Not arttırımı sonrası Borsa İstanbul haftayı 11 binin altında tamamladı. Piyasa genelinde satışlar derinleşmese de risk iştahı azaldı. Bugüne ve Haftaya yön veren yine bankacılık endeksi oldu. Hafta bazında yüzde 6’nın üzerinde değer kaybeden bankacılık endeksi. BİST100’ün de on bir bin seviyesinin altına gerilemesinde etkili oldu.
BİST100 Endeksi, %2,37 kayıpla 10.891,42 puandan haftayı tamamlarken bankacılık endeksi 15066 puandan kapanış yaptı. XBANK Endeksinin 15 binin üzerinde tutunması önemli. 15 bin desteğinin altına gerilemesi durumunda 14300’ desteğine kadar geri çekilmesi mümkün bu senaryoda, bankacılık endeksine paralel BİST100’ ünde 10800 puanı kıldığını 10600 desteğine geri çekildiğini görebiliriz.
İlk yarıda 10950 puanı direnç olarak test eden endeks gün sonunda yüzde 0,18 puan değer kazanarak haftayı 10.891puandan tamamlarken, bugün işlem hacminde dikkat çeken bir gerileme var, hacim 84 Milyar 341 Milyon olarak gerçekleşti.
Bütün sektör endekslerinin yatay pozitif bir eğilimde olduğu günde, bankacılık endeksinin 0,42 puanlık bir artış kaydettiğini görüyoruz. XBANK Endeksine pozitif katkı Yapı Kredi Vakıfbank ve Halkbank’tan geldi.
Cumhur Başkanı Erdoğan yüksek teknolojiyi desteklemeyi hedefleyen 30 Milyar dolarlık bir teklif paketi açıkladı.
Paketin içeriğinde, Otomotiv sektörü alanında üretim kapasitemizi yıllık en az 1 milyon adede çıkarmayı öngören 5 milyar dolarlık teşvik var. Batarya alanında 2030 Yılına kadar 80 ggiwat saatlik bir kapasite hedefleniyor, yatırımcılara 4,5 Milyar dolarlık teşvik sunuluyor.
Paket, ülkemize teknoloji alanında 20 Milyar dolarlık özel sektör yatırımı kazandırmayı hedefliyor.
Paket açıklaması seans içinde borsada ilk etapta pozitif bir etki yarattı fakat reel sektörde özellikle otomotiv sektöründeki hisselerde önemli bir harekete neden olmadı. Türkiye’de en az 1 Milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklayan BYD’ den sonra teşvik paketi açıklanması bekleniyordu. Erdoğan ilk bin yabancı firmanın personel giderlerinin yarısının karşılanacağını bildirdi.
Kararla birlikte yüksek teknoloji sektöründe Hareketlenen hisseler arasında Vestel, İpeke, Smart, Kontrolmatik, Yeotek, gibi şirketler var. Paket uzun vadeli yatırım sermayesi çekebilmek için
Enerji hisselerinde, üretim, batarya, panel alanında faaliyet gösteren ve elektrikli araç üreten şirketleri pozitif etkilemesi bekleniyor.
Haftanın geneline kısaca bir göz atacak olursa;
Moody’s Türkiye’nin notunu 2 basamak arttırarak B3’ten B1’e çıkardıktan sonra arttırdıktan sonra beklediğimiz gibi piyasaya kar satışları geldi. Önceki not arttırımlarından sonra da benze bir tablo yaşanmıştı.
Kredi notunun yükselmesinin temel nedeni olarak yönetimdeki iyileşmeye ve Ortodoks para politikasında kararlı duruşa dikkat çekildi. Raporda, enflasyonun Aralık itibariyle %45’in altına düşeceği öngörülürken 2025 yıl sonu enflasyon beklentisi de %38’den %30’a düşürüldü.
TCMB, Salı gerçekleştirdiği toplantısında, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %50,00 seviyesinde sabit bıraktı.
Karar metninde, Temmuz ayında Hizmet sektöründeki katılık ve gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler neticesinde geçici olarak artacağına işaret edilmişti. Gıda fiyatlarındaki katılıkmevsim normallerinin üzerinde devam eden sıcakların etkisiyle bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Merkez Bankası bütün riskleri göz önünde bulundurarak piyasanın beklediği faiz indirimi ile ilgili hiçbir sinyal vermedi.
Yurt dışı yerleşik yatırımcılar, 12-19 Temmuz haftasında 124,2 milyon dolar hisse senedi alımı, 700,0 milyon dolar Devlet İç Borçlanma Senedi satışı ve 10,5 milyon dolar Özel Sektör Tahvil satışı gerçekleştirdi. 2021’ den beri hafta bazında yapılan en yüksek yabancı tahvil satışı oldu. Dün açıklanan verinin ardından TCMB Başkan Yardımcısı faiz indirimi ile ilgili bir gündemleri olmadığını açıklayarak bir nevi piyasalara güven verdi. Yabancıların geçen haftaki tahvil satışrakamından sonra akıllara dövizde volatil bir hareket olur mu sorusu geldi fakat TCMB’nin rezervleri kuvvetli piyasa uzmanları kısa vadede enflasyonla mücadeleyi zorlaştıracak bir harekete izin vereceği düşünülmüyor.
