Bu haftaya iyimser bir açılışla başladık. 11109,68 puandan güne başlayan endeks banka, perakende ve sigorta sektörühisselerinin pozitif katkısıyla 11.186,45 puana yükseldi.
Kapanış Cuma gününe göre yüzde 0,67 yukarıda, 11.139,34 günü puandan tamamladık. BİST 100’ün işlem hacmi 101 milyar 198 milyon oldu.
Borsa İstanbul geçen hafta yabancı sermaye girişinin heyecanıyla rekor tazelemişti üstelik yükseliş yavaş yavaş genele yayılmaya da başladı.
BİST 100 Endeksi, 8 Temmuz 12 Temmuz arasında %3,20 değer kazanmış, kazançlar BİST30’ da yüzde 2, XBank Endeksinde ise yüzde 1,5 olarak gerçekleşmiş. Bankacılık endeksinin performansı geçtiğimiz hafta içinde BİST100’ün altında kaldığını görüyoruz.
10980 Puandan geçen bir kanal desteğimiz var. 10800 desteği oldukça güçlü. En yakın Direnç 11170’ ten geçiyor. Alım iştahı devam ettiği sürece 11450 hedefleyebiliriz. Yarın kısa vadeli göstergeler yüksek seyrettiği için 11130-11170 aralığında sıkışabiliriz.
TXBANK’ın endekse etkisi yüzde 2 Türk bankalarına ilişkin yabancı raporları olumlu beklentiler içeriyor. Geçen hafta endeks altı performans gösteren bankaların dezavantajıpolitika faizleri yukarı giderken mevduat /kredi dengesinin bozulması oluyor. Ekonomistler yıl sonuna doğru faiz indirimi gelse bile politika faizi ve enflasyon dengelenmeden kredihacminin artmayacağı görüşünde. Tahviller kısa vadede hala cazibesini devam ettiriyor.
Yılın ikinci yarısında Sıkı para politikasının etkileri daha net bir şekilde hissedilmeye başlandı. Bu sabah açıklanan Bloomberg Tüketici Ön Endeksinde sert bir düşüş görüldü.Temmuz’da yüzde13,64 azalan endeks 60,50 ‘ye geriledi
Vergi paketinde devam eden belirsizlik, maaşlarla ilgili beklentinin karşılanmaması gibi birçok nedenle tüketicinin ekonomiye duyduğu güven azalmış durumda, Yavaşlamanın etkisi gitgide daha fazla hissediliyor. TÜİK’in açıkladığı perakende ticaret hacmi daralırken istihdam tarafında henüz daralma yok.
Bugün TUİK tarım ÜFE’sini de açıklandı. Veriye göre tarımda üretici enflasyonu yıllık bazda 54,58 artmış. Talep daralmasına rağmen gıda fiyatlarındaki artış sürdükçe enflasyon yüksek seyretmeye devam edebilir.
İçeride gündemin önemli bir kısmını bugün meclise sunulan vergi paketi oluşturuyordu. Emekli maaşlarını da kapsayan yeni vergi paketi hakkında konuşan Ak Parti grup başkanı Güler en düşük emekli maaşının 12500 Tl ye çıkartılacağını açıkladı. Emekli maaşlarında kök aylığa zam yapılmayacak
12500 TL’ye yükselen en düşük emekli maaşının bütçeye getireceği ek maliyet 33 milyar TL olacakmış. Beklenen toplam 2,5 Trilyon bütçe açığına göre etkisi oldukça küçük.
Vergi paketinde Asgari kurumlar vergisi ve asgari gelir vergisi uygulamaları yer alıyor. Yerli şirketlerden yüzde 10, çok uluslu şirketlerden yüzde 15 oranında küresel asgari tamamlayıcı kurumlar vergisi alınacak.
Enflasyon muhasebesinin şirket karlarına sağladığı negatif katkıya bir de yüzde on oranında kurumlar vergisi eklenecek. Uzmanlar yeni düzenlemeden en çok enerji, teknoloji gibi istisnalardan en çok faydalanan şirketlerin etkileneceğinden bahsediyor.
GYO’larının kazançları 1992’ den beri kurumlar vergisinden muaf tutuluyordu GYO’larına vergi muafiyetinin devam ettirilmesine karşılık en az yüzde 25 en fazla yüzde 50 oranında temettü zorunluluğu getirilmesi gündeme gelmişti.Sektörün temettü konusundaki çekincesi değerleme farkından kaynaklanan kar artışı. Hayata geçirilirse yeni projelere kaynak bulmak zorlaşacağından inşaat sektörüne olumsuz olarak yansıyacaktır.
Vergi Paketinin bugün borsaya olumsuz bir yansıması olmadı. Paket Meclisten geçerse 2025 yılının kazançlarını kapsayacağı için olabilir.
Bu kadar sıkıcı gündemin içinde, haftanın en heyecan verici beklentisi Cuma akşamı Moody’ s’ den gelecek not arttırımı. Notun artmasına kesin kesin gözüyle bakılırken geçen haftadan beri piyasada 2 kademe birden arttırım olabilir yönünde söylentiler dolaşıyor. İki kademe birden not arttırımı borsada yeni rekorlar görmemize yardımcı olacaktır.
Küresel piyasalarda Trump rüzgârı esiyor. Düzenlenen suikasttan sonra anketlerde oyunun arttığı görülüyor. Trump’ın seçilmesi, Vergilendirme planları yüzünden Meksika ve Çin gibi ülkeleri olumsuz etkileyebilir. Türkiye açısından şimdilik önemli bir sorun yok.
Varlık fiyatları üzerinde de Trump etkisi görüyoruz. Amerikan Borsaları bugün de artıda. ABD Yatırım bankaları, BOFA ve Morgan Stanley ’in bilançoları açıklandı. Morgan Stanley ‘in hisse başı net karı 1,52 dolar bekleniyordu, 1,85 geldi. Bofa’nın karı hisse başına 84 centten 83 cente geriledi.
ONS altın geçen hafta açıklanan enflasyon verisinin etkisiyle 2400 doların üstünde kalmayı başardı Trump’ a yapılan saldırıdan sonra 2450 bölgesine yaklaşmıştı. Altın fiyatları bugün de yükselişini sürdürüyor. Ons 2470 direncine yaklaştı. 2463 dolardan işlem görüyor. Bir sonraki direnç 2500 dolar seviyesinde. ONS’a paralel gram altında yükselişini sürdürüyor. 2500 TL direncini geçtikten sonra hızlanan gram altın bugün yüzde 2 yükseldi. 2620 TL’den işlem gören gramda il direnç 2695 TL
İMF Küresel ekonomi için büyüme tahminlerini açıkladı
Küresel Büyüme hedefi yüzde 3,2
Türkiye büyüme beklentisi yüzde 3,1’den yüzde 3,6’ya
ABD’ nin büyüme beklentisi; yüzde 2,7’den yüzde 2,6’ya düşürdü.
EURO Bölgesi için büyüme tahmini yüzde 0,8’den yüzde 0,9′ yükseltti.
Çin’in büyüme tahminini yüzde 4,6’dan yüzde 5’e revize etti.
Yorumlar kapalı.