featured
  1. Haberler
  2. Borsa
  3. Nurdan Şahin ile “Gün Sonu”

Nurdan Şahin ile “Gün Sonu”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pazartesi günü Asya Pasifik’te yaşanan düşüşle birlikte en fazla gerileyen borsalardan biri de Borsa İstanbul oldu. Sorunun merkezindeki borsalar dün hızla toparlarken BİST100 Endeksi değer kaybederek günü tamamladı.

Bugün Asya ve Avrupa borsaları %1’in üzerinde yükseliş kaydederken bizde endeks gün boyu on bin üzerinde kalıcılık sağlamaya çalıştı. Bankacılık endeksinden destek gelmediği için saat 17:00’a kadar 10.000 psikolojik seviyesinin üzerinde duramadık. 

Son saatte gelen alışların etkisiyle endeks günü % 1,45   artarak 10024 puandan tamamladı. Likidite zayıf kalmaya devam ediyor işlem hacmi 92.592 Milyar TL. Takas avantajıolması nedeniyle Çarşamba kredi satışları olmasa daha güçlü bir kapanış görebilirdik. 

Endeks grafiğinin görünümü hala zayıf fakat kısa ve orta vadeli indikatörlerde ufaktan dipten dönüş sinyalleri oluşmaya başladı. Şimdilik beklentim, alışların sadece tepki olarak kalacağı yönünde. 10100 direnci geçildiği takdirde, 10415 gabi kapanana kadar alıcılı seyir devam edebilir. Endeksin destek seviyeleri 9850 ve 9920 puanda, 10100’ün üzerinde 10150 ‘den geçen 100 günlük hareketli ortalamaları ve 10415gabini takip edebiliriz. 

Bugün İçeride veri akışı zayıf. Hazine ve Maliye Bakanlığı, temmuz ayına ilişkin nakit gerçekleşmelerini açıkladı.

Temmuz ayında Hazinenin nakit gelirleri 790 milyar 938 milyon lira, nakit giderleri 927 milyar 453 milyon lira oldu.

Faiz dışı giderler 838 milyar 544 milyon lira, faiz ödemeleri ise 88 milyar 910 milyon lira olarak gerçekleşti. Faiz dışı denge ise 47 milyar 606 milyon lira açık verdi.

Temmuz ayında nakit dengesinde, 136 milyar 515 milyon liralık açık oluştu.

Kur farklarından kaynaklanan artış 5 milyar 517 milyon lira olarak gerçekleşirken, kasa/banka net hesabında da 39 milyar 729 milyon lira artış görüldü.

Yarın enflasyon raporu açıklanacak 3. Çeyreğe yaklaşıyoruzmerkez bankasının yıl sonu enflasyon hedefi %38 fakat verilere bakıldığında hedefin tutması mümkün görünmüyor. Mevsimsellik etkisinden arındırılmış aylık enflasyon Temmuz ayında yükseldi üstelik Eylül ayında okulların açılacağı için harcamalar artacak buna rağmen Merkez Bankasının hedef güncellemesi beklenmiyor. Piyasada yaygın görüş, ‘’Merkez hedefi revize ederse enflasyonla mücadelede geri adım olarak algılanabilir ‘’yönünde.

Global gelişmelerden yüksek oranda etkilendiğimiz bir dönemdeyiz, yurt dışı piyasalara baktığımızda, Asya Pasifik’te yoğun bir haber akışıyla güne başladık Nikkei 225 açılıştan sonra %2 değer kaybetti. Asya borsalarında işlemler devam ederken Japon Merkez Bankası’nın 2 Numaralı yetkilisi Uchida’nın yaptığı açıklama Asya endekslerini rahatlattı.Uchida tam bir Japon nezaketi gösterdiği konuşmasında ‘’Finansal piyasalarda çalkantı sürerken yeni bir faiz arttırımı yapılmayacak, piyasalar durulursa tekrar faizarttırımı gündeme gelebilir’’ dedi ve Küresel sistemi rahatlattı. 

Açıklamayla birlikte Nikkei %2 eksiden, %3 artıya döndü.Kapanışa doğru gelen satışlarla %1,2 pozitif yönde günü tamamladı USDJPY Paritesi %1,59 artı yönde hareket ederek 146,63, EUROJPY Paritesi de %1,46 artışla 160,09 oldu. 

