İlk halka açık şirket konkordatoya gidiyor
Mega Polietilen Köpük Sanayi ve Ticaret A.Ş., Türkiye’de borsada halka açık olup konkordato ilan eden ilk şirket olarak büyük bir şok yarattı. Şirketin yönetim kurulu başkanı Eda Özhan’ın talebi üzerine, Bakırköy Asliye Ticaret Mahkemesi firmaya ve Özhan’a üç aylık geçici mühlet verdi ve şirkete bir komiser heyeti atandı. DÜNYA Gazetesi’nin ulaştığı bilgilere göre, Mega Polietilen’in konkordato dilekçesi birçok önemli detayı içeriyor.
Kuruluş ve Halka Arz Süreci
2005 yılında kurulan Mega Polietilen, 2012’de halka arz edilerek Borsa İstanbul Gelişen İşletmeler Piyasası’nda işlem görmeye başladı. Dilekçede yer alan bilgilere göre şirketin 275 milyon TL ödenmiş sermayesi bulunuyor ve sermaye düzeltme olumlu farkları hesabındaki 454 milyon 844 bin TL ile toplam ödenmiş sermayesi 729 milyon 844 bin TL’ye ulaşıyor. Şirket, iki bağlı ortaklığı Mega Örme Dış Ticaret A.Ş. ve Mega Hazır Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin de %100 hissesine sahip.
Ekonomik Zorluklar ve Konkordato Kararı
Mega Polietilen’in konkordatoya gitme nedeni olarak piyasada yaşanan ekonomik sıkıntılar ve finansmana erişim zorlukları gösterildi. Şirket, gerek piyasa alacaklılarının gerekse halka arz ile hisse alan yatırımcıların haklarının korunması amacıyla konkordato ilan ettiğini belirtti. Yapılan milyarlarca liralık yatırım ve ülkeye sağlanan istihdamın korunması adına konkordatonun en doğru çözüm olduğunu savundu.
Firma, pandemi sürecinin ekonomik etkilerinin yanı sıra bölgesel ve küresel siyasi belirsizliklerin de mevcut ekonomik zorlukları artırdığını ifade etti. Resmi enflasyonun %65-70 seviyelerine ulaşması, Merkez Bankası’nın gösterge faizinin %50’ye çıkması, kredi ve finansman bulmanın zorlaşması da firma üzerindeki baskıyı artırdı. Firma, 2019-2020 yılları arasında yapılan yatırımlara rağmen maliyet artışları ve ciro düşüşleri nedeniyle kısa vadeli borçları çevirmekte zorlandığını dile getirdi.
Borçların %100’ünü Ödeme Sözü
Konkordato dilekçesinde, firmanın borçlarını %100 ödeme sözü verdiği belirtildi. Eğer alacaklılar tarafından kontrolsüz bir şekilde haciz veya iflas sürecine gidilirse, bu oranın %67’ye düşeceği öngörüldü. Konkordato ilanı ile şirketin borçlarını yapılandırarak nefes alması ve yeniden yapılanma sürecine girmesi hedefleniyor.
Eda Özhan da Konkordato İstedi
Mega Polietilen’in yönetim kurulu başkanı Eda Özhan, kişisel banka borçları ve ticari borçlarından dolayı konkordato başvurusunda bulundu. Özhan, şahsi kefaletleri ve ticari işlerdeki imzaları nedeniyle konkordato ilan etmemesi durumunda binlerce dava ve icra dosyasıyla karşı karşıya kalacağını belirtti. Dilekçede, şirketin kısa süreli nakit akışı krizi, tahsilat sorunları ve finansman zorlukları yaşadığı vurgulandı.
Mahkemeden İhtiyati Tedbir Talebi
Mega Polietilen, mahkemeden konkordato talebinin onaylanmasını ve şirkete karşı açılmış veya açılacak olan tüm icra takiplerinin durdurulmasını talep etti. Bu kapsamda, firma aleyhine açılan davalar ve ihtiyati haciz işlemlerinin durdurulması istendi.
Kaynak: Dünya Gazetesi
Yorumlar kapalı.