayında mahkemeler tarafından verilen kesin mühlet kararlarının sayısı 390’a ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 264 artış gösterdi. Öte yandan, reddedilen konkordato başvurusu sayısı 246’ya, iflasla sonuçlanan dosya sayısı ise 43’e çıktı. Bu veriler, konkordato süreçlerinin önemli bir kısmının olumsuz sonuçlandığını da ortaya koyuyor.
ORTALAMA SÜRELER 2 YILA UZADI
Konkordato süreçlerinde yaşanan en büyük sorunlardan biri ise zaman. Ortalama olarak bir konkordato dosyasının reddedilme süresi 469 gün, iflasla sonuçlanma süresi 418 gün ve tasdik kararı alma süresi ise 698 gün olarak hesaplanıyor. Bu uzun süreler, özellikle alacaklılar açısından ciddi mağduriyet yaratıyor.
TEKSTİL VE İNŞAAT EN ÇOK ZORLANAN SEKTÖRLER
2025’in ilk çeyreğinde geçici mühlet kararı alınan dosyaların sektörlere göre dağılımı incelendiğinde, tekstil sektörü 39 başvuru ile ilk sırada yer aldı. Ayakkabı, halı ve iplik üreticileri de dahil edildiğinde bu sayı 49’a ulaşıyor. İnşaat sektörü 27 başvuru ile ikinci sırada yer alırken, onu metal ürün imalatı (22), plastik (21) ve mobilya (19) sektörleri takip etti.
KÖKLÜ MARKALAR DA KONKORDATOYA SIĞINDI
Yalnızca küçük ve orta ölçekli firmalar değil, köklü ve halka açık şirketler de konkordato ilan ediyor. Geçtiğimiz ay borsada işlem gören Akın Tekstil, şirket aleyhine açılan davalar ve bankalarla yaşadığı güven sorunu nedeniyle konkordato başvurusunda bulunmuş ve mahkemeden geçici mühlet kararı almıştı. Mobilya sektörünün önemli oyuncularından Gökkaya Koltuk da konkordato ilan eden firmalar arasında yer aldı. Öte yandan Batik markasının sahibi olan perakende şirketi MyGlobe da iflastan korunmak için konkordato yoluna giden firmalardan biri oldu.
Yorumlar kapalı.