Küresel ticaret savaşları ve iç siyasi tansiyonun artırdığı ekonomik kırılganlık ortamında, ekonomi yönetimi sıkı para politikasında ısrarcı olsa da kamu harcamalarındaki frensiz gidişat, bütçe disiplinini zorluyor. Hazine’nin yılın ilk üç ayında verdiği rekor nakit açığı, yarın açıklanacak merkezi yönetim bütçe verileri öncesi alarm zillerini çaldırıyor.
3 AYDA 901 MİLYAR TL AÇIK
Hazine’nin mart ayı verilerine göre nakit bazda gelir 786 milyar TL olurken, giderler 1 trilyon 84,4 milyar TL’ye ulaştı. Böylece martta 298,4 milyar TL’lik açık oluştu. İlk çeyrekte toplam açık 901 milyar TL’ye çıkarak geçen yıla göre yüzde 58 artış gösterdi.
FAİZ GİDERLERİNDE PATLAMA
İlk çeyrekteki toplam giderler 3,3 trilyon TL’ye, gelirler ise 2,4 trilyon TL’ye ulaştı. 427,4 milyar TL’si faiz ödemesi olan bu harcamalarda en dikkat çekici artış yüzde 89,8 ile faiz giderlerinde yaşandı. Faiz dışı açık ise 483,7 milyar TL’ye yükseldi.
İÇ BORÇLANMA İLE FİNANSE EDİLDİ
Hazine, açığı kapatmak için ağırlıklı olarak iç borçlanmaya yöneldi. Üç ayda yapılan net iç borçlanma 639,6 milyar TL ile geçen yıla göre yüzde 136 arttı. Dış borçlanmada ise net 137,4 milyar TL ödeme yapıldı; mart ayında ise dış borçlanma “sıfır”da kaldı.
TASARRUF YOK, BÜTÇE SIKI PARA POLİTİKASIYLA UYUŞMUYOR
2023 Temmuz’unda başlatılan “rasyonel zemin” hedefli ekonomi programı, kamuda harcama disiplini olmadan eksik kalıyor eleştirilerine hedef oluyor. Mart sonunda tahsil edilen vergilerin bir kısmının nisan ayına kayması da verileri saptırabiliyor.
BÜTÇE AÇIĞINDA YÜKSEK RAKAMLAR BEKLENİYOR
Hazine nakit dengesi, genel bütçedeki eğilimi yansıttığı için yarın açıklanacak bütçe verileri için güçlü bir öncü gösterge niteliği taşıyor. İlk çeyrekteki yüksek açık, merkezi yönetim bütçe açığının da tarihi seviyelere çıkabileceğini işaret ediyor.
Kaynak: Dünya Gazetesi
Yorumlar kapalı.