Bugün açıklanan Avro Bölgesi Nisan 2024 işsizlik raporu, Eurostat’a göre analistlerin %6,5’lik tahminlerini geride bırakarak %6,4 ile yeni bir rekor düşük seviyeye ulaştığını gösteriyor. Bu, Mart ayındaki rakam olan %6,5’e göre bir düşüş oldu. Avro Bölgesi’nde işsizlik Mart ayına kadar geçen beş ayda %6,5 seviyesinde sabit kaldı.
İşsizlerin sayısı bir önceki aya göre 100.000 azalarak 10.998 milyona geriledi. 25 yaş altı işsizlik oranı da Nisan ayında %14,1’e düştü. Bu oran bir önceki aya göre %14,3’e göre düşüş gösterdi.
İspanya %11,7 ile hâlâ işsizlik oranı listesinin başında yer alırken, işsiz nüfusun %7,3’üyle Fransa ikinci sırada yer alıyor. İtalya’da işsizlik oranı %6,9’du. Diğer taraftan. Almanya yüzde 3,2 ile en düşük işsizlik oranına sahip oldu.
AB’de işsiz kadınların yüzdesi Nisan 2024’te %6,3 oldu; bu, Mart ayındaki %6,4’e göre hafif bir düşüş oldu. Öte yandan Nisan ayında işsiz erkeklerin oranı Mart ayıyla aynı kalarak %5,7’de kaldı.
Avro bölgesinde işsiz kadınların oranı Mart ayındaki %6,9’a göre düşüşle %6,7 olurken, erkeklerde bu oran Mart ayıyla aynı olan %6,1 oldu.
Çek Merkez Bankası bir raporunda şunları söyledi: “Avro Bölgesi’nde işsizlik oranının son dönemdeki tarihi düşük seviyelerine gerilemesi, esasen Yunanistan’daki ve özellikle de büyük nüfusuyla İspanya’daki durumdaki önemli iyileşmeden kaynaklanıyor.”
“On yıl önce işsizlik bu iki ülkede de %25’in üzerindeydi. Ancak o zamandan beri bu ülkelerde işsizlik istikrarlı ve önemli ölçüde azalıyor (COVID salgınının başlangıcındaki küçük bir ara hariç).
İşsizliğin azalması daha parlak bir Avrupa görünümüne işaret edebilir mi?
Artan işsizlik rakamı, yüksek enflasyon ve faiz oranlarının yanı sıra devam eden Rusya-Ukrayna savaşından kaynaklanan ekonomik ve jeopolitik belirsizlikler ve bunun sonucunda artan enerji fiyatlarıyla mücadele eden Avrupa için iyi bir haber olabilir.
Avrupa Komisyonu’na göre, Mayıs ayında Euro Bölgesi’nin ekonomik hissiyatı 96 puanla son dört ayın en yüksek seviyesine çıktı. Bu, Nisan ayındaki 95,6’nın biraz üzerindeydi ancak yine de analistlerin 96,2’lik beklentilerinin altında kaldı.
Hizmet sağlayıcıların güveni, gelecekteki talebe ilişkin beklentilerin etkisiyle Nisan ayındaki 6,1 seviyesinden Mayıs ayında 6,5’e yükseldi. Sanayicilerin duyarlılığı da bir önceki aydaki -10,4’ten bu ay -9,9’a yükseldi. Tüketiciler de daha az karamsardı; bir önceki ayki -14,7’den Mayıs ayında -14,3’e gelen güven hissi vardı.
Yorumlar kapalı.