İzmir’de yapılan ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en büyük tatbikatlarından biri olan EFES-2024’e yerli ve milli sistemler damgasını vurdu. İşte katılımcılar ve kullanılan ürünler. Türkiye’nin en büyük müşterek tatbikatı olma özelliği taşıyan EFES-2024, Seferihisar/İZMİR’de başladı. 50 ülkeden bin beş yüzü aşkın yabancı personelin katıldığı tatbikatta TSK unsurları ile birlikte toplam 11 bin personel görev alıyor.

Ayrıca tatbikat alanında, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda 47 savunma sanayii firması tarafından yerli ve millî imkanlarla üretilen ve TSK envanterinde bulunan ürünlerin sergilendiği Savunma Sanayii Ürünleri Sergisi de yer alıyor.
Son yılların en geniş katılımlı EFES/24 Tatbikatı’nda kullanılan yerli ve millî ürünler ile Savunma Sanayii Ürünleri Sergisi’ne ilişkin değerlendirmede bulunan Başkan Görgün açıklamasında şunları kaydetti: “EFES-2024 Tatbikatı kapsamında, yerli ve millî imkân ve kabiliyetler ile inşa edilmiş olan çok sayıda platformumuz ve platformlarımıza entegre radar, elektro-optik, mühimmat, alt sistem, faydalı yük, elektronik bileşen ve yazılımlarımız ile savunma sanayiimiz tarafından geliştirilen birçok yerli ve millî ürün de yer almaktadır.
Türk Silahlı Kuvvetlerimizin envanterinde bulunan ürünlerin sergilendiği Savunma Sanayii Ürünleri Sergisi, ülkemizin savunma sanayii alanında ulaştığı noktayı tüm dünyaya göstermek açısından mühimdir. Bu vesileyle tatbikatın tüm planlama ve icra safhalarında büyük bir özveriyle görev yapan Türk Silahlı Kuvvetlerimizin kıymetli personeli ile, geliştirip ürettikleri yerli ve millî sistemleri güvenlik güçlerimizin hizmetine sunan ana yüklenicilerimize, alt yüklenicilerimize ve KOBİ’lerimize üstün gayretlerinden ötürü teşekkür ediyorum.”
Tatbikat, SİHA’lardan, helikopterlere, savaş gemilerinden, mühimmatlara, elektronik harp sistemlerinden radar sistemlerine kadar birçok sistemi geliştirip üreterek güvenlik güçlerimizin hizmetine sunan Türk savunma sanayii firmalarının kabiliyetlerinin katılımcı ülkeler tarafından sahada görülmesine olanak sağlayacak.
ASELSAN da ürün yelpazesinde bulunan elektronik harpten haberleşme sistemlerine, elektro-optik sistemlerden komuta kontrol ekipmanlarına kadar 70’e yakın sistemi ile Doğanbey Tatbikat Bölgesindeki sergide yer alıyor.

Tatbikat sahasında milli imkanlarla geliştirilen 600 gece görüş Clip-On, MİLKAR-3A3 bant ET sistemi, silah tespit radarı, SERHAT havan tespit radarı, 81 mm havan sistemi, KORKUT 35 mm silah sistemi gibi ürünler kullanılıyor.
Sergi alanında da ASELSAN üretimi TAKKS manevra yönetim sistemi, Kocatepe muhabere sahası yönetim sistemi, MİDAS akustik sensör sistemi, İHTAR anti-drone sistemi, Karakulak mobil HF ED modeli, Sancak mobil HF ED modeli, Puhu mobil V/UHF dinleme kestirme modeli, Cetvel-300 lazer mesafe ölçme cihazı, ASELFLIR 600 EO keşif, gözetleme ve hedefleme sistemi ve Tolun mühimmatı gibi son teknolojiye sahip sistemler sergileniyor.
STM’nin milli imkanlarla donattığı savaş gemileri ve taktik mini İHA sistemleri, EFES-2024 Tatbikatı kapsamında, aktif olarak görev alıyor. STM’nin ana alt yüklenici olarak görev aldığı, Türk Donanması’na bugüne kadar dört adet teslimi gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk milli korvet projesi MİLGEM Ada Sınıfı’nın çeşitli gemileri, tatbikatın fiilî atışlı arazi safhasında görevini başarıyla yerine getiriyor. STM’nin ana alt yüklenici olarak görev aldığı, Havadan Bağımsız Tahrik Sistemi ile donatılan, Yeni Tip Denizaltı Projesi’nin ilk gemisi TCG PİRİREİS de tatbikatta yer alıyor. STM’nin milli ve modern sistemlerle modernize ederek ömürlerini uzattığı AY, PREVEZE ve GÜR sınıfı denizaltılar da EFES Tatbikatı’nda Türk Donanması’na güç veriyor.

