featured
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Olmaz artık dedirten garip vergiler…

Olmaz artık dedirten garip vergiler…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vergiler, modern hayatın istenmeyen bir parçası olsa da kaçınılmaz. En yaygın vergiler arasında gelir vergisi, temettü vergileri, emlak vergileri ve satış vergileri yer alırken, çok sayıda ülkede miras, uzun ve kısa vadeli sermaye kazançları, özel tüketim vergileri ve sigorta primleri gibi konularda da vergi alınıyor.
Ancak bazı yerlerde öyle garip vergi uygulamaları var ki şaşırmamak elde değil.
Euronews, yaban mersininden bebek ismi onay vergilerine kadar dünyanın dört bir yanında uygulanan vergileri derledi
YABAN MEVSİMİ VERGİSİ
Bu vergi yaban mersini ile ünlü Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Maine eyaletinde uygulanıyor. Kilo ibaşına 1.5 sent vergi alınıyor.
Meyveyi işleyen ve yetiştiren arasında paylaştırılan yaban mersini vergisinin temel amacı, eyaletin ekonomisine zarar verebilecek aşırı meyve hasadını önlemek.
ROBOT VERGİSİ
2017 yılından bu yana Güney Kore’de uygulanan “robot vergisi,” robotların endüstrilerde neden olduğu iş kayıplarını yavaşlatmaya çalışmak amacıyla robotik yatırımlara yönelik vergi indirimlerini önemli ölçüde azalttı.
İNEK GEGİRME VERGİSİ
Yeni Zelanda’da hayvanların geğirme ve yellenmesi için çiftçilere getirilen ek vergi kısa ömürlü oldu.
CİPS VERGİSİ
Macaristan’da halk arasında “cips vergisi” olarak bilinen vergi, içeriği tuz, şeker ve genellikle sağlıksız olarak kabul edilen diğer bileşenler bakımından yüksek olan çeşitli abur cuburlar üzerinden alınıyor.
Halkı daha sağlıklı seçimlere teşvik etmek ve gençler arasında obeziteyi azaltmak amacıyla uygulanan vergi, 2011 yılında yürürlüğe girdi.
Meksika gibi ülkelerde de bazı eyaletlerde abur cubur vergisi var. 2013 yılından bu yana şekerlemeler, tahıl bazlı işlenmiş gıdalar, kuruyemiş ezmeleri ve atıştırmalıklara yüzde 8’lik bir vergi uygulanıyor.
Hindistan’da da Kerala ve Gujarat gibi bazı eyaletlerde hamburger ve pizza gibi gıdalar üzerinden alınan bir yağ vergisi bulunuyor.
Vox’un haberine göre, Kuzey Carolina Üniversitesi beslenme politikaları araştırmacısı Barry Popkin, “Gıda bütçemizin yüzde 5 ila yüzde 7’sini şekerli içeceklere harcayabiliriz ancak abur cubura yüzde 15 ila yüzde 20 daha fazla harcıyoruz. ABD gibi bir ülkeyi ele alırsak, ergenlerin aldığı kalorinin yüzde 33 ila yüzde 57’si abur cuburdan geliyor,” dedi.
BEBEK İSİM VERGİSi
İsveç yasalarına göre, yeni doğanlara verilen isimler önce yetkililer tarafından inceleniyor ve onay gelirse çocuk adlandırılabiliyor. Çocuğa telaffuzu zor veya sıra dışı isimler verilmesi halinde vergi alınabiliyor.
Ebeveynler bu tür isimler için yaklaşık 770 dolar (717,06 euro) ödemek zorunda kalabilirken, çocuklara “Allah” ve “Ikea” gibi isimler vermek ise ülkede tamamen yasaklanmış durumda. “Lego” ve “Google” gibi isimler verilebilirken, “Veranda,” “Metallica” ve “Superman” de izin verilmeyen isimler arasında yer alıyor.
İsveç’te çocuklaverilecek isimlerin, çocuk beşinci yaş gününü doldurmadan önce ülkenin vergi dairesi tarafından onaylanması gerekiyor.
Japonya ve Fransa’da da utanç verici ya da küçük düşürücü isimlere karşı yasalar bulunurken, Yeni Zelanda’da ise herhangi bir resmi unvanın isim olarak kullanılması yasak
SİFON ÇEKME VERGİSİ
Tuvalet sifonu vergisi, ABD’nin Maryland eyaletinde yaşayanların tuvalet sifonunu çekme sayısı üzerinden alınan bir vergi. Bu uygulamadan elde edilen gelir, fosfor ve nitrojenle beslenen alglerin artışından kötü etkilenen Chesapeake Körfezi’nin restorasyonu için harcanıyor. 2004 yılında uygulamaya konulan bu uygulama ilk olarak 30 dolardan (28 euro) başladı, 2012 yılında ise iki katına çıktı.
2017 yılında, Chesapeake Körfezi Vakfı’ndan Alison Prost, CBS News’e verdiği röportajda, “Suyun berraklığının arttığını, körfezde çimlerin her yıl daha da büyüdüğünü görüyoruz ve 10 yıldan bu yana ilk kez oksijen oranı düşük değil. İşe yarıyor.”

Olmaz artık dedirten garip vergiler…
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.