Özsermaye karlılığı (ROE), net gelirin özsermayeye bölünmesiyle hesaplanan bir finansal performans ölçüsüdür. Özsermaye, bir şirketin varlıkları eksi borcuna eşit olduğundan, ROE, net varlıkların getirisi olarak kabul edilir.
ROE, bir şirketin karlılığının ve kar elde etmede ne kadar verimli olduğunun bir göstergesi olarak kabul edilir. ROE ne kadar yüksek olursa, bir şirketin yönetimi özsermaye finansmanından gelir elde etme ve büyüme konusunda o kadar verimli olur.
ROE yüzde olarak ifade edilir ve net gelir ve özsermayenin her ikisinin de pozitif sayılar olması durumunda herhangi bir şirket için hesaplanabilir. Net gelir, ortak hissedarlara ödenen temettülerden önce, imtiyazlı hissedarlara ödenen temettülerden ve borç verenlere ödenen faizlerden sonra hesaplanır.
Net gelir, bir şirketin belirli bir dönemde ürettiği gelir, net gider ve vergilerin tutarıdır. Ortalama özsermaye, dönem başında özsermayenin eklenmesiyle hesaplanır. Dönemin başlangıcı ve bitişi, net gelirin elde edildiği döneme denk gelmelidir.
Son tam mali yılın veya takip eden 12 ayın net geliri, o dönemdeki mali faaliyetlerin toplamı olan gelir tablosunda bulunur. Hissedarların özsermayesi, bir şirketin varlık ve borçlarındaki tüm değişim geçmişinin devam eden bakiyesi olan bilançodan gelir.
Gelir tablosu ile bilanço arasındaki uyumsuzluk nedeniyle, ROE’nin belirli bir dönemdeki ortalama özsermayeye dayalı olarak hesaplanması en iyi uygulama olarak kabul edilmektedir.
Özsermaye Getirisinin (ROE) Hesaplanması
ROE, net gelirin özsermaye miktarıyla karşılaştırılması yoluyla hesaplanır.
Net gelir, net gelir ile faiz ve vergiler dahil tüm giderler arasındaki fark olarak hesaplanır. Brüt gelir veya faaliyet geliri gibi diğer karlılık ölçümlerinden daha fazla gideri çıkardığı için bir şirketin analiz etmesi en ihtiyatlı ölçümdür.
Net gelir belirli bir süre boyunca kazanıldığından ve özsermaye genellikle tek bir belirli dönemi raporlayan bir bilanço hesabı olduğundan, bir analistin ortalama bir özsermaye bakiyesi alması gerekir. Bu genellikle başlangıç bakiyesi ile bitiş bakiyesi arasındaki ortalama alınarak yapılır.
Özsermaye Getirisi Ne İfade Eder?
Bir ROE’nin iyi ya da kötü olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği, hisse senedinin emsalleri arasında neyin normal olduğuna bağlı olacaktır. Örneğin, kamu hizmetlerinin bilançosunda nispeten küçük miktardaki net gelire kıyasla çok sayıda varlık ve borç bulunmaktadır. Kamu hizmeti sektöründe normal bir ROE %10 veya daha az olabilir. Net gelire göre daha küçük bilanço hesaplarına sahip bir teknoloji veya perakende firmasının normal ROE seviyeleri %18 veya daha fazla olabilir.
İyi bir genel kural, şirketin sektörü (aynı iş kolunda olanlar) için ortalamaya eşit veya ortalamanın biraz üzerinde bir ROE’yi hedeflemektir. Örneğin, TechCo adlı bir şirketin, benzerlerinin ortalaması olan %15’e kıyasla son birkaç yılda %18’lik sabit bir ROE’yi koruduğunu varsayalım. Bir yatırımcı, TechCo yönetiminin şirketin varlıklarını kar elde etmek için kullanma konusunda ortalamanın üzerinde olduğu sonucuna varabilir.
Nispeten yüksek veya düşük ROE oranları, bir endüstri grubundan veya sektörden diğerine önemli ölçüde farklılık gösterecektir. Yine de yatırımcılar için ortak bir kısayol, S&P 500’ün uzun vadeli ortalamasına yakın bir özsermaye getirisini (2022’nin 4. çeyreği itibarıyla %13,29) kabul edilebilir bir oran olarak ve %10’un altındakileri zayıf olarak değerlendirmektir.
Öz Sermaye Getirisi ve Hisse Performansı
Sürdürülebilir büyüme oranları ve temettü büyüme oranları, oranın kabaca benzer veya emsal grup ortalamasının hemen üzerinde olduğu varsayılarak ROE kullanılarak tahmin edilebilir. Bazı zorluklar olsa da ROE, bir hisse senedinin büyüme hızına ve temettülerinin büyüme hızına ilişkin gelecekteki tahminleri geliştirmek için iyi bir başlangıç noktası olabilir. Bu iki hesaplama birbirinin fonksiyonudur ve benzer şirketler arasında daha kolay karşılaştırma yapmak için kullanılabilir.
Bir şirketin gelecekteki büyüme oranını tahmin etmek için ROE’yi şirketin elde tutma oranıyla çarpın. Tutma oranı, şirket tarafından gelecekteki büyümeyi finanse etmek için tutulan veya yeniden yatırılan net gelirin yüzdesidir.
ROE ve Sürdürülebilir Büyüme Oranı
Aynı ROE’lere ve net gelire sahip ancak farklı elde tutma oranlarına sahip iki şirket olduğunu varsayalım. Bu, her birinin farklı bir sürdürülebilir büyüme oranına (SGR) sahip olacağı anlamına gelir. SGR, bir şirketin büyümeyi finanse etmek için borç almak zorunda kalmadan büyüyebileceği orandır. SGR’yi hesaplama formülü, ROE çarpı elde tutma oranıdır (veya ROE çarpı bir eksi ödeme oranı).
Örneğin, A Şirketinin ROE’si %15, elde tutma oranı ise %70’tir. İşletme B’nin de ROE’si %15’tir ancak elde tutma oranı %90’dır. A Şirketi için sürdürülebilir büyüme oranı %10,5 (%15 * %70)’tir. B İşletmesinin SGR’si %13,5’tir (%15 * %90).
Sürdürülebilir oranından daha yavaş büyüyen bir hisse senedinin değeri düşük olabilir veya piyasa önemli risklerden sorumlu olabilir. Her iki durumda da, sürdürülebilir oranın çok üstünde veya altında bir büyüme oranı, ilave incelemeyi gerektirmektedir.
Yorumlar kapalı.