Geçen hafta Financial Times Türkiye’nin Carry Trade riskine değinen bir yazı yayınladı. Yazıda 24 Milyar dolar sıcak para olduğuna ve kısa vadeli sıcak paranın çıkarken ekonomide sorun yaratacağına değiniliyor. Haluk Bürümcekçe konuk olduğu Bloomberg yayınında bahsi geçen sıcak paranın TL yönlü swap olduğu için yönetilebilir olduğunu söyledi. Merkezin rezerv konusunda attığı adımları olumlu karşılamasına rağmen hedefe çok uzak olduğumuzu mevcut rezervlerin üzerine yüz milyar dolar ilave etmemiz gerektiğini sözlerine ekledi. Suudilerle kapattığımız 5 Milyar dolarlık swap hattı da merkezin rezervlerine güvendiğne dair önemli bir gelişme oldu.
Bofa bu hafta ‘Türkiye raporu yayınladı. Bir yıllık swaplarda satış kısa vadeli faizlerde alış tavsiye etmiş, BOFA’ın enflasyon hedefi yıl sonu için % 42 olarak belirlenmiş, Türkpiyasalarının faiz indirimini abartılı fiyatladığını düşünüyor. Eylül ayından beri faiz indirimi konuşan ABD Piyasalarını düşününce bu açıklama biraz komik.
İç talep daralırken, yüksek ham madde maliyetleri ve yatay döviz kuru ihracat yapan üreticiyi zorluyor. Daralan iç talebin turizm ve ihracat geliriyle kompanse edilmemesi önemli bir sorun. Borsada sanayi hisselerindeki durgunluğun ana nedeni olduğunu da söyleyebiliriz.JP Morgan’ da bu gelişmelere paralel şirket tahvilleri için bu hafta tavsiyesini düşürdü.
Bankacılık sektöründe beklendiği gibi en kötü çeyrek dönemin içerisindeyiz. Morgan Stanley ve JPMorgan bu hafta yayınladıkları raporlarda Türk Bankaları’nın risklerine değindiler, Bankalarda özsermaye karlılığının yüzde 25’e gerilemesi bekleniyor fakat fk olarak Türk Bankalarının Avrupa Bankalarına göre hala ucuz olduğu düşünülüyor.
Hisse senedinde yılbaşından beri 1 Milyar doların üzerinde yabancı çıkışı izlemiştik geçen hafta hisse tarafına gelen sınırlı alışın kalıcı olup olmadığı yönünde fikrimiz yok bir hafta gelen para öbür hafta çıkabiliyor.
Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarında beş buçuk ayın en sert düşüşü açıklandı. KKM Hesapları 1.955 milyon dolar azalarak 57.466 milyon dolara geriledi fakat KKM’ den çıkışa paralel olarak yurt içinde yerleşik gerçek kişilerin döviz mevduatlarında 479 milyon dolar, tüzel kişilerin 995 Milyon dolar artış var.
3 Ağustos’ izlenecek Temmuz ayı enflasyonunun ardından 8 Ağustos’ ta enflasyon raporu gelecek TCMB Enflasyon hedefini 2024 için %38, 2025 yılı için %18 olarak belirlemişti. Enflasyon raporunda bir güncelleme olmazsa TCMB’nin hedefe ulaşılacağına dair güven duyduğunu düşünebiliriz olası faiz indirimi için beklenti tekrar gündeme gelebilir.
Küresel piyasalarda
ABD’ de PCE Haftanın en önemli verisi olarak karşımıza çıkıyor. Veri beklendiği gibi geldi. Faiz indirimini eylül öncesine çekecek bir görünüm sunmadı.
Amerika’ teknolojiden çıkış devam ediyor, gelen bilançolarda etkili ve genel olarak Nasdaq düzeltmeye devam ediyor. Tahvil faizlerinde gerileme var. Dün teknolojiye gelen satışlardan sonra bugün vadeli ve spot piyasada bir miktar düzelme var.
Kamala Harris’in adaylığı gündeme gelince Trump Trade’i yapan piyasalarda karışık seyirler izleniyor. Son anketlere göre Harris ve Trump arasında sadece1 puan fark var. Trump’ın politikaları piyasaları destekler nitelikteyken Harris Kar realizasyonu için bahane oldu.
Haftaya BOJ toplantısında faiz arttırımı bekleniyor, ABD’de FOMC tutanakları ve Powell’ın konuşması izlenecek, içeride ise banka bilançoları piyasalara yön verecek.
Güzel bir hafta sonu diliyorum.
Yorumlar kapalı.