Borsalar ve diğer riskli varlıklar ekonomide yaşanan gelişmeler karşısında tam olarak Drama Queen tepkisigösteriyor. Amerika’ da resesyon korkusu piyasalarda abartılıkarşılandı Uluslararası finans kurumları, resesyon ihtimali oluşabilir ama veriler resesyona doğru koşan bir tablo sergilemiyor görüşünde birleşiyor.

Geldiğimiz noktada piyasanın Fed’i beklenenden erken faiz indirimine zorlama çabaları karşılıksız kaldı eğer FED erken bir toplantı kararı alsaydı bu hareketi resesyon endişelerinidesteklemiş olacaktı. 

ABD borsalarında risk iştahında artış var, Vix volatilite endeksi tarihi zirvesinden 23’ e geriledi. Dolar endeksi 103 ün üzerinde. ABD vadelilerine gün içinde güçlü tepki geldi. Spot piyasalarda yüzde 2 ye yakın yükselişler görülüyor.

Pazartesi yaşanan volatiliteden sonra bu yıl sonuna kadar faiz indirimi beklentisi 125 Baz puana yükseldi. Abartılı beklentilerden bağımsız daha gerçekçi yaklaşan ekonomistlerve finans kurumları bu yıl için 2 ya da 3 kez ve maksimum 75 baz puan faiz indirimi bekliyor. Fed bu beklentiye daha yakın. 

Emtia tarafında da jeopolitik risklere rağmen hafta başında resesyon fiyatlaması oluşmuştu bugün resesyon kaygılarını geride bırakan Brent petrol 79 dolara yaklaştı. Çin’dekiyavaşlamaya rağmen %2,35 yükseldi. NYMEX %2,58 değer kazandı 75,28 dolar. Altın ve endüstriyel metallerde de resesyon fiyatlamasının ardından normalleşme hareketleri sürmesine rağmen ons altın 2400 doların üzerinde kalmakta zorlanıyor. 

ABD Resesyonu gibi carry trade korkusunu da abartıldı. ABD’de faiz oranı %5,25, Japon faizi 0,25. Yen yılbaşından beri en düşük gördüğü seviyeden %12-13 yükseldi. USDJPY paritesinde sert gerilemenin ardından bir süre daha yukarıyönlü hareket devam edebilir. Paritede 11 Temmuz’da başlayan düşen bir kanal var, kanalın desteği 147,10, direnci151 seviyesinden geçiyor. Arada 148,5 direnci var. 151 kırılırsa USDJPY düşüş trendinden çıkmış olacak. Dünyanın en çok işlem gören üçüncü paritesi olan USDJPY’de piyasaları en çok etkileyecek teknik gelişme 147,10’un aşağı, 151’in yukarı kırılması olacaktır.

Çin tarafından da iyi haberler var %3,3 artması beklenen Çin ithalatı %7,2 arttı. İhracatta sınırlı da olsa yavaşlama var.  %9,4 artış gerçekleştirmesi beklenen ihracat ise %7 olarak gerçekleşti. Çin’in petrol alımlarında ve demir hariç diğer endüstriyel metal ihracatında belirgin bir yavaşlama var. 

Global çapta yaşanan ‘’Histeri’ nin bir sebebinin de algoritma işlemleri olduğunu düşünüyorum. Düşerken stop losslarınçalışması satışların derinleşmesine neden olurken, özellikle BİST’e gelen tepkilerde kısa vadeli kar al seviyeleri yüzünden yükseliş sınırlı kalıyor. Son günlerde Borsa İstanbul’un likiditesinde hissedilen bariz bir daralma var bu nedenle robotlar piyasanın hâkimi oldu desek yeridir. 

Gelişen ülkelerde tekrar faiz indirimi dönemi başlarken, gelişmekte olan ülkelere para girişinin artması beklenir. 2025 yılında faiz indirimleri daha fazla gündemde olacak. Geçtiğimiz yılların aksine Türkiye Mehmet Şimşek yönetiminde uyguladığı ekonomik politikalarla yabancı fonların yakından izlediği EM (Emerging Market) ülkelerinden biri haline geldi. Ağustos Eylül borsayı biraz daha zorlayabilir  hatta yurt dışı kaynaklı olumsuz gelişmeler olursa 9150 riski hala var ama yılın son çeyreğinde enflasyonda artması beklenen düşüş eğilimiyle birlikte para girişinin artacağını düşünüyorum.  

Nurdan Şahin ile “Gün Sonu”
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.