ABD Başkanı Barack Obama, Apple’ın merhum CEO’su Steve Jobs’a ABD’de iPhone üretilmesiyle ilgili soru sorduğunda Jobs lafını sakınmamıştı.
Jobs , 2011 yılında Obama ile bir akşam yemeğinde , “Bu işler geri gelmeyecek” demişti.
ABD Başkanı ve Apple CEO’sudeğişti, ancak “ABD’de Üretilen” bir iPhone’un hırsı devam ediyor.
Beyaz Saray bu hafta “karşılıklı tarifeleri” savunurken, Başkan Donald Trump’ın ABD’nin iPhone’ları ABD’de üretmek için gereken iş gücüne ve kaynaklara sahip olduğuna inandığını söyledi. Apple CEO’su Tim Cook ve teknoloji şirketindeki herhangi biri bu iddiayı desteklemedi, ancak Apple’ı takip eden analistler, şimdilik Amerikan yapımı bir iPhone fikrinin en kötü ihtimalle imkansız, en iyi ihtimalle ise çok pahalı olduğunu söylüyor.
Bu büyük ölçüde teorik bir çalışma olduğundan, tamamı Amerikan yapımı bir iPhone’un ne kadara mal olabileceği konusunda çok sayıda tahmin var.
Bank of America Securities analisti Wamsi Mohan, Perşembe günü yayınladığı notta, şu anda 1.199 dolardan fiyatlandırılan iPhone 16 Pro’nun yalnızca işçilik maliyetlerine dayanarak %25 artabileceğini söyledi. Bu, onu yaklaşık 1.500 dolarlık bir cihaz yapacaktır.
Wedbush’tan Dan Ives, geçen haftaki gümrük vergisi duyurusunun hemen ardından ABD iPhone’unun fiyatının 3.500 dolar olduğunu tahmin etti ve Apple’ın tedarik zincirinin %10′unu ABD’ye taşımak için üç yıl içinde 30 milyar dolar harcaması gerekeceğini tahmin etti.
Şu anda Apple ürünlerinin %80′inden fazlasını Çin’de üretiyor. Bu ürünler, Trump’ın tarifelerinin bu hafta yürürlüğe girmesinin ardından ABD’ye ithal edildiğinde artık %145 oranında vergi alıyor.
Uzmanlar, “ABD’de Üretilen” bir iPhone’un, ABD’li işgücünün bulunması ve ödenmesinden, Apple’ın son montaj için ABD’ye parça ithal ederken katlanacağı gümrük vergilerine kadar ciddi zorluklarla karşı karşıya kalacağını söylüyor.
Analistler ve endüstri gözlemcileri arasında bunun gerçekleşmesinin pek olası olmadığı konusunda geniş bir fikir birliği var. Wall Street, Apple’ın bir Amerikan iPhone’u yapacağından yıllardır şüphe duyuyordu. Needham’dan Laura Martin bu hafta CNBC’de “Bunun bir şey olduğunu sanmıyorum” diye espri yaptı.
Counterpoint Research’te araştırma direktörü olan Jeff Fieldhack, “Tarifelerin uygulanma zaman diliminde bunun üretimi buraya kaydıracağı gerçekliği yok. Bu hayal ürünü bir şey,” dedi.
Apple ürünlerini Kaliforniya’da tasarlıyor, ancak bunlar şirketin en büyük tedarikçisi olan Foxconn gibi sözleşmeli üreticiler tarafından üretiliyor.
Apple, Foxconn veya başka bir ortağın ABD’de birkaç iPhone üretmesini kabul etmesi için yüklü miktarda para harcasa bile, fabrikaların inşa edilmesi ve makinelerin yerleştirilmesi yıllar alacaktır ve ABD ticaret politikasının fabrikayı daha az kullanışlı hale getirecek şekilde bir kez daha değişmeyeceğinin garantisi yoktur.
Sam Amca’nın iPhone’uyla ilgili en büyük sorun, ABD’nin Çin ile aynı iş gücüne sahip olmaması. Ancak iPhone üretmek için gereken işçi sayısı Trump yönetiminin ilgisini çeken şeylerden biri.
Ticaret Bakanı Howard Lutnick Pazar günü CBS’te yaptığı açıklamada, “iPhone üretmek için küçük vidaları sıkan milyonlarca insan ordusu, bu tür şeyler Amerika’ya gelecek.” dedi.