Tatbikat kapsamında açılan “Savunma Sanayi Sergisi”nde, TSK’nın etkinlik ve caydırıcılığının artmasına katkı sağlayan milli ve modern sistemler de yerli-yabancı heyetlere tanıtılacak. STM’nin tasarımcısı ve ana yüklenicisi olduğu, Türkiye’nin ilk milli fırkateyn projesi MİLGEM İstif Sınıfı Fırkateyn (TCG İSTANBUL), STM’nin kendi öz kaynakları ile başlattığı, Türkiye’nin ilk küçük boyutlu milli denizaltı projesi STM500 ve sürat-manevra gücü yüksek, satıhtan satıha güdümlü mermilerle hücum geliştirebilen STM MPAC Hücumbotu, STM standında yerini alacak. Taktik mini İHA sistemlerinde ise; TSK’nın 2018 yılında envanterine giren, özellikle terörle mücadelede etkin görev alan ve 10’dan fazla ülkeye ihraç edilen Türkiye’nin ilk milli vurucu İHA’sı KARGU, Türk güvenlik güçlerinin envanterine 2022 yılında giren, mühimmat bırakan İHA BOYGA, Türkiye dahil üç ülkede görev yapan milli gözcü İHA TOGAN ve geçen yıl ihracat başarısına imza atan sabit kanatlı milli vurucu İHA ALPAGU, tatbikatta heyetler tarafından STM standında yakından incelenecek.
Nurol Makina, Efes 2024 Tatbikatı’nda geniş ürün yelpazesini sergileyecek. Bu ürünler arasında Yörük-Extended Wheelbase yer alırken, Yörük Pick-up 4X4 ASELSAN tarafından üretilen 81 mm Alkar Havan sistemi ile donatılmışken, Ejder Yalçın Havan Konfigürasyonu ASELSAN tarafından üretilen 120 mm Alkar Havan sistemini içerecek.Yörük – EWB 4X4 konfigürasyonu, çeşitli operasyonel gereksinimler için gelişmiş alan ve çok yönlülük sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bu konfigürasyon daha uzun bir dingil mesafesine sahiptir, bu da daha geniş bir iç bölme ve daha fazla taşıma kapasitesi sağlar. Genişletilmiş alan, ek ekipman, personel veya belirli görevlere göre uyarlanmış özel modüllerin yerleştirilmesine izin verir. İç mekân, farklı operasyonel ihtiyaçlara uyacak şekilde özelleştirilebilir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Mayıs’ta tatbikat alanında yapacağı konuşma sonrası TUSAŞ tesislerinde geliştirilen hava araçları geçiş yapacak. Test uçuşlarının ardından ilk kez Ankara’dan ayrılarak Samsun’a giden ve 19 Mayıs törenlerinde gösteri uçuşu gerçekleştiren HÜRJET jet eğitim uçağı, T625 GÖKBEY genel maksat helikopteri ile önemli bir ihracat başarısı yakalayarak Türkiye’ye değer kazandıran HÜRKUŞ temel eğitim uçağı, Seferihisar atış sahasında katılımcıları selamlayacak. Ayrıca TUSAŞ üretimi T129 ATAK helikopteri ile ANKA ve AKSUNGUR insansız hava araçları da Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde tatbikatta sahne alacak.
Kaynak: Sanayi Gazetesi
Yorumlar kapalı.