Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kiev’in 2022’de Moskova tarafından işgal edilen ve tek taraflı olarak ilhak edilen dört bölgeden askerlerini çekmeye başlaması ve NATO’ya katılma planlarından vazgeçmesi halinde Ukrayna’da “derhal” ateşkes emrini vereceğini söyledi.
Cuma günü Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanlığı’nda yaptığı konuşmada Putin, önerisinin çatışmayı “dondurmak” yerine “nihai çözüm” sağlayacağını söyledi ve Kremlin’in “gecikmeden müzakerelere başlamaya hazır” olduğunu vurguladı.
“Bunu hemen yapacağız” diyen Rus lider, teklifin savaşan iki ülke ve daha geniş anlamda Avrupa arasındaki “birliği” yeniden tesis edeceğini de sözlerine ekledi.
Ukrayna hükümet danışmanı Mykhailo Podolyak, sosyal medyada öneriyi sert bir şekilde eleştirerek, “Rusya’dan yeni bir ‘barış teklifi’ olmadığını” söylerken, talepleri “tamamen uydurma” olarak nitelendirdi.
X’teki bir gönderisinde, “İçeriği … uluslararası hukuka son derece saldırgandır ve mevcut Rus liderliğinin gerçekleri yeterince değerlendirme konusundaki yetersizliğini kesinlikle ifade etmektedir” dedi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında Putin’in teklifini reddetti ve bu teklifin “iyi niyetle” yapılmadığını belirtti. Cuma günü yaptığı açıklamada, “Ukrayna topraklarından güçlerini çekmek Ukrayna’nın işi değil” dedi. “Güçlerini işgal altındaki Ukrayna topraklarından çekmek Rusya’nın görevidir.”
Ukrayna 32 üyeli askeri ittifaka katılmak istiyor ve Rusya’dan askerlerini tüm bölgelerden çekmesini talep ediyor.
Putin’in sözleri, G7 liderlerinin İtalya’da bir araya gelip Ukrayna’ya 46 milyar avroluk bir kredi paketi sağlama konusunda anlaşmaya vardığı sırada geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy de ABD’li mevkidaşı Joe Biden ile 10 yıllık güvenlik anlaşması imzaladı.
İsviçre de bu hafta sonu Ukrayna’da barışa doğru atılacak ilk adımları planlamak için dünya liderlerini (Moskova’dan değil) ağırlayacak.
Konferans, Zelenskyy’nin 2022’nin sonlarında sunduğu 10 maddelik barış formülünün unsurlarıyla destekleniyor ve uluslararası toplumu bir araya getirmeyi ve Rusya’ya karşı güç göstermeyi amaçlıyor.
Rusya, Şubat 2022’de Ukrayna’ya yönelik geniş çaplı işgalini başlattı.
Ukrayna kuvvetlerinin Rusya’nın başkente yönelik girişimini engellemesinin ardından çatışmaların çoğu ülkenin güney ve doğusundaki sınır bölgelerine odaklandı.
Rusya, 2022’de yasa dışı olarak ilhak ettiği dört bölgeden hiçbirini tam olarak kontrol edemiyor ancak Putin, Kiev’in bu bölgelerden tamamen çekilmesi ve bu bölgeleri kendi idari sınırları dahilinde Moskova’ya bırakması konusunda ısrar etti.
Güneydoğudaki Zaporojye’de Rusya hâlâ bölgenin adını taşıyan idari başkenti kontrol edemiyor. Moskova, komşu Herson bölgesindeki en büyük şehrinden ve aynı adı taşıyan başkentinden Kasım 2022’de çekildi.
Yorumlar kapalı.