BİST 100 Endeksi dün Eylül ayına güzel bir başlangıç yaptı ve güçlü alımlarla 10 bin puanın üzerinde kalmayı başardı. Endeks bugüne de yükselişle başlamıştı, açılıştan sonraki ilk saatte, saatlik grafikteki 10120 direncinin üzerine çıkarak 10159’a kadar yükseldi fakat kar realizasyonlarının etkisiyle gerileyen endeks bugün de 10 bin puanın üzerinde kalmayı başardı.
Gün içerisinde ikinci yarıya kadar saatlik grafiklerdeki 10045 desteği ve 10080 direnci arasında sıkışıklığın devam ettiğini izledik, öğleden sonra yoğunlaşan satışların etkisiyle 9983 puana kadar gerileyen BİST100, 9980 puanda gelen alışla tekrar 10 bin puanın üzerine yükseldi.
Düne göre 88,38 puan düşen BİST100 Endeksi günü 10021 puandan tamamladı. İşlem hacminde de düne göre gerileme var, bankacılık, ulaştırma ve sanayi endekslerindeki gerilemenin dikkat çektiği işlem gününde hacim 78 Milyar 379 Milyon oldu.
Endeks grafiği 26 Ağustos’ta 9523’e kadar geri çekilmişti bu seviyede gelen tepkiyle birlikte yükselen bir ara trend kanalı oluştu. BİST100’ün 9750, 9900 puan dirençlerini GAP bırakmadan geçerek, 10 bin puan üzerine yükselmesi umut verici olsa da öğleden sonra gelen satışlarla kısa vadeli indikatörler tekrar bozuldu.
Günlük grafiğe baktığımızda bugün 9980 desteği ve 10200 direncinin çalıştığını görüyoruz. Kanal içinde kaldığımız takdirde nihai hedef şimdilik 11800-12000 puan aralığını işaret ediyor. Yükselen kanalda her destek ve direnç bir öncekinin üzerinde oluşuyor, bir sonraki harekette endeksin 10050-10300 bandına taşınması hatta 10420 puandan geçen gabini dolduracak bir hamle yapması beklenebilir. Aynı zamanda 10300 puan 100 günlük ortalama seviyesi.
Trend indikatörlerini dikkatli izlemekte fayda var henüz aşağı ya da yukarı güçlü bir trend görünümü oluştuğunu söyleyemeyiz fakat yeni bir sinyal üretmeye yakın görünüyorlar.
Bugün Ağustos ayı enflasyon verilerini karşıladık. Veri beklentinin biraz altında, TÜFE Ağustos ayında %2,47 artarken, yıllık %51,97, on iki aylık ortalamalara göre %64,91 artış gösterdi. TÜFE aylık medyan tahmini yüzde 2,63, yıllık bazda ise yüzde 52,20 seviyesinde oluşmuştu. 2024 yıl sonu enflasyonunun ise yüzde 42,85 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Merkez Bankasının sıkı para politikasının etkilerinin görülmeye başladığını ve talebin azaldığını görüyoruz. Enflasyon beklenen değere yaklaşıyor. Piyasanın beklentisi TCMB’nin Kasım ayında faiz indirimine başlayabileceği ve 2025 başlarından itibaren ekonomide canlanma görülebileceği yönünde. 5 Eylül’de TCMB Orta Vadeli Plan açıklayacak. Enflasyon hedefinde revizyona gidebileceği yönünde görüşler var.
Verinin detayına baktığımızda, hizmetler enflasyonunda katılığın devam ettiğini görüyoruz. Konut ve eğitim giderlerindeki artış dikkat çekici. Talepteki daralmaya bağlı olarak gıda ve alkolsüz içeceklerde fiyat artışı olmamış. Veri sonrası Morgan Stanley’den gelen değerlendirmede iç talepteki yavaşlamaya ve %4’ün üzerinde yapışkanlığını koruyan hizmet enflasyonuna vurgu yapılmış Morgan Stanley analistleri TCMB’nin sıkı para politikasını devam ettirmesini bekliyor. Küresel piyasalarda bugün yaşanan satış baskısı CDS’lere de yansıdı Türkiye CDS’leri 280 seviyesinde.
Bu ayın diğer önemli konuları Fitch’ten gelecek not güncellemesi, FED ve ECB’nin faiz kararları olacak. Ağustos ayını çok kötü geçirdik Eylül’de Faiz indirimi ve not arttırımının olumlu yansımaları olabilir.
Gelişmekte olan ülke para birimleri bu sabah dolar karşısında karışık bir seyirle güne başladı dolar kuru 34,00’ün seviyesinin altına geri çekilmişti fakat dolar endeksindeki yükselişle birlikte tekrar 34,00’ün üzerine çıktı. 34 TL seviyesinde kurun üzerindeki baskı artıyor. Yukarı yönlü hareketlerde 34,20 ilk direnç seviyesi. Teknik olarak nihai hedef olan 34,91’e yükselebilmesi için 34,20 üzerinde kalıcılık gerekir. 34,00’ün altında ise teknik olarak 33,86- 33,80 aralığı önemli
Asya Borsaları Güney Kore’den gelen enflasyon verileri ve BOJ’un normalleşmeye devam edeceğiz, faiz arttırımları devam edecek şeklindeki açıklamalarıyla Japon yeni dolar karşısında değerlendi. Çin’den gelen zayıf veriler emtia fiyatlarında gerilemeye yol açtı ons altın 2470 dolar desteğine kadar geri çekildi2500 doların üzerinde kalamayan spot altında 2505 dolar direnç bölgesi NYMEX ve Brent petrolde yüzde 4’ün üzerinde gerileme var.
Bloomberg’in haberine göre, Farklı finans kurumlarının yayınladığı raporlar BOJ’un Ocak ayından itibaren faiz arttırımına tekrar başlayacağı fakat carry trade konusunda endişe edilecek bir durum olmadığına işaret ediyor. Mart ayına kadar BOJ’un faizi 0,5’e çekmesi beklenirken aynı dönemde FED faizinin 4,5 olacağı öngörülmüş. 400 Puanlık makasın devam etmesi halinde Japon yenine karşı açılan carry trade pozisyonları risk teşkil etmeyecek yorumu yapılmış.
Küresel piyasalarda risk iştahı zayıf dün ABD piyasaları kapalıydı bugüne satıcılı başladı. VİX korku endeksi 18 puan yükseldi. Veri açısından yoğun bir haftadayız. Majör endekslerde bugün kar realizasyonu hâkim.
Global Piyasalarının gündeminde bu hafta ABD’de açıklanacak Ağustos ayı tarım dışı istihdam rakamları ve istihdam verileri var. JP Morgan portföy yöneticisi, Cuma günü açıklanacak verinin FED’in çeyrek puan mı yarım puan mı faiz indireceği konusunda belirleyici olacağını belirtmiş. Barclays analistleri işsizlik oranının %4,2 olmasını bekliyor ve Temmuz ayına göre daha güçlü bir istihdam büyümesi bekliyor.
Yorumlar kapalı.