featured
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Japonya Merkez Bankası’dan Faiz Artış Sinyali Geliyor, Esas Soru Ne Zaman?

Japonya Merkez Bankası’dan Faiz Artış Sinyali Geliyor, Esas Soru Ne Zaman?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Japonya Merkez Bankası’nın, başkenti Tokyo’daki enflasyonist baskılar bankanın ekonomik projeksiyonlarını yeniden teyit ederken para politikasını sıkılaştırma kampanyasına devam etmesi bekleniyor. Ancak piyasa katılımcıları bir sonraki artışın zamanlaması konusunda bölünmüş durumda.

Moody’s Analytics’in kıdemli ekonomisti Stefan Angrick, CNBC’ye e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, “Ekim ayında başka bir faiz artışına gidiyor,” dedi. Bu artışın ardından 2025’te, muhtemelen Ocak ayı gibi erken bir tarihte en az bir faiz artışı daha geleceğini öngördü.

Angrick, hükümetin enerji sübvansiyonlarını azaltma çabalarına dikkat çekerek, Japonya’nın yakın vadede “sıçrayan” enflasyon görmeye devam edeceğini söyledi. Başbakan Fumio Kishida, hane halkı faturalarına desteğini uzatma sözü verirken, bu önlemlerin “sonsuza kadar devam edemeyeceğini” kabul etti.

Eski BOJ yetkilisi ve şu anda Mizuho Research & Technologies’de yönetici ekonomist olan Kazuo Momma ise merkez bankasının Ekim ayında faiz oranını değiştirmemesini bekliyor. Temel senaryosu Ocak ayında %0,5’e ve Temmuz ayında %0,75’e bir artış içeriyor. Momma, bunun Japonya’nın para politikasını bu sıkılaştırma döngüsündeki son konumuna getireceğini söyledi.

Cuma günü, veriler Japonya’nın başkenti Tokyo’daki manşet enflasyonun bir yıl öncesine göre Ağustos ayında %2,6’ya yükseldiğini gösterdi, bu Temmuz ayındaki %2,2’lik artıştan daha hızlı. Taze gıdanın değişken maliyetlerini çıkaran çekirdek enflasyon oranı bir yıl öncesine göre %2,4 arttı. Bu, medyan piyasa tahmininden ve Temmuz ayındaki %2,2’lik okumadan daha hızlı, üst üste dördüncü ay hızlanıyor.

Yine de Momma, BOJ’un faiz oranlarını artırması için “ivmenin henüz yeterince güçlü olmadığını” söyledi. Merkez bankası küresel finans piyasası risklerini izlerken, BOJ’un “şu anda acele etmek için iyi bir nedeni olmadığını” söyledi.

Moody’s Angrick, iyimser aylık TÜFE verilerinin son “politika dalgalanmalarından” etkilendiğini söyledi ve oyunda olan birkaç karşı etkili politikaya atıfta bulundu. Hükümetin bazı sübvansiyonlar sağladığını, diğer destek önlemlerini ise geri çektiğini açıkladı. Onun görüşüne göre bu, “etkili destek sağlama konusunda bir isteksizlik” olduğunu gösteriyor.

Angrick, talep kaynaklı fiyat baskılarının düşük kaldığını ve istihdam koşullarının yumuşadığını belirterek, yaklaşan Liberal Demokrat Parti seçimlerinin gelecekteki politika rotasına daha fazla belirsizlik kattığını belirtti.

Cuma günü yayınlanan hükümet verilerine göre, Japonya’nın Temmuz ayındaki işsizlik oranı da Haziran ayına göre 0,2 puan artarak %2,7’ye yükseldi. Reuters tarafından ankete katılan ekonomistler, Temmuz ayındaki işsizlik oranının %2,5 olmasını bekliyordu.

Angrick, “En iyi ihtimalle, ek faiz artışları büyümeye ek bir yük olacak,” dedi, “en kötü ihtimalle, daha geniş bir gerilemeye yol açabilirler.”

Tokyo CPI, ülke çapındaki eğilimlerin önde gelen bir göstergesidir ve ülke çapında ücretler artarken ve hükümet zayıf bir yenle birlikte enerji sübvansiyonlarını aşamalı olarak kaldırmaya çalışırken yükselmektedir.

Ancak, temel enflasyonun önümüzdeki aylarda %2’nin altına düşmesi gerekiyor, Capital Economics’in Asya-Pasifik başkanı Marcel Thieliant bir müşteri notunda yazdı.

BOJ, Temmuz ayında faiz oranlarını 15 yıllık bir zirve olan %0,25’e çıkararak ve devasa tahvil alım programını küçültme planlarını ana hatlarıyla açıklayarak piyasaları şaşırttı.

BOJ Valisi Kazuo Ueda yakın zamanda parlamentoya, enflasyon %2 hedefinin üzerine çıkmaya devam ederse merkez bankasının borçlanma maliyetlerini daha da artırmaya hazır olduğunu söyledi.

Japonya Merkez Bankası’dan Faiz Artış Sinyali Geliyor, Esas Soru Ne Zaman?
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.