Cuma günü, Almanya Ekonomi Bakanı’nın Çin’in başkentine gelmesiyle birlikte elektrikli araç ithalatı konusunda Avrupa Birliği ile artan sürtüşmenin bir ticaret savaşını tetikleyebileceği konusunda AB’yi uyardı.
Robert Habeck’in üç günlük Çin gezisi, Brüksel’in aşırı sübvansiyonlarla mücadele etmek için Çin yapımı elektrikli araçların ithalatına yönelik ağır vergiler teklif etmesinden bu yana üst düzey bir Avrupalı yetkilinin gerçekleştirdiği ilk ziyaret oldu. Bu durum Çin’in karşı önlemlerini ve Çinli liderlerin sert eleştirilerini beraberinde getirdi.
Yalnızca bu hafta, Çinli otomobil üreticileri Pekin’i Avrupa’dan ithal edilen benzinle çalışan otomobillere yönelik gümrük vergilerini artırmaya çağırdı ve hükümet, AB Komisyonu’nun hamlesine misilleme olarak AB domuz eti ithalatına yönelik bir damping soruşturması başlattı.
Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, “Sorumluluk tamamen AB tarafına aittir.” dedi.
“Avrupa tarafı, telafi edici vergiler soruşturmasında Çinli işletmeleri korkuttu ve zorladı, cezalandırıcı yüksek gümrük tarifeleri uygulamakla tehdit etti ve aşırı geniş bilgi talep etti” diye ekledi.
Habeck’in ziyareti, Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya için, Çinli yetkililere son tarife duyurusunu açıklamak ve aynı zamanda Çin’in Alman işletmelerine zarar verebilecek misilleme riskini azaltmak için bir fırsat olarak görülüyor.
Almanya’nın sesi özel bir önem taşıyor ve önde gelen otomobil üreticileri AB tarifelerine yüksek sesle karşı çıkıyorlar. Berlin, Çin’in uzlaşmasını beklerken aynı zamanda diyalog çağrısında bulundu.
Geçtiğimiz yıl satışlarının neredeyse üçte biri 18,6 trilyon dolarlık ekonomiden geldiğinden, ülkenin otomobil üreticileri Çin’den gelecek herhangi bir karşı hamleye en fazla maruz kalacaklar.
AB’nin elektrikli araç tarifelerine yönelik hamlesi, dünyanın ikinci büyük ekonomisiyle ticari bağları yeni bir düşük seviyeye düşürdü.
Ancak Çin devlet medyası, ziyaretini gerilimi azaltmak için bir şans olarak gösterdi. Cuma günü Çin devlet kontrolündeki tabloid Global Times’a göre, bazı uzmanlar Almanya’nın uzlaşma arayışında olması gerektiğini söyledi.
Pekin’e vardığında Habeck’in birçok AB ülkesinin büyükelçileriyle görüşmesi ve ardından Başbakan Li Qiang ve diğer yetkililerle görüşmelere başlaması bekleniyordu.
Ayrıca Şangay ve Hangzhou’ya gitmeden önce Sanayi Bakanı Jin Zhuanglong ve Ticaret Bakanı Wang Wentao ile de görüşecek.
Cuma günü erken saatlerde ziyareti sırasında nelerin çözülebileceğine dair beklentileri yumuşattı. Ticari gerilimler konusunda bir çözüme ulaşmayı beklemediğini söyledi.
Almanya aynı zamanda şirketlerinin geniş Çin pazarına erişimini genişletmeye çalışırken, aynı zamanda ekonomisinin herhangi bir ülkeye aşırı bağımlı olmasından kaynaklanan “riski ortadan kaldırmaya” çalışıyor.
Ticaret uzmanları, ekonomik ve politik faktörlerin ABD-Almanya ilişkilerini giderek daha fazla desteklediğini söylüyor.
Almanya’nın 2024 yılının ilk çeyreğinde Çin’le yaptığı 60 milyar avroluk (64 milyar dolar) ticaret, 63 milyar avroluk toplam ABD-Almanya ticaret hacminden daha azdı. Bu, Çin’i sekiz yıl üst üste Almanya’nın en büyük ticaret ortağı yapan eğilimin kırılmasına neden oldu.
Cuma günü açıklanan resmi rakamlar bu değişimin altını çizdi: Mayıs ayında Almanya’nın Çin’e ihracatı bir önceki yıla göre %14 düşerken, ABD’ye ihracat %4,1 arttı.
Yorumlar kapalı.