Çarşamba’nın gelişi salıdan belli olmuştu. Günlerdir endeks dar bir alanda zorlanıyor genele yayılmasa da yılbaşından beri BİST100 endeksinde yüzde 40’ ın, bankacılık endeksinde ise yüzde 70’ in üzerinde getiriler gördük biraz soluklanmaya ihtiyacımız var henüz borsada ciddi bir kar realizasyonu bile görmedik.
10700’ün üzerinde tutunamayan bist100’ Çarşamba kredi satışlarının da etkisiyle günü düşüşle kapattı. 198,33 puan gerileyen endeks yüzde 1,86 değer kaybederek 10479 puandan günü kapatmış oldu.
Yabancı girişi var her şey çok güzel falan diyecekler olacaktır ‘’Günün yorumu ‘’başlığından beli olduğu üzere yazılarımız kısa vadeli değerlendirmeleri içeriyor yüzde 10’ luk bir düzeltme dahi borsada trendin bozulduğu anlamına gelmez.10440 mart ayıdan gelen kısa vadeli trend desteğimiz, aralıksonunda başlayan yükseliş trendi ise 9850’ den geçiyor. 9850 aşağı kırılmadığı sürece satışların düzeltme hareketi olduğunu söyleyebiliriz. Gün içerisinde 10400-10440,10300 tepki alabileceğimiz seviyeler olarak takip edilebilir
Özetle Endeks 10700’ ü geçemedi, yükselemeyen borsa düşer mottosuyla hareket ederek 10600 desteğini de bugün aşağı kırdı. Gün içerisinde 10450’ deki saatlik destekten tepki aldık. Geçici bir süre 10600 yeni direncimiz haline gelebilir. İndikatörler hala yorgun, göstergelerin dipten dönüş sinyallerini takip ediyoruz.
Bir yandan da piyasalarda yabancı para girişinden kaynaklanan iyimserlik halen devam ediyor. Yabancıbanka ve fonlardan gelen övgü dolu açıklamalar, son 4 yılın en düşük seviyesine gerileyen CDS’ ler,tahvile olan yoğun ilgi, TCMB’nin rezerv biriktirmesi vs madalyonun güzel yüzü
Bir de madalyonun diğer yüzü var en azından kısa vadeli riskler için temkinli olunması gereken nedenler bu yüzde. Makro tarafta para girişi devam ediyor etmesine ama geçen haftaki verilere baktığımızda hisse senetlerinde yabancıdan bir miktar kar realizasyonu geldiğini görüyoruz. HEDGE fonların işlemleri dışında uzun vadeli bir para girişi yok henüz. Bankalar mevcut çarpanlarla hedef fiyatlarına geldi bile. Açıklanan bilançolardan görüldüğü gibi 2023’ün ikinci yarısı bile sanayide zor geçti. Parasal sıkılaşmanın olumsuz etkilerini 2. Çeyrekte, en çok da 3. Çeyrekte yoğun hissedeceğimiz piyasada ekonomi kurmayları ve uzmanlar tarafından sık sık dile getiriliyor. Doğal olarak enflasyonla mücadele süreçleri acısız geçmiyor. Yılsonu hedefine yaklaşan bir endeks var tekrar hedefler güncellenecektir fakat şirketlerin hedef fiyatlarını güncellerken önümüzdeki olumsuzluklar da göz önünde bulundurulacak.
Küresel piyasalar da ayın sonuna gelirken riskten kaçma eğilimi hâkim, ABD 10 Yıllıklar uzun zamandır 4,50’ yi geçemiyordu bugün 4,57 seviyesini zorladı. 5 yıllıklar mayıs başından beri en yüksek seviyesinde, ABD Tüketici güveninin 97’ den 102’ ye yükselmesi de piyasaları tedirgin etti. Amerika’ lı hava yolu şirketi Amerikan Airlines, 2. Çeyrek içinkar tahminlerini hisse başına 1,15-1,45 dolararalığından 1,00-1,15 dolara aralığına güncelledi kar beklentisindeki kötüleşmeyle şirketin hisseleri Nasdaq’ da yüzde 9 değer kaybetti. Vix korku endeksi 12,5’ tan 14’ e yükseldi.
Fed etkisiyle azalan risk iştahı Avrupa borsalarını da olumsuz etkiliyor. Bütün riskli varlıklar da korkunun hâkim olduğunu söyleyebiliriz, uzun süredir küresel piyasalardan ayrışan Bist’ in yabancı girişlerinin artmasıyla yurt dışı piyasalarla korelasyonu da artıyor.
Yarın yurt içinde
-ekonomik güven endeksi,
– dış ticaret dengesi,
-Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantı özeti ve haftalık para ve banka istatistikleri,
yurt dışında ise
-ABD’de büyüme ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları,
-Avro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi, işsizlik oranı takip edilecek.
Yorumlar kapalı.