Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası haftalık repo faizi olan politika faizini 350 baz puan arttırarak yüzde 46’ya yükseltti. Ekonomistlerin medyan beklentisi faizin 42,5 oranında sabit kalması yönündeydi.
TCMB Para Piyasası Kurulu gecelik borç verme faiz oranını yüzde 46’dan 49’a gecelik borçlanma faizini de yüzde 41’den 44,5’e yükseltti. 20 Mart’tan beri ara verilen haftalık repo ihalelerinin tekrar başlamasına karar verildi.
Likidite yönetimi araçlarının etkili bir şekilde uygulanacağına vurgu yapan karar metni piyasalar tarafından sert ancak güvenilir bulundu. Yapılan açıklamada enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının risk unsuru olmaya devam ettiğine yer verilmiş.
TCMB, enflasyondaki ana eğilimin, Mart ayındaki döviz hareketinin etkisiyle Nisan ayında yükseliş göstermesini bekliyor. Hizmet enflasyonu yatay seyrederken mal enflasyonunda artış öngörüyor.
TCMB’nin bu kararı dezenflasyon sürecini korumak ve dolarizasyonu engellemek için önemli bir adım. İç ve dış şokların etkisiyle döviz rezervleri önemli oranda azaldı. Geçtiğimiz haftanın verilerine göre TCMB Net rezervleri 48,7 milyar dolardan, 38,9 milyar dolara gerilemiş. Yabancı yatırımcılar son haftada 293 milyon dolarlık hisse senedi, 2,8 milyar dolarlık tahvil satışı gerçekleştirmiş.
Mevcut durumda BİST Repo Ters Repo Piyasası’nda işlemler 46’dan gerçekleşiyor. Politika faizi 46 ya yükselirken faiz koridorunun üst bandı 49’a çekilmesi İlave sıkılaştırma ihtiyacı gerektiğinde Merkez Bankasına 3 puanlık bir marj sağlıyor.
TCMB, Haftalık repo ihalesi açıp Piyasayı 46’dan fonlamaya devam ederse dövizde ve piyasa faizlerinde önemli bir değişiklik olması beklenmiyor ancak 49’dan fonlama yaptığı takdirde bu ilave sıkılaştırma önlemiyle TL’nin değerleneceği öngörülüyor. Paralel olarak piyasa faizinde de artış olacaktır.
Faiz kararından sonra dolar TL karşısında 38,01’e kadar geriledi. Türkiye CDS’leri (Risk Primi) 338’den 323’e indi. Metinde döviz hassasiyetine de vurgu yapılmış TL’nin reel değerlenmesiyle ilgili tutumun değişmemesi yabancı yatırımcı açısındasınolumlu. TCMB’nin bu kararı 19 Mart sonrası çıkan carry trade sermayesini geri getirmese bile ilave çıkışın devam etmesini engelleyecek bir hamle olarak yorumlanıyor.
Karar BİST’te önemli bir dalgalanma yaratmadı. repo ihalelerinin tekrar açılıp açılmayacağı da henüz net değil. Piyasada borçlanmanın, politika faizi olan yüzde 46’dan mı, gecelik borçlanma faizi olan yüzde 49’dan mı yapılacağı netlik kazandıktan sonra BİST’e ve diğer piyasalara yansımasını izleyeceğiz. Uzmanlar TCMB’nin piyasa koşullarına göre bazen haftalık bazen gecelik faizi kullanabileceği görüşündeler.
Küresel piyasalardaki tarife belirsizlikleri, içerideki siyasal riskler sürerken TCMB’nın ekonomik aktiviteden önce uzun vadeli finansal istikrarı gözeten kararı, piyasa baskısından etkilenmemesi güçlü ve güven veren bir mesaj olarak algılandı. Faiz indirimleri ise hala gündemde ve indirim için TCMB’nin eli güçlendi. Ekonomistler belirsizliklerazaldıkça yıl sonuna kadar faiz indirimlerinin sürmesi bekliyor.
Yorumlar kapalı.