featured
  1. Haberler
  2. Köşe Yazıları
  3. Şafak Karataş yazdı; “İsrail – Lübnan Savaşı Ateşi Körükler”

Şafak Karataş yazdı; “İsrail – Lübnan Savaşı Ateşi Körükler”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsrail ile Lübnan arasında çıkabilecek bir savaş durumunda bölgedeki diğer ülkelerde yeni çatışmaların , savaşların patlak vermesine yol açabilir, ancak hangi ülkede savaş çıkacağını bizlerin kestirmesi zor . Bunlara binaen, bazı olası senaryolar olabilir. Bunlara bakarsak:

  1. Suriye:
    Lübnan’da etkin olan Hizbullah, Suriye ile derin bağlara sahiptir . Bu bağlamda İran’ın bölgedeki vekil gücü olarak önemli bir rol oynar. İsrail’in Hizbullah’a yönelik operasyonları Suriye’ye sıçrayabilir, zira Hizbullah’ın Suriye’de de operasyonları ve askeri varlığı bulunmaktadır. Suriye’de mevcut olan iç savaş koşulları, yeni bir İsrail-Suriye çatışmasına zemin hazırlayabilir. Lübnan da ki çatışma bu bölgelere de sıçrar .
  2. İran:
    İran, Hizbullah’ı destekleyen başlıca ülke olarak, İsrail ile Lübnan arasında bir savaş çıktığında kendisini doğrudan bir taraf olarak görebilir. Eğer İsrail, İran’ın desteğini hedef alacak şekilde Hizbullah’a saldırırsa, bu durum İran’ı da doğrudan bir çatışmaya çekebilir. İran ile İsrail arasında bir çatışma ise, daha geniş bir bölgesel savaşa yol açabilir. İran son açıklama da İsrail ile gerilim noktasında biraz daha itidalli davranmaya özen göstermeye başlayacağının sinyallini verdi .
  3. Filistin Bölgeleri
    Lübnan’daki savaş, Filistin’de özellikle Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da İsrail ile Filistinli gruplar arasında yeni bir şiddet dalgasını tetikleyebilir. Hamas gibi örgütler, Hizbullah’a destek vermek amacıyla İsrail’e karşı saldırılarını artırabilir ve bu da Filistin topraklarında daha geniş çaplı bir çatışmaya yol açabilir.

4.Suudi Arabistan – Yemen
Bölgedeki büyük güçlerin birbirine karşı hamleleri, özellikle İran ve Suudi Arabistan arasındaki vekalet savaşlarını tetikleyebilir. İsrail ile Hizbullah arasındaki bir savaş, İran’ın Suudi Arabistan’la olan çekişmesine de etki edebilir. Yemen’de İran destekli Husi hareketiyle Suudi Arabistan arasındaki savaş daha da şiddetlenebilir.

  1. Türkiye:
    Türkiye’nin Suriye’deki ve bölgedeki jeopolitik çıkarları dikkate alındığında, İsrail-Lübnan savaşının Suriye’ye sıçraması durumunda Türkiye’nin daha geniş bir askeri harekata katılma ihtimali bulunabilir. Özellikle Türkiye’nin Suriye’deki Kürt unsurlara karşı duyarlılığı, savaşın dolaylı olarak Türkiye’yi etkilemesine yol açabilir.

Bu senaryoların gerçekleşmesi, savaşın nasıl geliştiğine, bölgesel ve küresel güçlerin bu sürece nasıl müdahil olduğuna ve savaşın kapsamına bağlı olacaktır. Her durumda, İsrail ile Lübnan arasındaki bir savaş, Orta Doğu’da daha geniş çaplı çatışmalara yol açabilecek bir tetikleyici unsur olabilir.

Kısacası ABD ve İngiltere destekli bir İsrail’in bölgede Gazze sonrasında Lübnan a uzandığını görüyoruz . İsrail dünyadan gelen cılız sese aldırmış etmeden yolunda emin adımlarla hareket etmektedir . Lakin İsrail durdurulmazsa küresel çapta bir çatışma alanına zemin hazırlayacağı gün gibi ortadadır .

Şafak Karataş yazdı; “İsrail – Lübnan Savaşı Ateşi Körükler”
Yorum Yap

Yorumlar kapalı.