Çin’in Ağustos ayındaki genç işsizlik oranı, Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre, ekonomik yavaşlama ortasında, Aralık ayında yeni kayıt tutma sisteminin başlamasından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Cuma günü açıklanan son verilere göre, Çin’de 16 ila 24 yaş arası ve okula gitmeyen kişiler için işsizlik oranı geçen ay %18,8’e yükseldi. Bu, Temmuz ayındaki %17,1 ve Haziran ayındaki %13,2’den fazla. Çin’in tüm yaş kategorilerindeki kentsel işsizlik oranı, Temmuz ayındaki %5,2’lik tırmanışa kıyasla Ağustos ayında %5,3 arttı.
Çin, hesaplama yöntemlerini yeniden değerlendirirken geçen yılın ikinci yarısının çoğunda genç işsizlik oranını raporlamayı durdurdu. Gençler için güncellenen işsizlik oranı, daha rekabetçi bir iş piyasasında yüksek öğrenim gören bireylerin artan sayısını yansıtarak, hala okulda olanları hariç tutuyor.
“Gençlerin eskisi gibi yüksek maaşlı iş bulması giderek zorlaşıyor çünkü son üç yılda, birçok yeni mezunu bünyesine katan yüksek katma değerli şehir hizmetleri sektörleri, özellikle gayrimenkul, finans ve BT, keskin bir daralma içindeydi,” dedi HSBC Baş Ekonomisti Dan Wang.
Çin’in genç işsizliği, şirketlerin Çin’de işçileri işten çıkarmanın zorluğu ve maliyetleri nedeniyle yeni üniversite mezunlarını işe almayı reddetmesiyle, zor bir ekonomide kısıtlayıcı işe alım politikalarından da etkilendi.
China Market Research Group kurucusu Shaun Rein, “Birçok şirket, ekonomi durgunlukta kalırsa bir yıl sonra birini işten çıkarmak zorunda kalmaları durumunda ortaya çıkacak maliyetler ve yasal zorluklar konusunda endişelendikleri için yeni üniversite mezunlarını işe almayı reddediyor,” dedi. .
“Şirketler n+2 ödemek zorunda. Birisi 2 yıl çalışırsa, yani 30 günlük ihbar süresi artı 2 aylık maaş. Bu pahalı bir şey, bu yüzden kimse şu anda birini işten çıkarmak veya yeni birini işe almak istemiyor,” diye belirtti.
“Bu yüzden [genel] işsizlik oranı o kadar kötü değil ama gençler arasındaki işsizlik oranı çok yüksek,” diye ekledi Rein.
Veriler, son haftalarda Çin’den gelen bir dizi hayal kırıklığı yaratan rakamın ardından geldi; perakende satışlar ve endüstriyel üretim beklenenden daha yavaş bir hızda büyüyor.
Politika gevşetme ve teşvik önlemlerine yönelik artan çağrılara rağmen, Çin Halk Bankası da Cuma günü temel referans oranını sabit bıraktı. Geçtiğimiz yıl Covid-19 salgınından kaynaklanan zayıf toparlanmanın ardından, dünyanın ikinci büyük ekonomisi gayrimenkul piyasasındaki düşüş ve zayıf tüketici güveni nedeniyle zorluklarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor.
Yorumlar kapalı.