Foxconn , yurtlar ve servisler içeren devasa kampüslerde iPhone’lar ve diğer Apple ürünlerini üretiyor . Çalışanlar genellikle kısa süreler için fabrikada çalışmak üzere yakın bölgelerden seyahat ediyor ve istihdam, sonbaharda yeni iPhone’lar çıkmadan önce yaz aylarında mevsimsel olarak artıyor. İyi yağlanmış sistem, Apple’ın yılda 200 milyondan fazla iPhone üretmesine yardımcı oluyor.
Ek olarak, Foxconn yıllar boyunca işçi koşulları açısından birçok kez incelemeye tabi tutuldu, buna 2011′de şirketin bir dizi işçi intiharı sonrasında bazı binalarının etrafına ağlar yerleştirmesi de dahildi. Denetim grupları, Foxconn’un işinin yorucu olduğunu ve işçilerin fazla mesai yapmaya zorlandığını söyledi.
Çin medyasının geçen sonbaharda bildirdiğine göre, çalışma koşullarına rağmen Foxconn, Henan’daki en büyük fabrikasında , Eylül ayında piyasaya sürülecek son model iPhone’lardan önce yeterli sayıda iPhone üretmek için 50.000 ek işçi aldı .
Ancak Çinli işçilere Amerikalı işçilerden çok daha az ücret ödeniyor. South China Morning Post’a göre iPhone 16 dalgası sırasında saatlik ücret 26 yuan veya 3,63 dolardı ve imza bonusu 7.500 yuan veya yaklaşık 1.000 dolardı. Karşılaştırmak gerekirse, Kaliforniya’daki asgari ücret saat başına 16,50 dolardır.
Bank of America Securities’den Mohan, Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD’de bir iPhone’un montajı ve test edilmesinin işçilik maliyetinin Çin’de 40 dolar iken, iPhone başına 200 dolara çıkacağını tahmin etti.
Apple CEO’su Cook ayrıca bir diğer sorunun da Amerikalı işçilerin doğru becerilere sahip olmaması olduğunu söyledi. Cook, 2017′deki bir röportajında ABD’de yeterli sayıda takım mühendisi olmadığını söyledi. Bu mühendisler, bilgisayar dosyaları biçiminde gelen Apple’dan gelen karmaşık tasarımları alıp bunları fiziksel nesnelere dönüştüren makineler üzerinde çalışır ve yapılandırır.
Cook , bir konferansta Apple’ın Çin’de neden bu kadar çok üretim yaptığı sorulduğunda, “Bunun nedeni, bir lokasyondaki beceri miktarı ve becerinin türü” dedi .
Cook, Çin’de yapılacak bir takım mühendisleri toplantısının “birkaç futbol sahası” kadar yer kaplayabileceğini, ancak ABD’de bir tanesini doldurmanın zor olacağını söyledi.
Foxconn’un önemli üretim tesislerini ABD’ye taşıma yönündeki son çabası başarısızlıkla sonuçlandı.
Trump , 2017 yılında Foxconn’dan Wisconsin’de fabrika kurmak için 10 milyar dolarlık yatırım aldığını duyurdu . Apple, Foxconn’un Wisconsin lokasyonuyla resmi olarak hiçbir zaman bağlantılı olmadı, ancak bu Trump’ın Apple’ın ABD’de üç “büyük güzel fabrika” inşa edeceğini iddia etmesini engellemedi
Foxconn, Wisconsin fabrikasının ne üreteceğine dair planlarını birkaç kez değiştirdi, ancak sonunda pandemi sırasında yüz maskeleri üretmeye karar verdi. Foxconn Wisconsin fabrikasının 13.000 iş sağlayacağı söylendi, ancak yalnızca 1.454 iş yarattı.
Pandemi sürecinde tesise ilişkin planlar iptal edildi ve tesisin büyük bir kısmı henüz inşa edilmedi .
Apple, 2011 yılında iPhone üretimini Brezilya’ya genişletmek için Foxconn ile çalışmış ve bu ülkedeki büyük ithalat vergilerinden kaçınmıştır. Tesis bugün hala faaliyettedir ve yakın tarihli Brezilya medya raporlarına göre Apple’ın ABD tarifelerini atlatmasına yardımcı olmak için iPhone 16 modelleri üretecektir .
