Yeni bir araştırmaya göre ABD, geçen yıl milyoner kazanma konusunda dünyanın geri kalanını açık ara geride bırakarak 600.000 yeni milyoner ekledi ve rekor servetlere imza attı.
Capgemini’nin raporuna göre Amerika’nın milyoner nüfusu 2023’te %7,3 artarak 7,5 milyon kişiye ulaştı. Toplam servetleri 2022’ye göre %7 artışla 26,1 trilyon dolara ulaştı. Capgemini milyonerleri, birincil konut, koleksiyon eşyaları veya dayanıklı tüketim malları hariç olmak üzere 1 milyon dolar veya daha fazla yatırım yapılabilir varlığa sahip olanlar olarak tanımlıyor.
Faiz oranları yüksek kalırken, 2023’ün sonunda hisselerdeki toparlanma, trilyonlarca dolarlık hükümet harcamaları ve teşviklerle birleşerek ABD servet makinesini güçlendirmeye devam ediyor.
Zenginlik merdiveninin en tepesindeki servetler en hızlı artıyor. 30 milyon dolar veya daha fazla servete sahip Amerikalıların sayısı 2023’te %7,5 artarak 100.000’e ulaşırken, servetleri de 7,4 trilyon dolara yükseldi.
Küresel olarak, ultra yüksek net servete sahip bireyler milyoner nüfusun yüzde 1’ini oluşturuyor ancak şu anda toplam servetin yüzde 34’ünü ellerinde tutuyorlar; bu da zenginler arasında bile artan servet yoğunlaşmasını gösteriyor.
Asıl soru, başlangıçta düşük faiz oranları ve likiditenin, son zamanlarda ise Kovid-19 salgınının teşviki ve yapay zekanın tetiklediği son on yılda yaşanan servet patlamasının devam edip edemeyeceğidir. Capgemini Finansal Hizmetler Araştırma Enstitüsü’nün küresel başkanı Elias Ghanem, küresel çatışmalar, seçimler, faiz oranları ve potansiyel ekonomik yavaşlamanın servet yaratma hızını yavaşlatabileceğini söyledi.
Ghanem, “Son 10 yıl olağanüstüydü” dedi. “Artık önümüzde enflasyon, potansiyel bir durgunluk, jeopolitik sorunlar ve seçimler var. Ortam tamamen farklı.”
Gerçekten de, küresel olarak servet tablosu ABD’dekinden daha karışık görünüyor Rapora göre dünya çapında milyonerlerin sayısı geçen yıl %5,1 artarak 22,8 milyona ulaştı. Toplam servetleri rekor düzeyde 86,8 trilyon dolara ulaştı.

Kuzey Amerika’nın ardından Asya-Pasifik %4,8 ile en güçlü milyoner büyümesine sahip olurken onu %4 ile Avrupa, %2,7 ile Latin Amerika, %2,1 ile Orta Doğu ve %0,1 ile Afrika takip etti.
Ghanem, Asya’nın Kovid-19 salgını öncesindeki yıllarda Kuzey Amerika’nın milyoner nüfusunu ve büyümesini geride bıraktığını ancak ABD’nin bir kez daha baskın olduğunu söyledi.
Rapora göre, yatırımlara gelince, zenginler paralarını güvenli, servet korumadan daha agresif büyüme varlıklarına kaydırıyor. Nakit ve nakit benzeri varlıkları, 2023 başında portföylerinin en yüksek seviyesi olan %34’ten Ocak ayında %25’e düştü, bu da nakitlerini kullanmaya başladıkları anlamına geliyor.
Sabit gelirli varlıkları %15’ten %20’ye, gayrimenkul yatırımları ise %15’ten %19’a çıktı. Hisse senetleri, 20 yılı aşkın sürenin en düşük seviyesi olan %21’e düşmeye devam ediyor. Büyük hisse senedi ortalamaları bu yıl S&P 500 ile iyi performans gösterdi
şu ana kadar %12 artış gösterdi ve Nasdaq Composite
%14 artış — zengin yatırımcılar büyük ölçüde bir avuç dev teknoloji hissesinin yönlendirdiği bir piyasadan çekiniyor.
Ghanem, alternatiflerin, özellikle de özel sermaye ve özel kredinin, bu yıl zengin yatırımcılardan en büyük girişi elde etmesinin muhtemel olduğunu söyledi. Araştırmaya göre milyonerlerin üçte ikisi 2024 yılında özel sermayeye daha fazla yatırım yapmayı planlıyor.
“Her şey döngüsel ve özel sermaye iyi bir performans göstermediği için bu iyi bir giriş noktası” dedi. “Şimdi, daha ucuzken girerlerse bunun uzun vadeli iyi bir oyun olacağını düşünüyorlar.”

Zenginlerin serveti ve nüfusu arttıkça, servetlerini yönetme mücadelesi de giderek daha şiddetli hale geliyor. Ghanem, kazananların ultra yüksek net değere sahip müşterilere en iyi hizmeti verenlerin veya değeri 30 milyon dolar veya daha fazla olanların olacağını söyledi. Capgemini, ultra zenginlerin en hızlı büyüyen müşteri tabanının yanı sıra en kârlısı olacağını söyledi.
Ayrıca çekmesi ve elinde tutması da en zor olanlar bunlar: Ultra zenginlerin ortalama yedi varlık yönetimi ilişkisi var; bu oran 2020’de üç iken, ultra zenginlerin dörtte üçünden fazlası 2024’te birincil varlık yönetimi şirketlerini değiştirmeyi planlıyor.
Ghanem, ultra zenginlerden daha fazla iş almaya çalışan firmalar için en önemli stratejinin müşterileri daha iyi anlamak olduğunu söyledi. Şirketler müşterilerinin finansal durumlarını biliyor olabilir ancak aile dinamiklerini, psikolojik risk profillerini, yatırım önyargılarını, yaşam tarzlarını veya coğrafi çeşitliliği nadiren anlıyorlar, dedi.
Ultra zengin müşteriler, veraset ve yeni nesil planlama, vergiler, konsiyerj hizmetleri ve özel anlaşmalara erişim gibi katma değerli hizmetler için varlık yönetimi şirketlerini giderek daha fazla tercih ettiğinden, şirketlerin daha geniş mali ve aile yaşamları hakkında daha derin araştırmalar yapması gerekiyor.
Ghanem ayrıca varlık yönetimi şirketlerinin zengin ailelerin özel yatırım kolları olan aile ofislerinin saldırısıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Ultra zengin yatırımcıların yarısından fazlası bir aile ofisi kurmayı planlıyor ve aile ofislerinin daha iyi mahremiyet, kişiselleştirme ve bağımsızlık sağladığını söylüyorlar.
Varlık yönetimi firmalarının aile ofisleriyle rekabet etmeye çalışmak yerine hem finansal hem de finansal olmayan ürünlerden oluşan eksiksiz bir paket sunarak daha iyi ortaklar olmaları gerektiğini söyledi. Birden fazla ülkede gerçek anlamda küresel tavsiyelerin yanı sıra kredi verme, yaşam tarzı tavsiyeleri, sigorta çözümleri, portföy izleme, emlak, seyahat ve sağlık hizmetleri tavsiyeleri ve yeni nesil eğitim sunabilen firmalar kazananlar olacak.
“Ekosistemin tamamını sağlamaları gerekiyor” dedi.
Yorumlar kapalı.