featured
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. İsrail’in Yeni Planı “Morag Koridoru”

İsrail’in Yeni Planı “Morag Koridoru”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), cumartesi günü yaptığı duyuruda, güneydeki Refah kentini Gazze Şeridi’nin kalanından ayıran yeni Morag Koridoru’nun inşasını tamamladığını duyurdu.

Bu koridor, hava saldırılarının bölge genelinde devam ederken, Filistinlileri daha da daralan toprak parçalarına sıkıştırıyor. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, ordu güçlerinin boşaltılmasını emrettiği “Refah’ın kuşatmasını tamamladığı” ifade edildi.

İsrail ordusunun yakın zamanda büyük bir kara harekâtı başlatabileceğinin sinyalini vermesinin ardından, 36. Tümen’e bağlı İsrail askerleri, bir dönem Refah ile Han Yunus arasında bulunan Yahudi yerleşimi Morag’a konuşlandırılmıştı.

İsrail Savunma Bakanı Cumartesi günü Filistinlileri, ordunun Gazze’nin diğer bölgelerine “şiddetle” genişleyeceği konusunda uyardı ve “Hamas’ı uzaklaştırma” ve rehineleri serbest bırakma çağrısında bulundu. Geçen ay İsrail, ocak ayında yürürlüğe giren ateşkes için önerilen yeni şartları kabul etmesi için Hamas’a baskı yapmaya çalıştıktan sonra Gazze’deki ateşkesi sürpriz bir bombardımanla bozmuştu.

Filistinlileri bölgeden çıkarmanın bir yolu mu?

Netanyahu ayrıca, “gönüllü olarak” başka ülkelere taşınmak isteyen Filistinlilerin, bunu ABD’nin de desteğiyle yapabileceklerini söyledi. ABD Başkanı Donald Trump ve Netanyahu son dönemde Filistinlileri, Mısır’a ve diğer ülkelere göndermek istediklerini daha sık dile getiriyor.

Hatta Trump, Gazze’yi bir tatil kentinde dönüştürmek istediğini söyleyerek tepki çekmişti.

Filistinliler ise bu “önerileri” şiddetle reddediyor ve anavatanlarında kalmaya kararlı olduklarını ifade ediyor.

Bu koridor aracılığıyla en güneydeki Refah ile daha kuzeydeki Han Yunus’un ayrılması da Filistinlileri Gazze Şeridi’nden çıkarma önerisini uygulama planının bir parçası olarak görülüyor.

İkinci Philadelphia Koridoru

Netanyahu, Morag’ın “ikinci bir Philadelphia Koridoru” olacağını savunuyor.

İsrail’in adlandırmasıyla Philadelphia Koridoru, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki sınır boyunca uzanan 14 km’lik dar bir toprak şeridi. İsrail’in 2005’te Gazze Şeridi’nden çekilmesinin ardından, Mısır ile Philadelphia Anlaşması yapılmış ve bu bölge oluşturulmuştu.

Mısır’ın sınırın kendi tarafında sınırı devriye gezmesi için 750 sınır muhafızı konuşlandırmasına izin veriliyordu. Sınırın Filistin tarafı ise 2007’de Hamas’ın kontrolü ele geçirmesine kadar Filistin Yönetimi’ndeydi. Ancak mayıs ayında İsrail bu bölgenin kontrolünü ele geçirdi.

Ayrıca ocak ayında imzalanan ateşkes anlaşmasının şartları uyarınca, İsrail güçlerinin birinci aşamanın sonunda Philadelphia Koridoru’ndan çekilmesi gerekiyordu, ancak İsrail bu maddeye uymadı.

‘Şeridi bölüyoruz’

Başbakan Netanyahu, çarşamba günü konuyla ilgili yaptığı bir başka açıklamada, “Bu gece Gazze Şeridi’nde vites değiştirdik. [İsrail ordusu] toprakları ele geçiriyor, teröristleri vuruyor ve altyapıyı yok ediyor,” demişti.

“Başka bir şey daha yapıyoruz. ‘Morag rotasını’ ele geçiriyoruz. Bu ikinci Philadelphi rotası olacak. Şu anda şeridi bölüştürüyoruz, adım adım baskı yapıyoruz, böylece rehinelerimiz bize verilecek.”

İsrailli insan hakları grubu Gisha’ya göre, IDF, Ekim 2023’te başlayan savaştan bu yana şeridin kenarlarında toplam 62 kilometrekarelik, yani aslında şeridin yüzde 17’sini kapsayan tampon bölgeleri ele geçirdi.

İsrail medyasının yayımladığı haritalarda, koridorun dar kıyı şeridinin doğusundan batısına doğru uzandığı görülüyor.

İsrail ayrıca, Gazze’nin kuzey üçte birini şeridin geri kalanından ayıran Netzarim koridoru üzerindeki kontrolü de hızla yeniden sağladı.

Philadelphia ve Netzarim koridorları İsrail sınırından Akdeniz’e kadar uzanıyor.

Netanyahu’nun kullandığı “Morag” ismi, 1972-2005 arasında bölgede kurulan yasadışı bir İsrail yerleşim birimiydi.

50.000’den fazla Filistinli hayatını kaybetti

İsrail ile Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas arasındaki çatışmalar, 7 Ekim tarihinde tekrar alevlenmişti.

İsrail sınırını aşıp baskın yapan Hamas militanları, düzenledikleri saldırıda çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1.200 kişiyi öldürmüş ve 250 kadar kişiyi de rehin almıştı. Bu rehinelerin yaklaşık yarısı, Kasım ayında bir hafta süren ateşkes sırasında İsrail tarafından tutulan Filistinli mahkumlarla takas edilerek serbest bırakılmıştı. Şu anda Hamas’ın elinde 50’den fazla rehine olduğu düşünülüyor. Ancak bunların önemli bir ksımının da hayatını kaybettiği belirtiliyor.

İsrail, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun (BMGK) derhal ateşkes ilan edilmesini öngören kararına rağmen Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırısından bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarını ve sivil katliamlarını sürdürürken, uluslararası kınamalarla karşı karşıya kaldı.

Gazze’deki sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim’den beri İsrail’in Gazze’de düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 50.000’den fazla Filistinli öldürüldü.

Harabeye dönüşen Gazze’nin pek çok bölgesinde gıdaya, temiz suya ve ilaca ulaşmak hala çok zor.

Güney Afrika’nın açtığı bir dava kapsamında İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımla suçlanıyor.

KAynak Euronews

İsrail’in Yeni Planı “Morag Koridoru”
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.