Ancak 12 milyar dolarlık fabrika faaliyete geçtikten sonra bile parçaların çoğu hala Asya’dan ithal ediliyordu ve Reuters’a göre , fabrika duyurulduktan dört yıl sonra, 2015′te Brezilya’da üretilen iPhone’lar Çin’de üretilen iPhone’ların iki katı fiyata satılıyordu .
Ancak, Apple’ın ana çip üreticisi olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.’nun son dönemdeki çabaları başarılı oldu. TSMC artık Arizona’daki yeni fabrikasında az miktarda son teknoloji çipler üretiyor ve Apple da sadık bir müşteri.
iPhone’lar Amerika’da monte edilebilse bile, iPhone’ların üretiminde kullanılan malzemelerin çoğu dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden geliyor ve bu ülkelerin hepsi gümrük vergilerine tabi.
Bir iPhone’daki parçaların büyük çoğunluğu Asya’da üretilir. İşlemci Tayvan’daki TSMC tarafından üretilir, ekran LG veya Samsung gibi Güney Koreli şirketler tarafından üretilir ve diğer bileşenlerin çoğu Çin’de üretilir.
Bank of America Securities’den Mohan’a göre Apple, bireysel parçalar için muafiyetler elde edemediği takdirde bu parçaların çoğunda tarifelerle karşı karşıya kalacak. Bir iPhone’un içindeki en değerli parçalar arasında yer alan yarı iletkenler şu anda tarifelerden muaftır.
Trump Çarşamba günü gümrük vergilerinin çoğuna 90 günlük bir ara verdi, ancak ara sona ererse, gümrük vergileri ve artan işçilik maliyetleri nedeniyle Yankee yapımı iPhone 16 Pro Max’in fiyatı %91 oranında artabilir, diye yazdı Mohan.
Mohan, “Son montajın ABD’ye taşınması mümkün olabilir ancak tüm iPhone tedarik zincirini taşımak çok daha büyük bir girişim olur ve mümkün olsa bile muhtemelen yıllar alır” diye yazdı.
Jobs, Obama ile birlikte Amerika iPhone’u fikrini tamamen reddetmiş olsa da Cook aynı yalın yaklaşımı benimsemedi.
Bunun yerine Cook, Ocak ayındaki göreve başlama törenine katılmak da dahil olmak üzere Trump ile etkileşime girmek için Apple’ın stratejisine öncülük etti . Apple ayrıca, Houston’daki bazı AI sunucu üretimleri de dahil olmak üzere ABD içinde 500 milyar dolar harcayacağını duyurdu. Trump, yatırımı düzenli olarak onaylayarak belirtiyor.
İlk Trump yönetimi sırasında Cook’un stratejisi işe yaradı.
Trump yıldızlı ve çizgili iPhone’lardan ve Apple’ın ABD’de fabrikalar kurmasından bahsetse de, teknoloji şirketi Çin’de üretilen ürünlerinin çoğu için geçici muafiyetler elde edebildi. Bu, Apple’ın iPhone gibi önemli cihazlar için gümrük vergisi ödemek zorunda kalmayacağı anlamına geliyordu.
Trump’ın ilk dönemindeki çekicilik atağı, 2019 sonbaharında Apple’ın 3.000 dolarlık Mac Pro’yu Austin, Teksas dışındaki bir Flex fabrikasında üretme taahhüdünü genişletmesiyle doruğa ulaştı. Trump, Cook ile fabrikayı gezdi.
Wall Street analistleri, Apple’ın kırmızı, beyaz ve mavi iPhone üretmeye karar vermeden önce Trump’ı cezbetmek için ABD’de daha düşük hacimli bazı ürünler veya aksesuarlar üretebileceğini söylüyor.
Morgan Stanley analisti Erik Woodring, Perşembe günü yayınladığı notta, “Trump yönetiminin müzakereye istekli olduğunu artık bildiğimizden, Apple’ın Eylül 2019′da Austin, Teksas’ta yeni Mac Pro’yu üretme taahhüdüne benzer şekilde, ABD’de küçük hacimli üretime (HomePod? AirTags?) başlamasına şaşırmayız, böylece muafiyet kazanmaya çalışabiliriz” dedi.
Apple yorum yapmayı reddetti.
Yorumlar kapalı.